6 Alapvető Emberi Szükségletünk

13 Mar

“A szenvedés addig szükséges, amíg rá nem jössz, hogy szükségtelen.” – Eckhart Tolle

Hola amigos!

Egy elég mélyre ható bejegyzéssel készültem az emberi viselkedés pszichológiájával kapcsolatban, amelynek a végén remélem sikerül jobban átlátnod, hogy milyen tényezők játszódnak le bennünk mélyen, amelyek befolyásolják hajtóerőnket, hangulatunkat, érdeklődési irányunkat, boldogságunkat.

 • Miért a frusztráció az alapvető érzelmi állapot valakinél, míg másnál egy belő teljesség érzet?
 • Miért teszünk számunkra hátráltató dolgokat, amelyek tudjuk, hogy nem szolgálnak minket, mégis megtesszük azokat?
 • Miért alakulnak ki negatív szokások, függőségek az életünkben?
 • Miben hasonló és miben teljesen különböző Osama bin Laden és egy tűzoltó, aki az égő WTC-ből menekített ki embereket?
 • Mi a különbség egy adott dolog iránt motivált és motiválatlan személy között?

Többek között ezekre fog választ adni ez a bejegyzés.

 

De először egy kis személyes update.

Itt vagyok Dominikai Köztársaságban Punta Cana/Bavaró üdülőhelyen, ahova egy közel 4 hetes barátokkal való utazgatás után érkeztem feltöltődni. Még február elején csatlakoztak hozzám Vegasban a többiek, aztán Mexikó, Kuba, Bahamák, Miami helyeket jártuk be. Nagyszerű élményekkel, tapasztalatokkal gazdagodtam ezeken a helyeken. Mindegyik tartogatott maga módján érdekes emlékeket. Érdekes volt megtapasztalni különböző kultúrákat, felfogásokat, például látni, hogyan élnek emberek Kubában egy ilyen elég bekorlátozott helyzetben, kommunista politikával az élen.

 

DRT

Havanna mindenképpen egy emlékezetes hely marad, egyrészről olyan mintha az ember visszament volna az időben, és látja újra az 50-es, 60-as évek amerikai autóit járkálni fel-alá az utakon, amely érdekes élményt nyújt, másrészt viszont az ezekkel járó benzinfelhő elég émelyítő, nyomasztó érzést kelt az emberben. Varadero, a kubai második állomásunk egy teljesen más világ már, turista hely, tengerpart, napsütés, all-inclusive szállodák, amely igazi felüdülés volt a sok városnézéses megállóhely után már, pláne hogy kifújhattuk magunkból a havannai benzingőzt. Maga a taxi út is kalandos volt már oda az eredeti 2 órás távot sikerült közel 5 óra alatt teljesíteni, köszönhetően az 50 éves autó újra és újra lerobbanásának… És ez után jött csak a hotel vadászat ott.

Őszintén szólva az utazgatás végére, Miamiban már eléggé “elfogytam”, éreztem hogy kevésbé vagyok kiegyensúlyozva, frusztráltabb is voltam. Nem sportoltam, nem tudtam dolgozni, nem nagyon volt személyes privát szférám, mivel nem nagyon volt külön szobám az út során, a rutinjaim kiestek az ablakon, keveset tanulmányoztam anyagokat, keveset olvastam… tehát sok dolog, ami egyben tartotta az életem az kiment az ablakon. Alapból úgy volt, hogy csatlakozok újra 2 hétre coacholni/tréningelni Vegasban az ismerkedési/személyiségfejlesztő céghez, ahol voltam januárban is. Meg is volt már repjegyem, de emiatt a kiégés miatt úgy döntöttem, hogy nincs szükségem Vegasra, inkább egy üdülőhelyre mennék 2 hétre, hogy összeszedjem magamat. Komolyan megfordult a fejemben, hogy akár hazautazok pestre erre a 2 hétre, amíg aztán újra visszautazhatok San Franciscoba. De szerencsére inkább Dominikai Köztársaság mellett döntöttem, ahol sikerült jobban összeszednem magam, mint valaha, szóval jó döntésnek bizonyult. Visszaálltak rutinjaim, sportoltam, coacholtam, dolgoztam, olvastam, tanulmányoztam jó pár pszichológiai anyagot, strandoltam, delfinekkel játszottam és jókat kajáltam. Bár valószínűleg pesten is elég hamar visszaálltam volna a normális érzelmi állapotra.

Ez a személyes hullámvasút vezetett igazából ehhez a bejegyzéshez is, mivel tökéletesen leírja, hogy nálam is miért siklott félre az érzelmi állapotom, annak ellenére, hogy barátokkal utazgat az ember, új élményekkel gazdagodik, új kultúrákat ismer meg stb. mégis azt érezheti, hogy valami nem klikkel belül, azaz konkrétan, hogy bizonyos alapvető emberi szükségletei nem teljesülnek megfelelően. Ez a különbség egy belső teljesség, harmónia érzése között, és pillanatnyi boldog pillanatok között.

Vágjunk is bele. Először felvázolom a modellt, utána pedig gyakorlatban bemutatom példákon keresztül, hogyan irányítja az életünket.

 

6 Alapvető Emberi Szükségletünk

Tehát a mai bejegyzés témája nem más, mint a 6 alapvető emberi szükségletünk pszichológiája. Egy olyan témakör, amellyel először közel 1 éve Tony Robbins egyik élő szemináriumán találkoztam. Azóta még jobban elmélyítettem magam benne, és mára már szinte minden nap használom, akár én életemben, akár coachingjaim során.

