10 könyv, amely nagy hatással volt rám

23 Aug

A szokásostól eltérően ezúttal egy könyvajánló bejegyzéssel jelentkezem. Elég sok pozitív visszajelzést kaptam korábbi könyvajánlásaimmal kapcsolatban, mint például ez a bejegyzés, ezért ideje egy új listát írnom, mivel volt szerencsém nagyszerű könyveket olvasnom azóta.

Jelenleg a görög Zakynthos szigetről írom ezeket a sorokat, amely egy lélegzetelállítóan gyönyörű hely, bátran ajánlom úti célnak mindenkinek. Bérelj egy quadot, és menj körbe a szigeten, emlékezetes élmény lesz mindenképpen.

Azt reméltem, hogy lesz majd itt több időm gondolkodni mélyebbre szántó dolgokon, de annyi programot kínált Athén, illetve Zakynthos szigete is, hogy ez kicsit máshogy alakította a tervet.

Képek sajnos nem tudják visszaadni, mennyire lélegzetelállítóan gyönyörű helyek vannak a szigeten, de itt van egyik leghíresebb látványossága:

shipwreck
Zakynthos “Shipwreck” látványosság Navagio öbölnél

Ebben a bejegyzésben, mint említettem, megosztok pár könyvet, amelyek nagy hatással voltak rám, és másnak is hasznos lehet. Egyszer azt mondta egy személy nekem, akitől kértem könyv ajánlót, hogy a megfelelő könyv majd úgyis megtalál engemet. Emiatt nem is ajánlott könyvet. Bár a gondolat az volt a fejemben, hogy mi van akkor, ha pont így talált volna meg? De a bölcs gondolat tetszett, úgyhogy elfogadtam.

Lehet ez a bejegyzés is pont egy ilyen lesz neked, amelyben találhatsz 1-1 olyan könyvet, amely rád is nagy hatással lehet.

A helyzet az, hogy nem vagyok nagy olvasó. Régóta tervezem kialakítani azt a szokást, hogy fixen olvassak mindennap 30 percet, de nálam inkább időszakosan szokott kinézni. Van időszak, amikor napi 3-5 órákat olvasok, általában tréningek előtti időszakokban, van időszak, amikor pedig alig veszem kézbe könyvet.

Betudtam ezt annak, hogy mivel inkább auditív csatorna a domináns érzékelési forma nálam (szemben a vizuális, vagy kinesztetikussal), ezért hajlok inkább audiokönyvek irányába, amelyből viszont napi 1-2 órát hallgatok akár út közben, reggeli, ebéd, vagy vacsora alatt. Valahogy ésszerűnek tűnik, hogy összekössem a kellemest a hasznossal ilyen formában, amit könyv olvasásnál még kevésbé értem el.

Mindenesetre a következők olyan könyvek, amelyek nagyszerű pluszt nyújtottak számomra. Nehéz volt leszűkítenem ennyi könyvre, de igyekeztem azokat kigyűjteni, amelyeket a leginkább élveztem, vagy leghasznosabbnak találtam. Mivel mindannyian mások vagyunk, ez nem biztos, hogy másnál is így lesz. A legtöbb könyvet angolul olvasom, ezért ha csak nem tudom, hogy van-e magyarul, ezeket angolul írtam be.

 

 

1. Anthony Robbins – Ébreszd fel a benned szunnyadó óriást

Egyértelműen az egyik könyv, amely a legtöbbet adta nekem. Közel 3 hónap alatt olvastam el a könyvet, mivel nem csak keresztül rohantam rajta, hanem egyesével beültettem a dolgokat, ezáltal rendkívül hatásosnak is bizonyult.
Gyakran szoktam mondani, hogyha akarsz egy útmutatót az elmédhez, akkor olvasd el ezt a könyvet. Habár ez nem adja meg a teljes képet, de nagyszerű segítséget nyújt abban, hogy képes legyél sokkal tudatosabban formálni az elméd működését, hogy abba az irányba tereld a viselkedésedet, érzelmi világodat, és a körülményeidet, amerre szeretnéd.

