100 Napos Kihívás Pókerben

28 Jul

5 kulcs lépés a hatékony fejlődéshez, saját magamon dokumentálva a gyakorlatban

 

 

Az elmúlt hónapokban a póker helyett más területekre fókuszáltam, például a maximális teljesítmény hátterében levő tényezők mélyre hatóbb tanulmányozására, illetve a coaching képességeim további fejlesztésére, és egyéb pókeren kívüli projektekre, amik ahhoz vezettek, hogy a póker háttérbe szorult, kevesebbet játszottam, és nem is fejlődtem igazán benne. Nagyszerű üzleti lehetőségeim akadtak itthon és külföldi piacokon is, és választóponthoz érkeztem, hogy póker vagy azon kívüli területek felé nyissak. Sok-sok töprengés után úgy döntöttem, hogy a pókert választom, és erre fókuszálok az elkövetkezendő időszakban, hogy itt hozzam ki magamból a maximumot.

Annak érdekében, hogy a leghatékonyabban tudjak fejlődni, és minél jobb eredményeket elérni, kitűztem magam elé egy 100 napos kihívást, és elhatároztam, hogy dokumentálni fogom a fejlődésemet (mellesleg ez nem arra utal, hogy 100 napig megállás nélkül pókerezek, hanem hogy erre az elkövetkezendő időszakra ez lesz a fő fókuszom). Ez részben olyan lesz, mintha magamat coacholnám, azaz folyamatosan meghatározom azokat a tényezőket, amik éppen visszahúznak és hátráltatják a fejlődésemet, és azokra hatékony korrekciókat igyekszek találni.

Úgy tartják, a repülőgépek közel 99%-ban az ideális pályán kívül haladnak, és a pilóták, illetve robotpilóták folyamatosan korrigálják vissza a gépet, amikor az letér az ideális pályáról. Ez lesz a helyzet nálam is, folyamatos korrigálás, ha letérnék az ideális útról. Véleményem szerint rendkívül hasznos tanulságok jöhetnek ki a dologból az olvasók számára is, amely során nagyszerű felismerésekre bukkanhat valaki a saját játékával/haladásával kapcsolatban is.

A tényezők, amelyekről írtam a korábbi bejegyzésekben, főként mentális dolgok, és nem igazán kézzelfoghatóak, ezért sokaknak nehézséget okozhat átlátni a hasznosságukat. Ezért igyekszem ebben a bejegyzés-sorozatban gyakorlatiasabb oldalról bemutatni a tényezőket, a saját példámra vetítve.

 

5 kulcs lépés a hatékony fejlődéshez

Az egész tervet olyan folyamat alapján igyekszem felépíteni, amely véleményem szerint a leghatásosabb lehet a fejlődés szempontjából. Az elmúlt évek alapján, amióta tanulmányozom behatóbban ezt a területet, 5 főbb lépést határoztam meg, amelyeket szükségesnek érzek. Ezek igazán az elmúlt időszakban kristályosodtak ki számomra, mialatt megírtam a Mentális Felkészültség és Maximális Teljesítmény írásomat, illetve egy múlt hétvégi tréning hatására, amelyen részt vettem Madridban, és amely újabb gondolatébresztőket kínált.

Mai fejjel már látom, hogy ezen lépések ismerete, megértése és hatékony alkalmazása nem csak hatalmas anyagi előnyhöz juttatott volna a múltban, hanem rengeteg időt és frusztrációt is megspórolt volna számomra az életem megannyi területén. Mindezek ellenére a sikerhez egyáltalán nem alapfeltétel, hogy valaki tudatában legyen ezeknek, viszont ami kulcs fontosságú, hogy ha nem is tudatosan, de tudat alatt ezek alapján haladjon előre, mint ahogy sokaknál ez is a helyzet, akik sikereket érnek el egy-egy adott területen, de nem tudják meghatározni pontosan, hogy milyen tényezők játszanak szerepet az eredményességük hátterében (ha valaki megkérdez egy ilyen személyt, akkor olyan általános válaszokat hallhat, hogy “csak dolgozz keményen”, “rakd bele az energiát napról napra”, “higgy benne, hogy meg tudod csinálni”…).

Véleményem szerint a helyzet az, hogy ritkán alakul úgy az élete valakinek, hogy a körülötte levő események megfelelő módon kondicionálják az elméjét, és kevés hátráltató meggyőződéssel rendelkezzen, amelyek meggátolnák a célja elérésében. Ezért fontosnak érzem, hogy valaki tudatosan végigmenjen ezeken a lépéseken, és megfelelő mentális beállítottságot érjen el a vágya érdekében. (Az alábbi írásban ugyanarra utalnak a meggyőződések, hiedelmek, paradigmák, beidegződések szavak, csak a változatosság és túlzott szóismétlés elkerülése végett cserélgetem ezeket)

 

 

1. Cél kitűzése

A legtöbb ember azért nem éri el, amit akar, mert nem is tudja pontosan, hogy mit akar! Abszolút fontosságú, hogy legyen egy cél előttünk, hogy merre akarunk haladni, és mit akarunk elérni. Minél világosabb, minél konkrétabb, és annál hatásosabb.