Az emberi szükségleteket többen is igyekeztek meghatározni már a múltban. Ide tartozik pl. Abraham Maslow is, akinek a Maslow piramisa ismerős lehet sokaknak az emberi igényekről. Tony Robbins, a ma élő talán egyik legnagyobb emberi viselkedés szakértő, fogta ezeket a korábbi modelleket, és felhasználva a több millió emberrel történt interakcióját, tovább fejlesztette ezeket.

Mindannyian ezzel a 6 alapvető szükséglettel rendelkezünk, tehát univerzálisak. Nem olyanok, mint a célok, vagy vágyak, amelyek emberenként különbözőek. Ezek a szükségleteink velünk születettek.

 

Készítettem a témáról egy videót is azok számára, akik inkább vizuális-auditív beállítottságúak. Habár az írott bejegyzés részletesebben vesézi ki a témát, de javaslom, menj végig mindkettőn, mert videóban is említek dolgokat, amikről nem írtam. Maga a videónál a telefon kamerájának az autófókusza ki-be ugrál néha, amely ront a minőségen. Tanultam a cancúni videóból és ezúttal a hotel szobámban rögzítettem a felvételt, így elkerültem, hogy bikinis csajok vigyék el a fókuszt videó közepénél.

Nézzük őket egyesével:

1. Bizonyosság
Ez az igényünk arra irányul, hogy irányítás alatt érezzük az életünk alakulását, és tudjuk, hogy biztonságban leszünk, és elkerülhetjük a fájdalmat. Ez az igényünk az alapvető kényelemre, a fájdalom és stressz elkerülésére, illetve élvezet megtapasztalására irányul. A bizonyosság iránti igényünk egy túlélési mechanizmusunk. Befolyásolja, hogy mennyi kockázatot vagyunk hajlandóak vállalni az életünkben.
Minél nagyobb valakinek az igénye a bizonyosságra, annál kevésbé tolerálja a kockázatokat.
Ez az igényünk a stabilitásra, komfortra, kényelemre, biztonságra irányul.

2. Változatosság
Ha mindig tudnád biztosan (bizonyosság), hogy mikor mi történik, hogyan, miért, akkor az élet egy idő után unalmassá válna. Ezért van szükségünk a második igényünkre. Ez az első igényünkkel ellentétes szükségletünk, és emiatt sokszor okoz is frusztrációt emberek életében. Ez az új stimuláció, változatosság, bizonytalanság, új ingerek iránti igényünket takarja. Idegrendszeri szinten szükségünk van a változatosságra emberként.
A póker emiatt egy különösen érdekes terület, hiszen olyan helyen kell bizonyosságra szert tennünk, amely az ismeretlenre, bizonytalanságra, változatosságra épül. Ebből is fakad rengeteg frusztrációja játékosoknak, ha nem a játék természetével összhangban álló meggyőződésekkel rendelkeznek.

Minél több bizonyosságra van szüksége valakinek, annál kevesebbel tud rendelkezni.

“Az életed minőségét az határozza meg, hogy mekkora bizonytalansággal tudsz együtt élni.” – Tony Robbins

3. Fontosság
Ez az igényünk arra, hogy fontosnak, különlegesnek, különbözőnek, értékesnek, figyelemre méltónak érezzük magunkat. Ez se nem rossz, se nem jó dolog alapvetően. A kérdés, hogyan elégíti ki ezt valaki, de erről majd lejjebb.

4. Szeretet/Kötődés
Ez talán az egyik legmélyebben gyökerező igényünk, ez az, amire igazán vágyunk mindannyian. Szeretetet adjunk, szeretetet kapjunk, tartozzunk valahová, kötődjünk másokhoz. A szeretet olyan, mint az oxigén számunkra. Nézd csak meg mi lesz azokkal az emberekkel, akik nem érzik át a szeretet érzését, szemben azokkal, akiket átjár ez.

_____
Ez a 4 szükségletünk úgymond az emberi személyiségünk igényei. A maradék kettő pedig a lelkünk igényei. Az első négyet így vagy úgy, de kielégítjük, még ha hazudnunk is kell magunknak. Viszont a maradék kettőhöz már tenni kell, pedig azok hozzák el az igazi teljesség érzetet az életünkbe. Az első négy kielégítésével lehetnek ideig-óráig boldog pillanataink, de azok nem lesznek tartósak.

Nézzük mi ez a két lelki igényünk:

5. Fejlődés
Mindannyiunkban van egy belső igény a növekedésre, hogy érezzük, hogy többé válunk az életben, ahogy haladunk előre. Minden az univerzumban magába foglalja a fejlődést, ahogy mi magunk is, akár a testünket, lelkünket, elménket, érzelmi szintünk fejlődését nézzük születésünktől kezdve.

6. Hozzájárulás
Ez pedig az adásra irányuló igényünk. Adjunk másoknak, hozzájáruljunk más emberek életéhez. Ez adja az értelmet az életnek. Mindössze bizonyos mértékű boldogságot élhetsz át csak magadban, mások nélkül.

 

Ha ezt a két igényünket is kielégítjük magas szinten, ez fogja meghozni azt a belső teljesség érzést, amely nem csak pillanatnyi “boldogság-fellángolás”, hanem tartós érzés lehet az életünkben.