Megtanulhatod belőle többek között:
– Milyen szerepe van a döntéseknek az életedben, és hogyan tudod tudatosabban jobb irányba terelni azokat
– Mi a két fő motivációs erőnk? (fájdalom/élvezet) És hogyan használd ezt fel, hogy formáld az életedet.
– Milyen kiértékelő folyamat megy végbe a fejedben, amely alapján kiértékeled a történteket, és alakítod a gondolkodásmódodat
– Hogyan irányítsd jobban az érzelmi állapotodat
– Hogyan térképezd fel a legmélyebb értékeidet, és alakíts ki olyan értékrendet, és szabályokat, amellyel sokkal mélyebb megelégedettségre tehetsz szert
– stb.

Rendkívül sok embernek ajánlottam már, és sokaktól hallottam, hogy számukra is nagyszerű pluszt nyújtott a könyv.

 

2. Darren Hardy – The Compound Effect

Ha találkoztál már korábbi anyagaimban a hatástöbbszörözés elvével, akkor most már tudod, hogy ki volt rám ekkora hatással ezzel a felismeréssel kapcsolatban, amely rendkívüli módon formálta az életemet. Annak ellenére, hogy több helyről is hallottam már előtte a kis, konzisztens cselekedet szerepéről, Darren Hardy olyan nagyszerű készséggel tudja átadni a gondolatot, hogy mélyen megérted az életedre gyakorolt hatását. Ennek köszönhetően pedig egyre tudatosabban kezded ezt felhasználni az életedben, annak ellenére, hogy mindenki életét formálja ez az erő, akár tisztában van vele, akár nincs.

Nagyon ajánlom a könyvet.

 
3. Brené Brown – Élj szívvel-lélekkel

Szintén nagyszerű hatással volt rám, ami miatt egy egész bejegyzést szántam neki közel egy évvel ezelőtt.
Az egyik koncepció, amit átvettem belőle a sebezhetővé válás fontossága az igazi önbecsülés, és mélyreható kötődés kialakításához másokkal. Igyekszem eszerint élni, hogy merjek sebezhető lenni, megnyílni, mivel így teremthetünk igazi kapcsolatokat egymással. Olyan sokan nem tesznek így a félelmeik, és gátjaik miatt, akár azt gondolják, hogy a sebezhetőség gyengeséget jelent, pedig pont a legnagyobb erőt mutatja, hogy valaki így tegyen.

Szerencsémre közel 4 évvel ezelőtt elkezdtem blogolni rendszeresebb jelleggel, amely szintén elég sok sebezhetőséget igényelt, és mindenképpen pozitív hatással volt a személyes fejlődésemre. Ezért gyakran szoktam ajánlani másoknak is a blogolást, mint személyiségfejlesztő eszközt.

Rich Litvin, egy kiváló coach, szokta mondani Brené Brown elvére építve, hogyha másnap nincs “sebezhetőség-másnaposságod”, akkor nem nyíltál meg eléggé. Amely arra utal, hogy másnap felszisszensz, hogy lehet túl személyes voltál adott írásban, beszélgetésben, vagy szituációban.

Javaslom Brown könyvét, amelynek alcíme, 10 útjelző az önbecsüléshez. Ez sok mindent el is árul már, hogy miről szól a könyv.

 
4. Tony Schwartz – The Power of Full Engagement

A könyv arról szól, hogyan aknázd ki az erőforrásaidat a legjobban, hogy a legjobbadat tudjad nyújtani az életben. A könyvből megtanultam olyan kulcs dolgokat, mint a 4 fajta energiaforrásom, az energia kibocsátás-megújulás oszcillációs folyamatának a fontossága, a 90 perces munkablokkok szerepe, stb.