Fontos, hogy jelen idejű legyen. Ha jövő időben tűzzük ki a célt, akkor az agyunkat arra programozzuk, hogy majd a jövőben elérjük, ami sose érkezik el.

Sokszor felvetődik pókerben, hogy mi a jó cél, amit érdemes kitűzni. Hallani megannyiszor, hogy ne eredményre fókuszáljunk, mivel pókerben elég nagy a variancia, és azt nem tudjuk kontrollálni. Ezzel teljesen egyet értek. Én pókerben a kettő kombinációjában látom a lehetőséget; azaz eredmény- és folyamat-orientált elemeket is tartalmazzon a fő cél. Emellett persze kitűzhetünk mellék célokat is, például kizárólag technikai vagy mentális képességünk fejlesztésére.

Továbbá olyan célt érdemes kitűzni, amit az elménk be tud fogadni, de mégis kihívást jelent számunkra. Ha az elménk nem hiszi el, hogy meg tudjuk valósítani, mivel olyan nagyratörő célt tűztünk ki, akkor nem is fogja igazán mozgósítani az energiáinkat, vagy tudat alatt szabotál minket. Ugyanakkor lehetséges, hogy egy célt leírva elsőre nem tűnik realisztikusnak számunkra, hogy el tudjuk érni, viszont amint végigmegyünk a következő lépéseken az agyunk jobban be tudja fogadni, pláne ha kis lépések sorozatára bontjuk a célt. Szóval merj nagyot álmodni.

Mindezek mellett, ami valakinek jó cél és nála működhet, az a másik személyt nem motiválja, ezért célszerű mindenkinek saját maga számára meghatározni a célt.

(Bővebben a Mentális Felkészültség és Maximális Teljesítmény könyv – továbbiakban MFMT – Hatékony célkitűzés és tervezés részénél olvashatsz róla. LETÖLTÉS).

 

2. Miért?

Ha megvan a célunk, akkor a következő lépés, hogy meghatározzuk a miért-eket, azaz hogy miért akarjuk elérni az adott célt. Milyen előnyökkel jár számunkra, milyen pozitív hatással lesz az életünkre. Ez fogja megadni a motivációt ahhoz, hogy belerakjuk a munkát a célunk elérésébe napról napra.

Az érzelmekkel fordítjuk át a tudatalattink részére, amely hatásához képest a tudatos elménk hatalma messze eltörpül. A tudatalattink határozza meg főként a viselkedésünket, és cselekedeteinket, illetve hogy mennyire vesszük észre a környezetünkben adódó lehetőségeket, amelyek segítenének a vágyunk elérésében.

 

3. Pozitív mentális környezet megteremtése

Nehéz fontossági sorrendet felállítani a lépések között, mivel mindegyiknek megvan a maga szerepe, viszont ez a lépés kulcs fontosságú a haladásunk érdekében. Gondolom mindenkivel megesett már, hogy el akart érni egy adott dolgot, tudta mit akar, motivált is volt, bele is rakta a munkát napról napra, ennek ellenére mintha egy láthatatlan erő meggátolta volna abban, hogy igazán jó eredményeket érjen el.

Ez a láthatatlan erő pedig a háttérben meghúzódó meggyőződéseinket takarja. Ha hátráltató meggyőződésekkel rendelkezünk egy adott területtel kapcsolatban, akkor olyan, mintha úgy próbálnánk előre haladni, hogy közben be van húzva a kézifékünk, és nem is tudunk róla. Mindannyian rendelkezünk különböző hiedelmekkel, amiket igaznak gondolunk a világunkkal kapcsolatban, és amelyek meghatározzák az életünk alakulását. Vannak, amelyek negatívan, mások pedig pozitívan befolyásolnak minket.

Ilyen meggyőződések lehetnek például:

Anyagi téren:

 • “A gazdagok kapzsik.” -> Vajon tudat alatt akar-e egy ilyen meggyőződéssel rendelkező személy gazdag lenni, ha akkor ő is kapzsivá válna? Vajon szabotálni fogja-e életének ezen területét?
 • “A gazdag emberek nem boldogok.”
 • “A pénz sok problémát okozhat.”
 • “Ha sok pénzzel rendelkezek, kevésbé vagyok spirituális.”

Személyiség téren:

 • “Nem vagyok igazán értékes személy.”
 • “Nehezen ismerkedek új emberekkel.”