 

Hogyan vannak jelen ezek a szükségletek az életünkben?

Az életünket nem is feltétlen a szükségleteink alakítják, hanem az, ahogyan megtanultuk kielégíteni őket.

Gondolj erre a 6 szükségletre, mint az első szintre. A következő szint az, hogy mi a modelled/térképed, azzal kapcsolatban, hogy hogyan tudod ezeket kielégíteni. Ezeket pedig a meggyőződéseid (magaddal, világgal, szituációkkal kapcsolatban); értékrendszered; szabályaid; és azon eszközök alkotják, amelyekkel úgy gondolod, kielégítheted ezeket a szükségleteidet. És itt van a különbség az emberek viselkedése között. Ugyanazokat az igényeket keressük, de máshogy elégítjük ki őket. Más a térkép a fejükben. Más meggyőződéseik vannak, más értékek a fontosak, más szabályokkal rendelkeznek, és más eszközöket, cselekedeteket találnak az igényeik kielégítésére.

Miért van az, hogy valaki kész feláldozni az életét másokért, valaki pedig kész kioltani mások életét? Ugyanaz a szükséglet hajthatja őket, a fontosság érzése. De más a meggyőződésük, hogy minek kell történnie ahhoz, hogy kielégítsék. Szolgálni, vagy dominálni.

A szükségleteink velünk születettek. A meggyőződéseink, értékeink viszont tanultak, szóval formálhatóak.

Itt van három kulcs gondolat ezzel kapcsolatban:

1. Minden egyes emberi viselkedésünk arra irányul, hogy kielégítsük egy vagy több szükségletünket. Ezt még egyszer: MINDEN, amit teszünk, azért van, hogy kielégítsük egy vagy több szükségletünket. Ha ezt valaki megérti, akkor sokkal jobban átlátja az emberek viselkedése mögötti motivációt, azaz hogy miért cselekszik valaki első látásra teljesen logikátlan módon.

2. Akárhányszor tudatosan, vagy tudat alatt összekötjük, hogy egy bizonyos gondolat, érzés, meggyőződés, vagy cselekedet, kielégíti legalább három igényünket, akkor az a gondolat, érzés, meggyőződés vagy cselekedet függőséggé, szokássá válik. Ezt olvasd el még egyszer! Miért függőség? Gondolj csak bele, ha valami kielégíti legalább a felét az alapvető szükségleteidnek emberként, akkor nyilván erős késztetést érzel az adott cselekvés iránt. És mi a függőség? Egy erős késztetés az adott dolog iránt. Ez lehet akár dohányzás, ivás, halogatás, túlzott evés, vagy akár vállalkozás, póker, párkapcsolat, sport, edzés, tanulás… adott embereknél.

3. Az egyes szükségleteinket kielégíthetjük pozitív, azaz támogató, és negatív, azaz hátráltató módokon. Pillanatnyilag elérhető, vagy tartósan fenntartható módokon. Például dohányzás is kielégítheti valakinek az igényeit, viszont számára hátráltató módon, és csak rövid távon, nem tartósan. De kielégítheti valaki például igényeit a munkájával, párkapcsolatával, barátaival, utazgatással, valami hobbijával, sporttal, stb. is, amelyek tartósabbak és támogatóbbak lehetnek.

 

Gyakorlatban hogyan néz ki ez a modell:

Emlékszel, még a bejegyzés elején írtam, hogy kiégtem az utazgatásom végére. És Dominikán már kb. másnap azt éreztem, hogy újjászülettem, és visszatértem a normál érzelmi állapotomhoz. Miért?

Amikor megjöttem Dominikára, és átgondoltam, hogy milyen tanulságaim voltak ezzel az úttal kapcsolatban emberi pszichológia és viselkedés szemszögéből nézve, akkor összeírtam, hogy 10-es skálán vajon mennyire éreztem úgy az utazgatásom vége felé (Miamiban), amikor frusztráltabb voltam, hogy kielégítem az igényeimet.

Ezek a számok jöttek ki:
Bizonyosság: 5 (nulla rutin; no sport; coaching, munka hiánya; hotelekben lakni folyton; 0 személyes szféra; bőröndből élni; kb. mindig úton lenni; rengeteg új inger, stimuláció… nem nehéz látni, miért csökkent le a bizonyosság érzetem, vagyis a belső stabilitásom)
Változatosság: 10 (változatosság, bizonytalanság az volt bőven, mivel ehhez nem társult belső stabilitás ez okozta a frusztráció egy részét)
Fontosság: 7 (munkám, coaching, fejlődés, mások életéhez hozzájárulás, tenni céljaimért, mind-mind olyan eszközök, amelyek nem voltak meg, viszont egy belső fontosság érzetet adnak a mindennapjaimban. Azért nem csökkent lejjebb, mert alapból önbecsülésem jó alapokon nyugszik úgy gondolom, és nem főként külső dolgokban keresem önmagam értékességét. Ezt csak azért írom, mert egy olyan személynél, akinél ez nincs meg, és elveszik tőle a dolgokat, amelyektől értékesnek és fontosnak érezné magát, amitől úgy érzi, hogy számítana, akkor gyakran ez lecsökkenhet még jobban. Tehát erre a fontosság iránti pszichológiai szükségletünkre kihatással vannak azok a meggyőződéseink, ahogyan magunkra tekintünk, amely alapján a saját értékességünket meghatározzuk)
Szeretet/Kötődés: 6 (Habár kötődés volt barátokkal, de mivel már sok volt az együttlevés, ezért nyilván nem volt akkora kirobbanó szeretet egymás iránt, mintha egy hónap után láttuk volna újra egymást; plusz nőzés is kevés volt az út során, ami nyilván egy más fajta kielégítését adhatja ennek a szükségletnek az intim kapcsolat és kötődés révén)
Fejlődés: 5 (habár sok impulzus ért, kevésbé dolgoztam fel a tanulságokat ebből, ami a fejlődés érzését adhatta volna. továbbá keveset olvastam, keveset fejlesztettem magam, kevesebbet agyaltam pszichológián, viselkedéstanon, amelyek mind-mind nagyobb szinten kielégítik alapból ezt az igényemet)
Hozzájárulás: 4 (messze lecsökkent az is, hogy mit gondoltam arról, mennyire járulok hozzá más emberek életéhez, coaching, tréningek, blogírás, akár szeretteim életében ott lenni, meghallgatni őket, támogatni őket… mind-mind jobban kielégítik alapból ezt az igényemet)