Ha angolul nem akarod elolvasni, akkor olvasd el a Mentális Felkészültség és Maximális Teljesítmény c. írásom 2. fejezetét (A teljes egyensúly hatalma), amelynek a koncepcióját Tony Schwartz könyve ihlette.

 
5. T Harv Eker – A milliomos elme titkai

Eker tréningje volt az egyik legjobb fordulópont az életemben, amikor is sikerült átformálnom a pénzzel kapcsolatos meggyőződéseimet és egy támogatóbb modellt kialakítanom. Maga a könyv is nagyszerűen bemutatja a koncepciókat, de a tréning volt az igazi áttörés nekem (ezért nem lehet egy könyvet összehasonlítani egy intenzív tréninggel, amely sokkal mélyebben képes átformálni az ember gondolkodásmódját – emiatt javaslom, hogy vegyél részt a Maximális Teljesítmény c. tréningemen, ahol sok más személlyel együtt 2 napban kialakíthatsz egy még hatásosabb gondolkodásmódot, elsajátíthatsz új technikákat, és szokásokat).

Eker leírja a könyvében, hogy a pénzügyi helyzetünk a fejünkben található pénzügyi modellünkből ered (meggyőződéseink, és szokásaink). Ha más pénzügyi helyzetet akarunk, először a meggyőződéseinket, és szokásainkat kell formálnunk. “Először a gyökereket, aztán a gyümölcsöket” ahogy mondja, avagy először a belső valóságunkat, hogy megváltozzon aztán a külső valóságunk.

A legtöbbször hátráltató hitrendszert alakítunk ki kondicionálás (szülők, tanárok, média…), és meghatározó életbeli események hatására, amelyek kihatással lesznek a pénzhez való hozzáállásunkra, és öntudatlan viselkedésünkre. Amely mindent átjár a legfinomabb formában is.

Maga a könyv egy jó átlátást, és sok felismerést adhat. Viszont ami igazán hasznos, ha valaki fogja és tudatosan feltárja, majd pedig átkondicionálja ezeket a meggyőződéseit (Hogyan? Mivel ez egy bővebb témakör, ha érdekel, szintén csak a 2 napos tréninget tudom ajánlani, ahol ezt elsajátíthatod).

 
6. Wayne Müller – A life of being, having and doing enough

Emberekként az egyik legfőbb félelmünk, hogy “nem vagyok elég”. Nem vagyok elég jó, elég okos, elég ügyes, elég szerethető, elég … Egy igazán mélyre szántó könyv, amely arról szól, hogyan alakítsunk ki egy olyan szemléletet, amelyben elengedjük ezt a “nem vagyok elég …”, “nem tettem eleget …”; “nincs elég …” gondolkodásmódot.
Már maga az olvasás is egy mély megelégedettség érzést tud kiváltani benned, ahogy felismered a sorokban a mély igazságokat, amelyekkel az igazi valónk rezonál, szemben az egónk játékával.

 
7. Csattos Ilona – Vedd észre

A könyv alcíme: A legmélyebb önismeret. Ez jól meg is fogalmazza, hogy mi célt szolgál a könyv. Segít igazán mélyen átlátni, hogy milyen belső minták vezérelnek minket, ad egy nagyszerű tudatosságot önmagunkkal, viselkedésünkkel, érzelmeinkkel kapcsolatban. A könyv egyik fő mondanivalója, hogy az összes gondolatunk csak illúzió, amellyel torzítjuk a valóságot. Ezek a gondolatok azok, amelyekkel reagálunk az életünkben történt eseményekre, és amelyeket főként a szüleink és a további felmenőink alapján alakítottunk ki öntudatlanul.