Póker területén:

 • “Az emberek lenézik a pókerjátékosokat, és nem becsülik meg őket annyira.” -> Ennek akkor van igazán hatása, ha általában nagy jelentőséggel van ránk más emberek véleménye, esetleg a közvetlen környezetünkből kapunk negatív tapasztalatokat a póker miatt.
 • “A tehetségen múlik, hogy sikeres lehetsz-e pókerben.” -> Ha ez a meggyőződésünk, akkor vajon befolyásolja-e, hogy mennyi energiát rakunk a játékunk fejlesztésébe?
 • “A pókerben más emberek pénzét veszem el, és ez zavar engem.” -> Tudat alatt szabotálhatjuk az eredményeinket azáltal, hogy ez a meggyőződés él bennünk, és amikor ez előtérbe kerül, akkor rossz megjátszásokat választunk, hogy ne nyerjünk túl sokat másoktól.
 • “A póker negatívan befolyásolja az életem többi területét.” -> A pókerre negatív dologként fogunk tekinteni, amely gátol minket abban, hogy élvezzük az életünket, és ennek eredményeként a motivációnk és eredményességünk is csökkenni fog.
 • “Nem igazán akarok jó pókerjátékos lenni.” -> Vajon meghatározza-e, hogy mennyi energiát rakunk a fejlődésünkbe, és milyen szintre jutunk el? Sokszor először elutasítja ezt a meggyőződést valaki, de mélyebben megvizsgálva kiderülhet, hogy igazából vannak dolgok, amelyek miatt annyira nem is akar jó játékossá válni, pl. mert más területek jobban érdeklik, nem tervez hosszú távra, túl stresszesnek tartja, vagy nem akar annyi energiát belerakni pókerbe, amennyit kellene stb.

A meggyőződéseink úgy épülnek fel, mint egy pókháló, egyik a másikat élteti, és gyakran amikor egy meggyőződésünk megdől, akkor továbbiakat is magával ránt, amelyekhez kapcsolódott. Például ha az a hiedelem él valakiben, hogy “A póker túl sok stresszel és frusztrációval jár”, és erre épülve olyan hiedelem is van benne, hogy “Nem igazán akarok jó pókerjátékossá válni”, akkor amint megtanulja kiegyensúlyozni hatékonyabban a pókert és az életét egymással, és csökkenteni a póker által rárakott stresszt, ezáltal kicserélődik benne egy új meggyőződésre a korábbi, például hogy “Az életem megfelelő kiegyensúlyozásával, a póker kevésbé stresszes és élvezetesebb számomra”. Ennek eredményeként a másik meggyőződése is megtörik, azaz hogy nem akar jó pókerjátékossá válni, amennyiben a fő mögöttes tartópillére az volt a meggyőződésnek, hogy nem vágyott stresszes életre, és ezt társította pókerhez. Ezáltal a motivációja hirtelen megnövekedik a játékosnak, és újult erővel tesz a fejlődés érdekében.

Hiába tűzött volna ki új célt, vagy miérteket, hogy motiválja magát, esetleg kényszerítette volna magát napról napra, hogy pókerezzen és tegyen a fejlődésért, egyik sem vezetett volna igazán eredményre, mert egy hátráltató meggyőződés miatt a pókerhez negatív érzelmeket társított, és senki se akar olyan valami érdekében tenni, ami még több negatív érzelemmel jár, nem igaz? Az agyunk alapból védekező funkcióval működik, azaz próbálja elkerülni a félelmetes és negatív érzelmekkel társított dolgokat (ezért van a komfort zóna is).

Az önfejlesztő mozgalomban nagyban hangoztatják az önmegerősítések használatának fontosságát. Én is foglalkoztam velük, napról napra mondogatva önmegerősítéseket adott területeken, amelyeken változásokat akartam elérni, de kevés eredményre vezettek. Azóta már rádöbbentem, hogy nem sok értelme van önmegerősítéseket mormolni, ha a háttérben hátráltató hiedelmeink vannak, amelyek visszahúznak. Hiába mondogatja magának valaki, hogy “Nagyszerű és eredményes pókerjátékos vagyok”, ha igazából pont ezzel ellentétes meggyőződés él benne, és az beton biztos lábakon áll, mivel bizonyos tapasztalatok azt támasztják alá, hogy nem jó játékos, most is bukott az elmúlt 30.000 handben, kevés energiát is rak a fejlődésébe, és nem is látszik nagyon a haladás… Az önmegerősítéseknek akkor van értelme, ha a hátráltató hiedelmek korrigálását erősítjük meg, mivel ezáltal nem a felszínen próbálunk kapirgálni, hanem leásunk a probléma gyökeréig.