Látod, hogy honnan jött a frusztrációm? Ha úgy alakítod a gondolkodásmódod, és az életed, hogy ezek a szükségleteid alapból 8-9-10-es szinten kielégüljenek, akkor egy belső boldogságot, teljesség érzést érzel. Ha ez lecsökken, akkor nyilván megérzed a különbséget. Persze így is voltak jó pillanataim Miamiban is, de ezek ideiglenesek, és nem tartósak, szemben azzal, ha megfelelő módon teljesülnek a szükségleteink, pláne az utolsó kettő, azaz a lelki igényeink: fejlődés + hozzájárulás.

Sajnos sok ember már ezekkel a fenti számokkal, és az ehhez tartozó alap érzelmi állapottal kibékélne, mivel sokaknak az élete és a gondolkodásmódja sokkal alacsonyabb szinten elégíti ki ezeket az igényeket, és emiatt választanak sokszor emberek hátráltató eszközöket, cselekedeteket, amivel rövid távon valamennyire kielégíthetik adott szükségleteiket. Ha megkérdeznél egy személyt, aki öngyilkosságon gondolkodik, akkor valószínűleg sok 1-2-es vagy akár ‘mínusz’ -10-100-as számokat kapnál, pl. nem érzik fontosnak magukat egyáltalán, azaz nem érzik, hogy számítanának, nem érzik át a szeretetet, alacsony a bizonyosság érzetük… Nyilván ez az egyik legextrémebb példa, a másik véglettel.

 

motivacio

Másik példa – Póker motiváció

Egyik coachingon az volt a résztvevő problémája, hogy nem motivált póker iránt. Sok embernek ismerős ez, szóval nézzük ezzel a modellel mit látunk emögött. Végigmentünk az alapvető szükségleteken, és megkérdeztem, hogy a póker mennyire elégíti ki a szükségleteit (tehát, nem azt, hogy az életében mit gondol ezek az igények mennyire teljesülnek, hanem csak egy eszköz, mint pl. a póker mennyire elégíti ki ezeket, a pókerben mennyire találja meg ezeket):
Bizonyosság 5
Változatosság 6
Fontosság 4
Szeretet/Kötődés 5
Fejlődés 5
Hozzájárulás 5

Ezzel szemben, ha megkérdezel egy olyan játékost, aki imád pókerezni, motivált, akarja csinálni, akkor elég sok szükségletnél 8-9-10-es számokat találnál. Volt lehetőségem már 100+ pókerjátékossal foglalkozni, és egy idő után eléggé kirajzolódnak a minták. De behelyettesítheted a pókert egy teljesen más “eszközzel” is, akár vállalkozás, valami sport, hobbi iránt mennyire érez motivációt, belső késztetést a személy.

Mi a különbség?
Aki motivált, imádja a pókert, az valószínűleg úgy tekint rá, hogy azt érzi, a póker magas szinten ad neki bizonyosság érzést, stabilitást az életében. Lehet azért, mert nagy magabiztossága van pókerben, és emiatt a póker a belső bizonyosság érzését adja neki. Lehet amiatt, hogy a jó megélhetést társítja pókerhez (nyilván a bizonyosság iránti igényre eléggé kihatással lehet emiatt a póker, megélhetés, stabilitás…)

Ad változatosságot is számára (valaki monotonnak tekinti pókert, valaki pedig változatosnak??? ugyanaz a játék, két különböző érzés, gondolkodásmód. hogy lehet ez? valaki észreveszi, és értékeli az új szituációkat, azokra fókuszál, hogy mit tanulhat, “minden egyes session, leosztás más történetet mesél el”, ahogy egyik srác mondta. Nyilván teljesen máshogy érzik magukat változatosságot nézve, mint ha valaki monotonnak látja, vagy “robot” munkaként tekint rá).

Ad neki fontosság érzést, mert azt érzi pl. hogy ezzel többé válik személyként, értékesebb tőle, értelmes módon tölti el az idejét, akár kap pozitív visszacsatolásokat is másoktól, akár fórumon, skype csoportokban tud hozzászólni értelmes gondolatokat, más játékosnak tud vele segíteni, amitől fontosság érzetet kaphat.