Ilona ezt hívja generációs mintáknak. Gyerekként, ami a szüleink számára ellenállást okozott, arra mi is ellenállással reagáltunk. Akár úgy, hogy mi is aszerint viselkedünk, gondolkodunk most, ahogy szüleink tették bizonyos dologgal kapcsolatban, vagy pont az ellenkezőjével. A lényeg, hogy amire a fókuszunk irányul azt valósítjuk meg, mert az az esszenciája a dolognak. Ami ellen lázadunk az mindig ott lesz mélyen bennünk.

Nagyszerűen leírja a könyv ezeket a mintákat, amelyeket kialakítunk gyerekkorunktól kezdve. Illetve, hogy végső soron képesek legyünk különválasztani a valóságot a hitrendszerünktől, és tudatosabban irányítani a fókuszunkat, mivel ez valósít meg mindent az életünkben. Amire fókusz irányul, az jelenik meg. Akár arra fókuszálunk, hogy mit akarunk, vagy mit nem akarunk, a lényegen nem változtat, a figyelmünk iránya határozza meg a végeredményt.

 
8. Jed McKenna – Spiritual enlightenment the damnedest thing

Nagy hatással volt rám ez a könyv is annak ellenére, hogy nehéz megfogalmaznom pontosan az esszenciáját. Jed McKenna egy megvilágosodott tanító, aki tiszta képet fest a spirituális útról, amelyen oly sokan igyekeznek haladni, hogy megszabaduljanak a szenvedéstől, és megvilágosodjanak. Viszont McKenna azt mondja, hogy ők azok, akik még az első lépést sem tették meg, mivel ugyanúgy egy hitrendszerrel azonosulnak, és ily módon mindegy, hogy valaki a pénz, biznisz vagy spiritualitás megszállottja, ugyanúgy bent van még az “álomvilágban”.

“Először jöjj rá mi a valóság, mi az igazság, és utána azt kezdhetsz az életeddel, amit akarsz” – írja. Csattos Ilona könyvében véltem felfedezni nagyon sok hasonlóságot a két szemléletben. McKenna is azt segíti elő, hogy kiszakadjunk az elménk játékából, a hitrendszerek világából.

Nagyszerű történetekkel, és analógiákkal szemlélteti a pontjait, amelyek ezáltal mélyre hatolnak. Az egyik kedvencem, amikor az emberek életét szappanoperához hasonlítja, hiszen mindenki olyan mintha eljátszana bizonyos karaktert, amellyel teljesen azonosul, minden problémával, drámával, örömmel, csak annyi a különbség, hogy egy szappanopera szereplője tudja, hogy karaktert játszik, a legtöbben emberek viszont nem döbbenünk rá erre, hogy “alszunk”.

Nagyon érdekes könyv, biztos vagyok benne, hogy nem értettem még meg teljesen a lényegét, de így is nagy hatással volt már rám, pont emiatt hallgattam most újra a nyaralásom ideje alatt is.

 
9. Brendon Burchard – Töltődj fel

Már ajánlottam ezt a könyvet is egy korábbi bejegyzésemben, de felraktam ide a listára is a többi közé.
Brendon, Tony Robbins mellett, a legjobban fizetett teljesítmény coachnak számít a világon, nem véletlenül. Rendkívül hasznos meglátásai vannak, hogyan aktiváld a legjobbadat magadból, és hogyan élj egy igazán feltöltődött, “életteli” életet.

Ebben szolgál ez a remek könyve is, ahol bemutatja azt a 10 motiváló elemet, amelyeket ha aktiválunk, akkor egy igazán feltöltődött életet tudunk élni.
Két részre osztja ezeket az elemeket:

 1. Alapvető elemek (kontroll, kompetencia, kongruencia, gondoskodás, kapcsolat)
 2. Előrevivő elemek (változatosság, kihívás, kreatív önkifejezés, hozzájárulás, tudatosság)

A könyvben minden egyes elemnél három aktiváló módot taglal, amellyel “felkapcsolhatjuk” az adott elemet.