 

A meggyőződésekre egy jó hasonlat, ha elképzelünk egy asztalt. A lapja maga a meggyőződés, és a lábai pedig azok a tartópillérek, más néven érvek/bizonyítékok, amelyek azt egyben tartják. Ezek lehetnek más meggyőződések (amelyeket szintén egyéb tartópillérek éltetnek. Rétegesen egymásra épülnek a meggyőződéseink), és lehetnek konkrét események is az életünkben. Ha tegyük fel az egyik meggyőződésünk az, hogy “A póker negatívan befolyásolja az életem többi területét”, akkor ezt olyan pillérek támaszthatják alá, mint például:

 • “kevesebb időt fordítok a szeretteimre, rosszabb a kapcsolatom a körülöttem levőkkel”
 • “a negatív variancia idején túl sok stresszel jár, és emiatt kevésbé élvezem a mindennapjaimat”
 • “frusztrál, hogy nem fejlődök benne annyira, mint szeretnék, és ez kihat más dolgokra is”
 • “múltkor is a póker miatt veszekedtem az élettársammal, mivel úgy érzi elhanyagolom” (konkrét esemény, amely megerősítheti a meggyőződésünket)

A következő lépéseken kell végigmennünk, hogy egy pozitív mentális környezetet teremtsünk magunknak:

 

a. Negatív, hátráltató meggyőződések feltárása

Ez nem olyan egyszerű feladat, mint amilyennek tűnik. Elég nagy öntudatossággal kell rendelkeznünk ahhoz, hogy különböző mentális “szűrők” nélkül vizsgáljuk meg a gondolatainkat, és megtaláljuk a mélyebben meghúzódó meggyőződéseinket. A hosszú távú coachingot igénybe vevő tanítványaimmal kitöltetek egy állítás sort, amelyet kiértékelve felbukkanhatnak hátráltató meggyőződések pókerrel és egyéb területekkel kapcsolatban, amelyek hátráltatják az adott személyt.

A meggyőződések egymáshoz kapcsolódnak sok esetben, és több réteggel rendelkeznek, ezért fokozatosan egyre mélyebbre és mélyebbre lehet leásni, amíg meg nem találjuk a probléma valódi okát. Ami a felszínen abban mutatkozik meg, hogy tegyük fel egy játékos nem motivált, és ha ezen a szinten megragadunk, akkor egy logikus segítségnek az tűnhet, hogy a játékossal kitűzetni valami célt, meghatározni a számára fontos dolgokat, amelyeket elérhet a pókerrel, megnézetni vele 1-2 inspiráló videót, hátba veregetni és útjára engedni. A legtöbbször azonban ez nem túl hosszan tartó eredményhez vezetne. Azonban ha mélyebbre ásunk a problémában, akkor olyan dolgokat találhatunk, mint például hogy túl sok stresszt és frusztrációt társít a pókerhez; vagy az van a fejében, hogy a póker megvonja az élet élvezésétől és egyéb dolgok végzésétől; esetleg az határozza meg számára, hogy mennyire jó játékos, hogy éppen milyen eredményekkel rendelkezik, és túlságosan rövid távon gondolkozik, kevésbé véve figyelembe a variancia szerepét stb.

Addig kell göngyölítenünk egy adott gondolatot, amíg el nem jutunk a főbb hiedelmekhez, amelyek meghúzódnak az elménkben.

 

b. Megértése

Amint meghatározzuk egy-egy hátráltató meggyőződésünket, a következő lépés, hogy megvizsgáljuk hogyan alakult ki, és milyen tényezők éltetik azt. Ezek a hiedelmeink mindig logikus okokra vezethetőek vissza, és bizonyos tartópillérek, vagy más néven bizonyítékok erősítik meg és támasztják alá.

 

c, Következmények

Ebben a lépésben írd össze milyen következményekkel jártak ezek a hátráltató meggyőződések, miben húztak vissza az életben, milyen negatívumokat nyújtottak. A változáshoz az egyik fontos lépés, hogy a régi hiedelmekhez minél több negatívumot/fájdalmat társíts, megvond belőle az élvezetet, majd ezután az új meggyőződésnél keretezd át a negatívumokat, hogy azok erősítsenek, és társíts hozzá annyi előnyt, és élvezetet, amennyit tudsz.

 

d. Régi, hátráltató meggyőződések korrigálása

Amint megértettük a régi meggyőződésünket, sokszor már félig meg is oldottuk. Azáltal, hogy feltárjuk ezeket, gyakran rádöbbenünk, hogy valótlan dolgokon alapszanak, ennek ellenére mégis kontrollálják a gondolkozásmódunkat mindaddig, amíg meg ki nem korrigáljuk őket. Ebben a lépésben megfordítjuk a meggyőződést, és alátámasztjuk érvekkel, amelyek megerősítik azt. Például, ha az egyik hátráltató meggyőződésünk az volt, hogy “A leginkább a variancia határozza meg, hogy mennyire válok sikeres és jó játékossá”, akkor ezt megfordíthatjuk egy sokkal támogatóbb meggyőződéssé, például “A fejlődésbe, tanulásba és játékba fektetett megfelelő munka és energia határozza meg, hogy mennyire válok sikeres és eredményes játékossá.”