Adhat póker kötődést is neki, mivel tudat alatt úgy érzékeli a pókert, mint egy eszköz, amellyel tartozhat valahová, egy közösség része lehet, kötődhet vele másokhoz, vagy akár magával.

Fejlődéssel kapcsolatos szükségletnél nyilván jobban azt érzékeli egy motivált játékos, hogy fejlődik, növekszik, keresi az új szituációkat, elemzi a leosztásokat, és érzi is, hogy halad előre, vagy akár személyiségét tekintve, vagy élete minőségét nézve érzi, hogy többé válik.

Hozzájárulást szintén adhat neki, akár azáltal, hogy pókeres pénzből tartja el családját, szeretteit (és ezt tudat alatt össze is köti), akár más játékosoknak segít, akár póker edzősködik.

Tehát mi a különbség? Az, hogy a két személy más módon értelmezi az adott szituációt, eseményt, adott eszközt, jelen esetben a pókert. De akár egy adott személy is értelmezheti különböző módon akár egyik napról a másikra. Pl. ha minden jól megy, és úgy érzi a játékos, hogy fejlődik, jobbá válik, mennyi stabilitást fog hozni az életébe a póker; mi mindent csinálhat majd a pénzből… majd másnap elkapja egy hatalmas downswing és az egész mentalitása megváltozik… hirtelen már más lencséken keresztül szemléli a pókert. Már nem ad akkor bizonyosságot, változatosságot, fontosságot, fejlődést, hozzájárulást… és nyilván a hangulatára, motivációjára is kihatással lehet az egyénnek.

Előző bejegyzésemben beszéltem arról, hogyan torzítjuk a valóságérzékelésünket, és az egész igazából azon múlik, hogyan érzékeljük, vagy értékeljük az életünkben történt eseményeket. Milyen lencsén keresztül szemléljük a valóságot.

Ez a különbség egyének között, akiknek a póker magas módon, és másoknak, akiknek alacsonyabb módon elégíti ki a szükségleteiket. Javaslom nézd meg az előző bejegyzésemben a videót, akár újra, ha láttad már.
Remélem követhető, hogy milyen szerepet játszanak ezek a szükségletek az életünkben.

 

smoking-main

Nézzünk egy másik példát: dohányzás

Miért van az, hogy annyi ember tartja rossznak a dohányzást, mégis dohányzik? Erről beszéltem decemberi és januári tréningemen is: Fájdalom/Élvezet társításról, amely a motivációnk alapját képezi. Aki nem dohányzik, az azért nem teszi, mert sokkal több fájdalom van neki hozzátársítva (azaz negatív érzés), mint élvezet. Aki dohányzik, annak pedig pont fordítva, ilyen egyszerű.
Mi az élvezet a dohányzásban? Az, hogy kielégíti több alapvető emberi szükségletét is. Emlékezz, hogy írtam feljebb, kielégíthetjük ezeket a szükségleteket pozitív/támogató, vagy negatív/hátráltató módon is, ami lehet rövid távon kielégíti igényünket, de hosszútávon már nem.
Dohányzás is ilyen. Vajon melyik igényeket elégítheti ki egy dohányosnak? Próbáld meg kitalálni mielőtt tovább olvasol! (Ha Te magad is dohányzol, akkor gondold végig, hogy számodra milyen igényeket elégít ki a dohányzás).

Ad-e neki stabilitást? Vajon miért van az, hogy stresszesebb, feszültebb időszakban többet dohányoznak általában emberek? Stressz, feszültség -> alacsonyabb bizonyosság/stabilitás érzés, tehát dohányzással pillanatnyilag ezt kielégítik. Mély levegő vételek, egy megszokott rutin, mind-mind segíthet nagyobb bizonyosság érzés elérésében.
Ad-e változatosságot? Persze, idegrendszeri szinten is már eleve a nikotin miatt (az érzelmeink is kémia vegyületek csak a testünkben, ahogy a nikotin is bizonyos kémia vegyületeket, és ezáltal érzelmi állapotot vált ki)
Ad-e kötődést saját magával a személynek? Yep. Adhat-e kötődést másokkal való dohányzás? Yep.
Adhat-e hozzájárulást, ha úgy tekint rá tudat alatt a személy, hogy ad magának egy “ajándékot” azzal, hogy kicsit lazíthat a sok stressz közben.
Adhat-e fontosság érzést? Akár adhat, pláne tinédzser korban, amikor valaki elkezdi, hogy egyedi legyen, többnek érezze magát.

 

painpleasure

Nem nehéz látni miért tekinthető függőségnek a dohányzás sokaknál. De akár ezt végig lehetett volna vezetni alkoholra, drogra, vagy akár szerencsejáték függőségre is.

Miért nem függő mindenki? Azért, mert valakinek egyáltalán nem ad stabilitást a dohányzás, alkohol, drog; nem érezné fontosnak magát tőle, sőt még kevesebbnek gondolná magát, nem érezne kötődést egyáltalán, úgy érezné, hogy visszafejlődik stb. Tehát ez a személy azt érezné, hogy nem elégíti ki jobban a szükségleteit, vagy akár még úgy is tekint rá, hogy csökkenti is azokat. Tehát több fájdalom van hozzá társítva, mint élvezet -> Fájdalom irányába billen a fájdalom/élvezet libikóka, azaz elménkben kerüljük a dolgot.