Volt szerencsém több élő tréningjén is részt venni Brendonnak, köztük a Certified High Performance Coach képzésén, ahol az ő coaching modelljét sajátítottam el, és egyértelműen ő az a személy, aki eszembe jut, ha valaki azt mondja, hogy gondoljak egy lelkes, feltöltődött személyre.

 
10. Maxwell Maltz – Pszichokibernetika

Tízedik helyre egy örök klasszikust választottam. Maltz egy plasztikai sebész volt, aki megfigyelte, hogy nem számít ki hogyan nézett ki a valóságban, ami meghatározta az életét, az a saját magáról alkotott képe volt a fejében. Tehát az egyik legerőteljesebb erőnek az énképünket találta.

Azért pszichokibernetika, mivel az elménket (pszichénket) egy kibernetikus nyomkövető mechanizmushoz hasonlította, amely a belső programozása alapján juttatja el az embert az adott körülményeihez az életben, csakúgy mint egy nyomkövető rakéta is a betáplált értékek alapján jut el bizonyos célhoz.

Nagyon sokan építettek Maltz munkásságára az énkép, és emberi elme működésével kapcsolatban.
Könnyű, élvezetes, és igazán hasznos olvasmány, amely segít tudatosabban átlátni, és formálni a gondolkodásmódunkat, és életünket.

 

Ezzel a végére is értem ennek a 10-es listának. Nem volt könnyű leszelektálnom pont erre a tíz könyvre, de igyekeztem olyanokat választani, amelyek számomra igazán hasznosnak bizonyultak, és nem voltak rajta a régi listámon sem.

A könyveknek van egy varázslatos erejük, hogy képesek vagyunk általuk olyan meglátásokra szert tenni, amelyre lehet, hogy önmagunk első kézből nem tettünk volna szert életünkben. Képesek formálni a készségeinket, a gondolkodásmódunkat, a személyiségünket, és az egész életünket. Nem véletlenül Bill Gates, Warren Buffet, Charlie Munger, Will Smith, és még sorolhatnánk a nagyszerű elméket, akik az olvasást tartják az egyik leghasznosabb tevékenységnek, amit tehetünk.

Te milyen könyvekkel egészítenéd ki a listát? Oszd meg hozzászólásban, hogy számodra mely könyvek voltak igazán hasznosak.

Olvasásra (vagy hallgatásra) fel!

4 Responses to “10 könyv, amely nagy hatással volt rám”

 1. Csaba August 23, 2015 at 1:02 pm #

  Szia West!

  Nagyon jó ez a könyvajánlásod is, bár a Pszichokibernetika könyvet még nem sikerült megszereznem, úgy látom már nem nagyon kapható. Nekem ami nagyon sokat adott az a Szabó Péter könyve “Állj félre a saját utadból!” valamint a fejlesztő videói. Valószínűleg nem új dolgokról ír, beszél, de nekem nagyon tetszett. Őt ismered, mi a véleményed róla? Ami még nagy kedvenc “A csodalámpa”, ha jól emlékszem ezt említetted is az előző könyvajánlódban.

  Esetleg feltehetnél majd egy képnézegetőt, hogy az oldalon megjelenő képek ne másik oldalon jelenjenek meg. Ettől függetlenül gyönyörű helyeken jársz 🙂

  Üdv és köszönöm az ajánlót:
  Csaba

  • Naturalwest December 21, 2015 at 10:40 pm #

   Szabó Péter remek előadó, és nagyon tetszik, hogy rengeteg energiát és időt áldoz arra, hogy segítsen embereknek még teljesebb életet élni a videói, tréningjei, és írásai segítségével.

 2. Zoli027 December 21, 2015 at 10:17 pm #

  Sikerkalauz 1-2-3.
  Határtalan siker
  Ahogyan gondolod
  Robert Kiyosaki könyvek

  • Naturalwest December 21, 2015 at 10:40 pm #

   Remek ajánlások, egyetértek velük.

Leave a Reply