Ha megvan a támogató meggyőződés, akkor a következő lépés, hogy ezt alá támasszuk érvekkel, hogy erősebbé váljon. Ezek válnak az “asztal lábaivá” a fenti hasonlattal élve, amelyek megerősítik a szerkezetét. Ezt úgy a legkönnyebb megtenni, hogy a mondat végére odaírjuk “, mert…” és felsorolunk érveket ennek érdekében. Az előbbi példához:

 • A variancia főként rövidtávon torzítja az eredményeket, és hosszú távon kijön a tudáskülönbség.
 • Minél jobbá válok, minél többet fejlesztem magam, annál nagyobb lesz az edge-m, és annál kevésbé befolyásolja az eredményességemet a variancia.
 • Ha folyamatosan belerakom a megfelelő munkát és energiát a játékom fejlesztésébe, az idővel megtérül.

 

e. További új, támogató meggyőződések kialakítása, és megerősítése

Most, hogy már tudatosabbak vagyunk ezzel a területtel kapcsolatban, a korábbi hátráltató hiedelmeink korrigálásán túl, elültethetünk újakat is, amelyekről úgy gondoljuk, támogathatnak a célunk elérésében. Ilyen lehet például: “Elkötelezem magam annak érdekében, hogy egyre jobb pókerjátékossá váljak”, és ezt is alátámasztjuk érvekkel (“, mert …” pl. “Pozitív kihívást jelent számomra”, “Ki akarom hozni magamból a legtöbbet ezen a területen”…).

 

 

4. Pozitív érzelmi környezet megteremtése

Ez a lépés részben összefügg az előzővel, mivel az érzelmeink és meggyőződéseink kapcsolatban állhatnak egymással. Egy-egy érzelem megerősíthet egy hiedelmet, a hiedelem pedig kiválthat érzelmeket. Ha például valaki tiltre megy, amikor lejavulja egy fish, az annyit takar, hogy érzelmileg túlfűtött állapotba kerül. A forrás ennek az, hogy a személyben él egy olyan meggyőződés, hogy neki mindig nyernie kell fish-ek ellen, pusztán azért, mert jobb játékos. Amint egy külső esemény aktiválja ezt a meggyőződést, ez érzelmi reakciót vált ki, és negatívan befolyásolhatja a játékunkat.

Ez a folyamat ugyanúgy igaz mikro szinten (póker játékon belüli meggyőződések, mint pl. a fenti), és makro szinten (azaz a póker egészével, mint munkával kapcsolatban levő meggyőződések, pl. “A póker túl sok stresszel és frusztrációval jár”, “A póker negatívan befolyásolja az életem többi területét”…). Ezért fontos, hogy feltárjuk mindegyik szinten a hátráltató meggyőződéseket, hogy ezáltal pozitív érzelmi környezetet teremtsünk magunknak, amely segít a folyamatos fejlődésben.

Amellett, hogy a meggyőződéseink is kiválthatnak érzelmi reakciókat, egyéb forrásból is társíthatunk negatív érzelmeket a pókerhez, és ezeket is fel kell tárnunk és megoldanunk. Ilyenek lehetnek például, ha valami miatt a következő érzelmeket érezzük a pókerrel kapcsolatban: harag, félelem, bűntudat, csalódottság, sajnálat, szégyenérzet. Szerinted támogatólak hat a fejlődésünkre, és eredményességünkre, ha ezen érzelmek közül társítjuk valamelyike(ke)t a pókerhez? Nem valószínű.

Érezhetünk haragot például amiatt, hogy foglalkozunk is a pókerrel, sokat is játszunk, és mégis vannak bukó szériáink. Érezhetünk csalódottságot amiatt, hogy rengeteg energiát beleraktunk a pókerbe, de ennek ellenére mégse tartunk még olyan szinten, mint akarunk. És így tovább.

A lényeg, hogy ezeket meghatározzuk, és az előző lépésben leírtakhoz hasonlóan feltárjuk, hogy honnan erednek ezek, miért alakultak ki. Az is nagyon hasznos, ha fel tudunk idézni esetleg konkrét eseteket, amik mély nyomokat hagytak bennünk, ez lehet akár egy konkrét leosztás elvesztése, vagy egy nagyobb bukó session/nap/hónap. Gyakran találhatjuk azt, hogy bizonyos meggyőződésre vezethetó vissza egy érzelem, amit a leírtak alapján átformálhatunk. Például feljebbi példánál, hogy haragot érzünk a bukó szériák miatt, akkor az azt takarja, hogy mélyen van egy olyan meggyőződésünk, hogy azt kívánjuk, bárcsak ne lenne variancia a pókerben (ami igazából a játék alapja, és nélküle nem játszanának fishek se, de ez már a korrekcióhoz tartozik).