Ezeket tekinthetjük negatív függőségeknek, de beszélhetünk pozitív függőségről, amely ugyanez alapján működik. Póker is lehet pozitív függőség valakinek, aki imádja. Nekem pl. coaching. Lehet valakinek a vállalkozása. Lehet valakinek valamelyik hobbija. Lehet a párkapcsolat is. Párkapcsolatban is megfigyelheted, hogy az a jó párkapcsolat, amikor egymásnak minél több igényét, és minél magasabb szinten elégítik ki. Ha 1-2-3-as számokat találnál valaki kapcsolatában a legtöbb szükségletnél, akkor kitalálhatod, hogy mennyire működik jól, szemben azzal, ha azt érzik, hogy a másik fél ad nekik stabilitást, változatosságot, fontosságot, szeretetet, fejlődést, hozzájárulást…

 

bullseye

TOP 1-2 szükséglet
Minden embernek van egy vagy két dominánsabb szükséglete, amely az életét irányítja. Ha fontossági sorrendbe raknád a szükségleteket, akkor megkaphatod melyek azok. Nem az alapján, hogy számodra melyik a legfontosabb, hanem hogy melyik irányíthatja az életedet főként. Ez a céltábla kellős közepe, amit el akar érni egy adott személy, és ez hajtja a leginkább az életben.

Pl. lehet, hogy valakinek a szeretet/kötődés lenne az egyik legfontosabb, mint érték, a valóságban azonban, ha megnézed a viselkedését, akkor bizonyosság, és fontosság hajtja, lehet ez akár amiatt is, mert úgy érzi először ezek kellenek ahhoz, hogy igazán szerethető legyen.

Nem mindig egyszerű pontosan meghatározni ezt, pláne az elején, és más emberekkel kapcsolatban, de egy idő után egyre könnyebbé válik, ha valaki figyeli a mögöttes indítékokat az emberek viselkedése mögött.

Miért fontos ez?

Azért, mert az adott személynek ez a legnagyobb hajtóerő. Ez hajtja leginkább. Itt található a legnagyobb emelőerő a változáshoz is akár. Ugyanúgy a legnagyobb félelmei is itt találhatóak az adott személynek.

Vajon máshogy éli az életét egy olyan személy, akinek bizonyosság, és fontosság a két első számú igénye, szemben egy olyan személlyel, akinek fejlődés + hozzájárulás; vagy akár változatosság-fejlődés?

Változatosság-fejlődés személy akár fog egy hátizsákot, hogy bejárja a világot. Egy bizonyosság-fontosság személytől nem fogsz ilyet látni.

Egy másik példa, hogy amikor gondolkodtam Miamiban, hogy hova menjek: Vegasba vagy valami üdülőhelyre, és nézegettem milyen összegekbe kerülne eljönnöm ide Dominikára, 5 csillagos all-inclusive hotelbe, akkor nyilván sokalltam. Aztán amikor az ugrott be, hogy itt kikapcsolódhatok, dolgozhatok, edzhetek, visszatérhetek normál rutinhoz, újra coacholhatok, all inclusive hotelben feltöltődhetek, és nem kell kaja szerzéssel, meg egyéb teendőkkel fárasztanom magam; megtervezhetem az évemet, és fejleszthetem magam a rengeteg anyaggal, amin át akartam rágni magam amúgy is, akkor egyből tudtam, hogy ide jövök és nem számít az összeg.

Hirtelen máshogy volt “keretezve” a dolog (keretezésről beszéltem előző videómban). Azaz máshogy tekintettem rá. Kielégítette igényeimet. Ha hatással akarsz lenni valakire, akkor találd meg, hogyan tudod úgy prezentálni az adott gondolatodat, hogy azt érezze, az kielégíti minél jobban az igényeit, pláne az első 2 igényét, ahol a legnagyobb hajtóerőt tudott létrehozni nála. Pl. valakinek fontosság, és bizonyosság az első kettő, annak úgy akarnál prezentálni valamit, hogy fontosnak érezze magát tőle, és hogy mennyivel nagyobb stabilitása lesz az életében, mennyi élvezetre tesz szert.
Ha valakinek fejlődés, hozzájárulás, akkor úgy akarnád bemutatni a dolgot, hogy mennyit tud ezáltal fejlődni, és hogy másoknak adni.

Ha a hotelnek az értékesítője megtalált volna, akkor csak annyit kellett volna csinálnia, hogy feltárja mire van igényem, és utána oly módon prezentálja a dolgot, hogy azt érezzem ez kielégíti a szükségleteimet. És voilá mindjárt nem érzem soknak az összeget. Szerencséjükre eladtam magamnak a dolgot. Na meg az én szerencsémre is.

Tehát, ha hatással akarsz lenni másra, akkor találd meg mire van szüksége, mi hajtja igazán, és azon a csatornán keresztül hass rá. Például valamelyik szerettednek akarsz segíteni, de mintha nem hallgatna rád sose. Találd meg nála a hajtóerőt!

 

Milyen “eszközökkel” elégítheti ki valaki a szükségleteit?

Eszközöknek hívhatjuk azokat a cselekedeteket, amelyeket valaki választ annak érdekében, hogy kielégítse a szükségleteit. Nyilván tudatalatti folyamatról beszélünk. És pont emiatt alakulnak ki negatív szokások, mivel tudat alatt hátráltató dolgokat választhatunk, amelyek emellett csak rövid távon elégítik ki az adott igényt, nem pedig tartósabban.

Például:
Bizonyosság
Kielégítheti valaki pozitívan: rendelkezik napirenddel, hetirenddel, bizonyos rutinokkal (pl. reggeli rutin), sporttal, jól működő párkapcsolattal, szex, barátokkal találkozással, munkájával, konkrét célok meghatározásával és azokért cselekvéssel… ezek a bizonyosság/stabilitás érzését adják neki.

Ezek úgymond cselekedetek voltak. De az igényeket az is kielégítheti, hogy valaki bizonyos módon tekint a valóságra, és ezzel kapcsolatos meggyőződései támogatják.

pl. “Az univerzum mindig is segített a múltban, és ezután is mellettem lesz.” “Minden, ami történik, az a fejlődésemet, és az életemet szolgálja, még ha egyből nem is látom ezt” Ezek pl. a saját meggyőződéseim, amelyek nyilván egy alap stabilitást adhatnak bizonytalanabb szituációkban is akár.

De akár negatív módon is kielégítheti valaki a bizonyosság iránti igényét:
Dohányzás, túlzott evés, drog, valami egyéb negatív függőség. Vagy az egyik legkönnyebb mód, amit sokan választanak, hogy valami problémájukhoz visszahúznak mindig, ami már megszokottá vált számukra. Még ha nem is jó nekik, legalább stabilitást nyújt, mert már hozzászoktak. Vagy valaki kerüli a változatosságot, bizonytalan szituációkat, hogy ezáltal legyen megfelelő bizonyossága.

Nem megyek végig mindegyiken ilyen részletesen, de remélem érthető, hogy milyen pozitív v. negatív eszközöket választhatunk egyes igényeink kielégítésére. Változatosságot adhatnak a következő dolgok embereknek, nyilván egyénfüggő (egy film/sorozat megnézése; sport; extrém sport; utazás; szex; buli; valami hobbi; alkohol; drog; vitatkozás…) És így tovább a többi szükségletnél is.

 

Hogyan ültesd át ezt az életedre most?

1. Gondold végig, hogy az életedben jelen pillanatban mennyire vannak kielégítve ezek a szükségleteid. Értékeld egyesével egy 10-es skálán.

2. Gondold végig, hogy milyen eszközökkel elégíted ki ezeket az igényeidet. Milyen eszközt használsz arra, hogy az a valami kielégítse adott igénye(i)det. És határozd meg, hogy ezek közül mi a pozitív/támogató, és negatív/hátráltató. Milyen dolgokkal elégíted csak ki pillanatnyilag, és mivel elégíted ki tartósabban.

3. Találj ki pozitív módokat, amelyekkel kielégíthetnéd szükségleteidet, pláne azokat, amelyek éppen alacsonyabb módon teljesülnek. Tehát, ha például azt találod, hogy a változatosságra irányuló igényed nem megfelelően teljesül, akkor ötletelj, hogy milyen módon tudnál nagyobb változatosságot kialakítani az életedben. Ez magában foglalhat adott cselekedeteket, de akár azt is, hogy megváltoztasd a meggyőződéseidet, ahogy a szituációdra tekintesz.

4. Ha szeretnél valamivel kapcsolatban nagyobb hajtóerőt érezni, akkor próbáld meg úgy “keretezni” magadnak a dolgot, tehát úgy tekinteni az adott dologra, hogy az kielégítse minél jobban, lehetőleg minél több igényedet. Tehát tedd fel magadnak a kérdést, hogy xy dologra hogyan kéne tekintenem ahhoz, hogy azt érezzem ad bizonyosságot. Aztán változatosság. Fontosság. … Ezáltal élvezetet társítasz hozzá a fejedben. Amihez élvezetet társítasz, ahhoz húzóerőt érzel.

5. Ha szeretnél elhagyni valami negatív, hátráltató szokást, akkor tárd fel, hogy melyik szükségleteidet elégítheti ki, és tudatosan keretezd át, azaz bizonyítsd be magadnak, hogy igazából nem elégíti ki azt az igényt. Tedd fel magadnak a kérdést: Hogyan kéne erre a dologra tekintenem ahhoz, hogy azt érezzem nem ad bizonyosságot, nem ad változatosságot, fontosságot… Sőt még hátráltathat is ezekben. Ezáltal fájdalmat társítasz hozzá. Amihez fájdalmat társítasz a fejedben, azt kerülni fogod.

 

happiness

Lehet-e mindig boldognak lenni?

És végül egy utolsó gondolat, amely felvetődött egyik coaching során. Azt mondta a játékos, amikor arról beszéltünk, hogy milyen az alapvető érzelmi állapota az embernek, hogy amúgy se lehet mindig boldognak lenni.

A boldogság nem más, mint egy érzelmi állapot. És mint minden érzelmi állapot, ez is egy kémiai reakció csak a testünkben. Azaz, amikor az agyunk engedélyt ad rá (mondván, hogy most boldog lehetek), akkor elárasztja a testünket a boldogság érzéséhez tartozó kémiai vegyületekkel. Tehát a boldogság nem külső körülményen múlik, hanem hogy mi hogyan érzékeljük a külső körülményt. Mi a szabályunk. Minek kell történnie ahhoz, hogy megengedjem magamnak, hogy boldogságot érezzek? Nem véletlenül van az, hogy vannak rendkívül nehéz helyzetben levő emberek, akik képesek mégis boldogok lenni, és vannak nagyszerű körülmények között élő személyek, akik depressziósak, vagy öngyilkosságot követnek el (pl. Robin Williams). Mások voltak a boldogsággal kapcsolatos szabályaik. Akik ott voltak január 10-ei tréningen, azoknak ez ismerős lehet.