Ahhoz, hogy ezeket az érzelmeket feltárd, fejezd be a következő mondatokat saját magadnak (írj hozzájuk minél több dolgot, ami benned van):

 • Mérgesnek érzem magam, mert…
 • Csalódottnak érzem magam, mert…
 • Félelmet érzek magamban, mert…
 • Szégyellem, hogy…
 • Bűntudatom van, hogy…
 • Sajnálom, hogy…

 

Ha meghatároztuk az érzelmeket, akkor egy jó módszer a feloldásukra, ha újra átéljük azokat. Az érzelmi beidegződések sokszor egy-egy csomóként bennünk maradnak a múltból, és ha újra átéljük őket, akkor elengedhetjük tudatosan. Amellett, hogy ezeket feloldjuk és elengedjük, társítsunk annyi pozitív érzelmet és élvezetet pókerhez, amennyit csak tudunk, ezáltal egy támogató környezetet teremtünk.

 

Ezen túlmenően érdemes meghatároznunk, hogy a célunkkal kapcsolatban milyen akadályokra számíthatunk. Azáltal, hogy előre felkészülünk rájuk, már nem lesznek olyan mély hatással ránk, amikor bekövetkezik egy-egy hátráltató esemény. Az akadályok elkerülhetetlen vele járói a célhoz vezető útnak, a lényeges elem viszont az, hogy hogyan birkózunk meg velük. Lehetőségekként tekintünk rájuk, amelyekből tanulhatunk, vagy olyan tényezőknek, amelyek összeesküdtek ellenünk, és csak meggátolnak minket a célunk elérésében. Akadályok lehetnek például pókerben, hogy hosszan tartóbb negatív szériánk lehet; esetleg nem fogunk hosszabb ideig fejlődésre utaló komolyabb jeleket észrevenni, és csak stagnálunk; esetleg néha túlságosan magával ragadhat minket a póker és emiatt megnövekedett stresszt és frusztrációt érezhetünk, vagy kevesebb időt szánunk a szeretteinkre…

Ha ezeket előre meghatározod, sokkal könnyebb lesz velük szembenézni, és pozitívan előre tekinteni.

 

5. Tervezés

Ennél a pontnál már meghatároztuk a célunkat, hogy miért akarjuk azt, illetve a hátráltató meggyőződéseinket kicseréltük támogatóakra, és a negatív érzelmi társításainkat feloldottuk, és pozitívabbakkal helyettesítettük, emellett meghatároztunk esetleges akadályokat, amivel szembesülhetünk az utunk során, így jobban felkészülve rájuk. Ezáltal már nem fogunk a saját magunk útjába állni, és a haladásunkat/eredményünket szabotálni tudat alatt.  Nem úgy fogunk próbálni előre haladni, hogy közben be van húzva a kézifékünk, hanem azt sikeresen kiengedtük.

Ezután fókuszálhatunk a fizikai síkra, azaz hogy milyen lépéseket kell megtennünk a célunk elérése érdekében.

Ehhez a következő elemek lehetnek segítségünkre:

 

a. Lista írás

Írjunk egy listát azokról a dolgokról, amik hozzájárulhatnak ahhoz, hogy elérjük a célt. Pókerben ezek lehetnek a következők:

 • Napi min. 1 órát fejlesztem a technikai tudásomat, videókkal, kéz elemzésekkel, cikkek olvasásával
 • Havonta több mint 100 órát töltök játékkal
 • Bemelegítő rutint összeállítani, és minden session előtt alkalmazni
 • Igénybe venni coachingot
 • Reggel 9kor felkelni

 

b. Fontossági sorrend felállítása

Mi az a 20% a listádon, ami az eredményeid 80%-át adná? Ezek alapján állítsd sorrendbe fontosságuk szerint, hogy tudjad melyik tényezőkre fókuszáljál leginkább.

 

c. Ütemezés

Ha mindent egyszerre akarnál végrehajtani a listádról akkor az valószínűleg kudarchoz vezetne, és negatív érzelmet keltene benned, és feladnád a célodat. Helyette inkább kis lépésekben próbálj haladni, ezáltal momentumot építesz, és pozitív visszacsatolásokat szerezhetsz, amely megerősít abban, hogy folytasd a haladásodat. Állapítsd meg, az első héten melyik dolgokra figyelsz, aztán ha azokat beültetted, utána a második héten mire figyelsz és így tovább. Első héten lehet a megfelelő kelés, és fekvés betartása, warmup rutin összeállítása és alkalmazása, és napi min. 1 óra technikai tudásod fejlesztése. Következő héten lehet az étrendedre jobban odafigyelni, a PFR játékodon fejleszteni…

Minél jobban állítod fel a tervedet, annál kézzelfoghatóbbnak és elérhetőbbnek fog tűnni a célod elérése, ezért annál motiváltabb is leszel, hogy napról napra belerakd az energiát a haladásba. A legtöbbször azért nem haladnak az emberek a vágyuk felé, mert nem tudják, hogyan kezdjenek neki, és hogyan haladjanak. A konkrét lépések meghatározása által megszűnteted a fejedben lévő zűrzavart/káoszt, és rendszert teremtesz, ezért kevésbé valószínű, hogy megjelenik nálad a halogatás érzése.

 

Akármilyen területről is legyen szó, póker vagy egyéb, véleményem szerint ezen 5 lépésen végighaladva drasztikusan megnöveljük az esélyét, hogy elérjük a célunkat. Nyílván ki lehetne még egészíteni egyéb lépésekkel is, amelyek segíthetnek, de talán ezek a lépések számítanak a legfontosabb 20%-nak a célünk elérése érdekében.

 

 

100 napos kihívás

A fenti lépések alapján itt van, hogy nálam hogyan néz ki ez a gyakorlatban:

 

1. Cél

A következő célokat írtam össze, amelyek motiválnak engem. Habár írtam hozzá havi szintű pénz összeget is a végére, tudatában vagyok, hogy a pókerben milyen szerepet tölt be a variancia rövid távon, mint például egy havi leosztás mennyiség. Ezek eredményre vonatkoznak, számomra mégis jelentőségteljes, hogy tudjam, mik azok az összegek, amelyek miatt hajlandó vagyok ebbe a területbe fektetni az időmet és energiámat, ahelyett hogy más üzleti lehetőségekre fókuszálnék.

Rövidebb távú (100 nap, a 03.11-ei kezdéstől):

2013. június 18-ai dátummal komfortosan, magabiztosan, és élvezettel pókerezek NL100-as limiten, és havonta több mint $2000-t keresek.

Kicsit hosszabb:

2013. október 31-ei dátummal komfortosan, magabiztosan, és élvezettel pókerezek NL400-as limiten, és havonta több mint $6000-t keresek.

 

2. Miért

 • Egy pozitív kihívást jelent számomra, és be akarok kerülni a legjobb 5%-ba ezen a területen is.
 • Tudom, hogy jóval többre vagyok képes, és ki akarom hozni magamból a legtöbbet.
 • Azáltal, hogy magasabb szintre jutok, technikai téren is többet tudok segíteni más játékosoknak.
 • Szeretek pókerezni, mert passzol az analitikusabb, logikusabb személyiségemhez, és jó is vagyok benne.
 • Nagyszerű bevételre tehetek szert ebből a területből is.

Ezeken kívül még összeírtam további érveket, amelyek motiválóak számomra.

 

3. Pozitív mentális környezet megteremtése

Itt jó sok dolgom volt, hogy feltárjam azokat a mélyen meghúzódó hátráltató meggyőződéseket, amelyek visszahúztak. Pókeren belüli, amolyan mikro meggyőződésekkel annyira nem foglalkoztam, mert a mentális játékomat elég erősre sikerült fejlesztenem az elmúlt hónapokban, inkább amolyan makro szinten vizsgáltam a dolgot, azaz a póker, mint egyik megélhetési forrás számomra.

Ehhez összeírtam egy konkrét állítássort közel 100 állítással, hogy feltárjam a hátráltató hiedelmeimet, amely egész jól is sikerült úgy gondolom.

Ezek között voltak olyanok, hogy:

 • Nem látok hosszú távú perspektívát magam számára pókerben.
 • Nehezen tudom rávenni magamat, hogy fejlesszem a pókertudásomat.
 • Annyira nem fontos a póker számomra.
 • Túl elfoglalt vagyok, hogy sok időt és energiát rakjak a pókerbe.

A főbb hátráltató tényezők számomra azok voltak, hogy nem a póker volt a fő prioritásom, hanem helyette más lehetőségek érdekeltek. Ugyanakkor volt bennem egy negatív érzelem is, hogy ha pókert rakom az első helyre, akkor már más dolgokkal nem tudok foglalkozni, amelyek szintén érdekelnének, például online business-ek tanulmányozása stb. Emellett szintén hátráltatólag hatott, hogy mivel nem is terveztem hosszú távra pókerben, ezért tudat alatt nem is igazán volt motivációm abban, hogy belerakjam az energiát, mert mi értelme van, ha pár hónap, vagy 1 év múlva meg belekezdek valami másba?

Ahogy szépen ezeket felismertem, rájöttem mennyire hátráltatólag hatottak abban, hogy energiát rakjak a pókerbe, és előre jussak benne. Ezeket kikorrigáltam, és további pozitív meggyőződéseket ültettem el a fejemben, és láss csodát hirtelen jelentősen megnőtt a motivációm, meg kedvem ahhoz, hogy pókerben fejlődjek, és leüljek játszani.

Ebbe a bejegyzésbe már nincs hely arra, hogy leírjam egy-egy ilyen meggyőződésnek a kikorrigálásának a folyamatát, pláne nem az összest, mivel jó pár oldalt igénybe vett ez a lépés a jegyzetfüzetemben.

 

4. Pozitív érzelmi környezet megteremtése

Személy szerint nem igazán vagyok olyan típus, akiben mélyebb nyomokat hagynak események, általában elég hamar elengedem az érzelmeket (ez részben amiatt van, hogy elég sokat foglalkoztam ezzel a területtel korábban, hogy a személyiségemet hatékonyan tudjam megváltoztatni).