Úgy gondolom, hogy mindig lesznek problémák, vagy nevezhetjük tanító jellegű akadályoknak is, amelyek felbukkannak az életünk során időről-időre, hogy rádöbbenjünk arra, amit csinálunk az nem működik, és változtassunk az életünkön, hozzáállásunkon, cselekedetünkön. Ha ezekben a tanító jelleget keressük, akkor érdekes módon sokkal könnyebben és gyorsabban átmegy ezeken az ember. Beszéltem erről korábbi tréningemen, hogy mi a különbség a minőségi és a biztonságos problémák között. Az egyik az élet része. A másikat mi teremtjük magunknak. Mindkettő lesz az életünk során, mert nem vagyunk tökéletesek. Viszont a biztonságos problémákat, amelyeket mi teremtünk magunknak, nagyban tudjuk csökkenteni, ha megfelelően hangoljuk be az elménket, érzelmi állapotunkat és viselkedésünket.

Talán majd egy későbbi bejegyzésben írok erről bővebben is.

A lényeg, hogy úgy gondolom bárki számára elérhető az, hogy az alap érzelmi állapota az öröm, boldogság, hála, szeretet legyen, ha megfelelően alakítja ki a gondolkodásmódját, és az életét a cselekedeteivel, szokásaival. Nyilván ebből az állapotból időnként ki-ki zökkenthetik események, de ha azokon túllendül, újra visszatérhet az alap jó érzelmi állapotába. Ugyanez volt nálam is, amiről írtam bejegyzésben. Sőt konkrétan meg tudom mondani pontosan mikor, milyen időszakokban zökkentem ki ebből az állapotból az elmúlt fél évben (szeptember elején 1,5 hét; október végén 1 hét; január közepe 2 nap; február vége 1 hét…). És érdekes módon mindnek tudom pontosan, hogy mi volt a tanító jellege, ezért hálás is vagyok ezekért az időszakokért.

Úgy gondolom, nagyban megkönnyítjük az életünket, ha a problémákra nem istencsapásként tekintünk, hanem tanítóként, hogy minket szolgálnak. Csak egy magasabb perspektívából kell szemlélnünk azokat, és nem elvesznünk bennük. (Nem az erdőből szemlélve az erdőt, hanem felemelkedni az erdő fölé, és onnan szemlélni azt. Nyilván ebben segíthet egy barát, vagy akár egy coach, aki külső szemszögből vezet rá dolgokra).

Ha megfelelően kielégítjük szükségleteinket, azaz kialakítjuk az ehhez szükséges mentalitást, és szokásokat az életünkben, akkor azt tapasztalhatjuk, hogy az alap érzelmi állapotunk a boldogság, öröm, hála, életélvezet lesz. És a különbséget igazán csak akkor érezzük meg, amikor ezt el is értük. Onnantól más megvilágításba kerülnek a dolgok.
Ezekkel a gondolatokkal búcsúzom. Ez volt az utolsó napom itt Punta Canában, és holnap már irány Los Angeles, aztán San Francisco, San José és London, amelyeket most így feltöltődve (és szükségleteket jobban kielégítve), már alig várok.

 

Szólj hozzá a bejegyzéshez, oszd meg a meglátásaidat, hasznosnak találtad a bejegyzést? Bármi kérdésed van, tedd fel nyugodtan, és megválaszolom.

GL!

West

5 Responses to “6 Alapvető Emberi Szükségletünk”

 1. Tomi March 14, 2015 at 8:01 pm #

  Köszi a bejegyzést. Igazán jó, hogy segíted embertársaidat ezekkel, és ehhez hasonló gondolatokkal, és ezt mindenki számára elérhetővé teszed. Csak így tovább!

 2. Predicator24 March 16, 2015 at 3:27 pm #

  Szia West! Sok cikkedet olvastam már, de eddig ez tetszett a legjobban. Mert én is éreztem magamon ezeket a dolgokat, aztán rájöttem szépen lassan magamtól, hogy van amit azért nem akarok csinálni (amit más meg szívesen csinál és fordítva), mert más a hajtóerő, ami az évek alatt belém kódolódott. De még a hajtóerőt is meg lehet változtatni személyiség fejlődéssel 🙂 Szóval m1* köszi!

 3. Predicator24 March 16, 2015 at 8:53 pm #

  Ezt nagyon ajánlom mindenkinek megnézésre. Elképesztő, hogy mennyire másképp tudjuk látni a világot évtizedeken keresztül 🙂 És ezek amíg nincsenek rendben, mindenben gátolnak minket: https://www.youtube.com/watch?v=9Gx7Bgxjmdk

 4. Naturalwest March 17, 2015 at 7:32 am #

  Volt lehetőségem tanulmányozni Byron Katie munkáját, nagyon hasznos. Örülök, hogy ilyeneket nézel!

  • Predicator24 March 18, 2015 at 9:05 am #

   Ha léteznek is előző életeink, most akkor is csak ez az egy van a jelenben, és jó lenne minél többször boldogan létezni benne. 🙂

Leave a Reply