Emiatt annyira nem találtam hátráltató érzelmeket a félelmen kívül, amelyeket pókerhez társítottam volna. Először arra gondoltam, hogy a kudarctól félek, de aztán mélyebben is megvizsgáltam a dolgot és arra jöttem rá, hogy kialakult bennem egy meggyőződés az elmúlt évek során, hogy bármit képes vagyok elérni, amit igazán akarok és belerakom a munkát, mert tisztában vagyok a képességeimmel, illetve hogy milyen lépések szükségesek a cél eléréséhez. Már pedig, ha ez a meggyőződésem, akkor nem is tartok a kudarctól, hiszen ha belerakom a munkát, akkor elérhetem a dolgot.

Tehát nem is a kudarctól való félelem volt a fő ok, hanem attól féltem, hogy belekezdek a projektbe, és a folyamat során más dolgok és lehetőségek elviszik a figyelmemet, amelyekre jobban fogok fókuszálni, ezért pókerbe nem rakok elég energiát, és ezért nem is fogom elérni a célt, amit kitűztem. Tehát a fő ok nem az volt, hogy nem bíztam abban, hogy elérhetem-e a célt, hanem abban nem bíztam, hogy nem vágok-e bele más dologba (mert amúgy túlságosan is olyan vagyok, hogy ha valami felkelti az érdeklődésemet, akkor abban a témában egyből elkezdem mélyebbre ásni magam, hogy felhalmozzam a tudást, ezt nem feltétlen tekintem negatív dolognak számomra:) Tehát ezt kellett első sorban kezelnem, és megoldást találnom, hogy hatékonyan haladjak majd a cél felé. Úgy érzem ezt sikerült is megoldanom magamban, de majd a folyamat során kiderül, hogy kell-e még dolgoznom rajta.

 

5. Tervezés

Itt pedig összeírtam egy jó hosszú listát azokról a lépésekről, amelyek eljuttatnak a célig. Többek között:

 • Heti több mint 24 órát pókerezek
 • Heti több mint 10 órát fejlesztem a játékomat (napi 2 óra, délelőtt és este 1-1 óra)
 • Skype csoportban aktívabban részt venni, handeket postolni
 • Napi 5 db hand reading drillt megcsinálni (heti 25 db)
 • Meghatározni a legfontosabb 20%-ot technikai téren, amelyek az eredményeim 80%-át adják
 • Coachingot igénybe venni
 • Bemelegítő rutin készítése (Flow gyakorlat)
 • HUD jobb kihasználására összeírni +EV stat összefüggéseket

 

Ezek után rendszereztem őket, és neki is vágtam a projektnek hétfőn. Úgy gondoltam, hogy múlt vasárnapra befejezem ezt a bejegyzést, de hosszabbra nyúlt, mint hittem.

Kezdés: 2013.03.11.

Vége: 2013.06.18. (100 nap)

A tervek szerint hetente írok egy blogbejegyzést, amelyben összesítem az elmúlt 1 hétben történteket: a haladásomat, az akadályokat, és hogyan próbáltam megoldani azokat. Napi szinten írok gondolatokat, amolyan fejlődési naplóként, így konkrétan dokumentálom a fejlődésemet, ebből is be fogok majd rakni fontosabb elemeket. Grafikont pedig havonta rakok ki.

Észrevételeket, segítséget, és építő jellegű kritikákat szívesen fogadok, akár itt, akár privátban. Előre is köszönet érte!

 

Sok sikert!

West

3 Responses to “100 Napos Kihívás Pókerben”

 1. DavidDorky August 15, 2013 at 9:42 am #

  Tartalmas és inspiráló bejegyzés! Köszönöm!

  3. Pozitív mentális környezet megteremtése – “Ebbe a bejegyzésbe már nincs hely arra, hogy leírjam egy-egy ilyen meggyőződésnek a kikorrigálásának a folyamatát, pláne nem az összest, mivel jó pár oldalt igénybe vett ez a lépés a jegyzetfüzetemben.”

  Ez a jegyzetfüzet digitális formátumú? Ha igen, és nem tartod túlzottan személyesnek őket, el tudnád küldeni e-mailben? Nagyon érdekelnének részletesebben is…
  U.I.: Vagy ha papír alapú, akkor akár be is fényképezhetnéd, vagy ilyesmi…

  Üdv,
  DavidDorky

  • Naturalwest August 15, 2013 at 12:59 pm #

   Nem digitális sajnos, szeretek bizonyos dolgokat papíron régimódian dokumentálni. Lefotózok 1-2 oldalt és elküldöm a napokban, remélhetőleg el tudod olvasni:)

Trackbacks/Pingbacks

 1. 7 Világklasszis Játékos Tanácsával Kialakított Fejlődési Terv III. rész | Domináld Az Életed - August 13, 2013

  […] http://dominaldazeleted.hu/100-napos-kihivas-pokerben/ […]

Leave a Reply