7 Világklasszis Játékos Tanácsával Kialakított Fejlődési Terv II. rész

07 Aug

poker-lessons-300x209

 

Az előző részben átvettük azokat alapelveket, amelyek befolyásolják a tudás elsajátítását és információ elraktározását az elménkben. Ezeket felhasználhatjuk annak érdekében, hogy minél hatékonyabban fejlesszük magunkat. Ebben a részben pedig ezekre az alapelvekre építve átnézünk egy strukturált módszert, amelyet aztán kézzel fogható tervbe foglalunk (3. rész), hogy ezt végre tudjuk hajtani hétről hétre. Az itt ismertetett strukturált tanulási módszerrel hatalmas fejlődésen mehetsz keresztül, ha belerakod a szükséges energiát az elkövetkezendő időszakban.

A cikkben foglalt gondolatok az én véleményemet tükrözik a hatékony fejlődésről, amellyel nem biztos, hogy egyetértesz, vagy úgy gondolod, hogy számodra a leghasznosabbak. Ez teljesen rendben van. Amit itt felvázolok, az a tanulás/fejlődés területéről szerzett információim és tapasztalatom gyakorlatba ültetésére irányul póker területére vetítve.

Megjegyzem, hogy nem vagyok világklasszis játékos, ezért ezt figyelembe véve kezeld az információt. Ennek több oka is van, amelyeket említettem előző bejegyzésben (egyrészt nem rendelkezek az ehhez szükséges szenvedéllyel a póker iránt, másrészt pedig ebből fakadóan nem is mentem keresztül ilyen komoly tréningen, mint amit itt felvázolok, és amelyről úgy gondolom, hogy rendkívüli eredményeket produkálhatnak mindenkinél, aki gyakorlatban is alkalmazza a saját fejlődésében). Ha tetszik a struktúra, próbáld ki a gyakorlatban is a cikksorozat következő részében felvázolt tervet. Ha nem értesz vele egyet, akkor pedig nézd meg, hogy van-e benne azért olyan gondolat, amit mégis tudnál hasznosítani, vagy jobbá tenni.

 

MTT, SNG  vs. CG (6-max/FR vs. HU)

Nem igazán van tapasztalatom MTT/SNG világában, mivel főként 6-max cash game-t játszok, ezért erre a területre vonatkoztatva írtam a bejegyzést. Ha MTT-ket vagy SNG-ket játszol, akkor fókuszálj az alapelvekre, amelyre a következő módszer fel lett építve, és határozd meg a leghasznosabb fejlődési struktúrát a saját területedre vetítve (pl. melyek a legfontosabb szituációk).

 

80.20-jpg1

Kulcs fontosságú szituációk – Top 20%

Az egyik kulcs alapelv, amelyet meghatároztunk az előző részben, az volt, hogy definiáljuk azokat a fő területeket pókeren belül, amelyek az eredményeink nagy részét adják (20%-80% pareto elv). Habár az itt felsorolt területek több mint 20%-át takarják a pókernek, de tekinthetünk rájuk úgy, mint a póker alappilléreire. Minél erősebb alappillérekre támaszkodik a tudásunk, annál jobb döntéseket tudunk meghozni.

 

1. Hand reading képesség

2. Fish-ek elleni játék

3. PFR játék

4. Játék vakokról

5. Defending játék (cold call preflop)

 

Ezek a területek egy jó általános fejlődési ütemtervet nyújthatnak egy olyan játékosnak, aki fejlődni akar a póker egészét tekintve. Feltételezem egy NL1K+ játékos jobb/stabilabb alapokkal rendelkezik és konkrétabban megvan neki, hogy éppen miben akar fejlődni (pl. 3bet potok, vagy GTO play stb. amelyek alapján azokra a területekre állítana össze egy fejlődési tervet).

 

1. Hand reading képesség

Ez a póker alapja. Maga a játék információ hiányos döntések meghozatalán alapul. Minél több információval rendelkezik egy játékos, annál jobb döntést tud meghozni egy szituációban. Minél jobb hand reading képessége van egy játékosnak, annál jobban le tudja szűkíteni az ellenfél lehetséges handjeit, és egyértelműen egy 8 db lehetséges handre leszűkített range ellen könnyebb meghozni a jó döntést, mintha ~22 db lehetséges handdel számolnánk, vagy egyáltalán nem foglalkoznánk azzal, hogy felállítsuk az ellenfél lehetséges range-ét.

A flopzilla nevű szoftvert érdemes lehet beszerezned, ha még nem rendelkezel vele, mert remek segítséget nyújt a hand reading folyamatában, és hasznos meglátásokra vezethet rá.

Remek könyv a témában: Ed Miller – How to Read Hands at No-limit Hold’Em (segít fejben lefektetni a jó hand reading folyamatát)

 

Konkrét gyakorlatok:

Attól függően, hogy mennyire akarod az alapoktól frissíteni, vagy építeni a hand reading képességed, kezdheted olyan alapvetőbb gyakorlatokkal mint pl:

  • Írd össze a hand range-eidet adott pozíciókból
  • Írj össze lehetséges hand range-eket a következő %-okra:

PFR: 12%, 14%, 17%, 20%, 23% …
VPIP: 4%, 6%, 8%, 10%, 12%…

 

Továbbá csinálhatod pl. Neverbluffing30 nagyszerű gyakorlatát, amelyet személy szerint elég sokat használtam, és sokat segített:

 • filterezd le a HM adatbázisodat, hogy “Saw Showdown = True”, tehát mutatásig ment a hand
 • játszd le a handet utcáról utcára, és szóban kommentáljad (vagy írd le, vagy üsd be PokerStove-ba/Flopzillába) az ellenfél lehetséges range-ét minden egyes utcán. Benne volt a végső leszűkített range-ben a hand, amit végül mutatásig vitt?
 • alakítsd játékká: pontozd magadat. Ha benne volt az ellenfél handje a végső leszűkített range-ben, amit adtál neki, akkor 1/1-et értél el. Ha nem volt benne, akkor 0/1. Csinálj meg belőle napi 10-et, és folyamatosan nézd meg milyen átlagot hozol, hogy leszűrd a fejlődést.
 • tovább filterezheted HM-et bizonyos szituációkra, ahol fejleszteni akarod a hand reading képességedet éppen, pl. amikor flop ck/r-el szembesülsz, vagy 3-bet potokban játszol.

 

További információ és gyakorlatok:

Ha megvan a hatékony hand reading-nek a folyamata/elmélete fejben, akkor onnantól magától is fejlődik tovább azáltal, hogy sokat játszunk (és aktívan próbálunk handeket elemezni session közben), továbbá asztaloktól távol fejlesztjük magunkat és adott területekkel kapcsolatban kielemzünk handeket.

Tovább javíthatjuk viszont a hand reading képességünket konkrét gyakorlatokkal is. A lejjebb található boxba (ami az oldal közepén található kicsit lejjebb! Az oldalsávban/bejegyzés alján levő az új tartalmakról értesít), ha beírod az emailed, akkor automatikusan elküldi az oldal az Ed Miller könyvéből összeállított jegyzeteimet a benne foglalt fő gondolatokról, illetve hand reading gyakorlatokról, amelyeket ő javasol.

 

challenge3

2. Fish-ek elleni játék

Elég sokszor hangoztatják pókeres körökben, hogy mennyire fontos a fishek elleni játék, és hogy tőlük jön a pénz nagy része. Igazán akkor tudatosult bennem ez az állítás, amikor hand reading gyakorlatokat csináltam és ennek érdekében leszűrtem bizonyos szituációkra. Az egyik ilyen szituáció filterezése a következő volt:

PFR + flop cbet made + turn cbet possible

Tehát én voltam PFR, flop cbeteltem, és turnön megvolt a lehetőségem, hogy cbeteljek, tehát nem donkoltak előttem. Ebben a szituációban aztán megjelöltem magamnak *-al azokat a handeket, amikor fishek ellen játszottam a partiban, és amikor nagyobb mintán megnéztem az eredményt azt találtam, hogy kb. 65%-ban fish ellen játszottam ezekben a szituációkban. Annak ellenére, hogy egy asztalnál ül kb. 1 db fish, és 4 másik regulár, ilyen szituációkban főként a fish ellen találhatjuk magunkat szemben.

 

Egyrészt nem csak főként velük vagyunk partiban szinte a legtöbbet későbbi utcákon, hanem rajtuk van a legnagyobb edge-ünk is. Egyértelműen egy reguláron jóval kisebb edge-ünk lehet, mint egy halon. Neverbluffing30 a remek videó sorozatában (Fish Frying) ez alapján azt a konklúziót vonja le, hogy sokkal hasznosabb lehet a fishek elleni játékunk fejlesztésére fókuszálnunk, mint a regek ellenire, mivel nagyobb win-rate növekedést tudunk azonos fejlődésre szánt energiával elérni.

 

Konkrét gyakorlatok:

1. Nézd meg Neverbluffing30 – 100K Fish Frying videó sorozatát, amelyben részletekig kivesézi a fishek elleni játékot. Bemutatja a 4 kategóriáját a fisheknek (Passive/Calling Station, Passive/Fit-or-fold, Aggressive/Overplayer, Aggressive/Spewy), és melyikük ellen hogyan maximalizáld az értéket.

2. Játék közben jelöld meg azokat a handeket, amikor fishek ellen játszottál, és később elemezd ki, hogy mit csináltál jól, és mit csinálhattál volna jobban, hogy több értéket nyerj.

 

Az első pont meg fogja adni a szükséges elméleti tudást fishek elleni játékról, a második pont pedig segíteni fog abban, hogy ezt minél inkább játékbeli/gyakorlati tudássá alakítsad azáltal, hogy ráfókuszálsz az ilyen szituációkra játék közben, és asztaloktól távol handeket elemezve is.

Valószínűleg a legtöbb játékos számára sokba kerül a $197-os vételár, ha többen összeállnak, akkor ezt jelentősen le lehet csökkenteni. Ha mégse akarod megvenni (vagy netről valahonnan beszerezni és megnézni), akkor add meg az emailedet itt a boxban, és elküldi az oldal a részletes jegyzeteimet a videó sorozatról, amivel igazából a videóanyag ~70%-os értékét meg is kapod már, a maradék pedig a gyakorlatban bemutatott handeket tartalmazzák, amelyek szintén hasznosak, viszont ezt nem tartalmazza a jegyzetem.

 

Ha beírod az e-mail címedet, az oldal automatikusan elküldi a cikkben említett Ed Miller könyvéből és a Fish Frying videó sorozatból összeállított jegyzeteimet:

 

 

3. PFR játék

Valószínűleg, ha ezt az írást olvasod, akkor nem egy passzív fish vagy, aki limpelget egész nap, hanem egy normális regulár, és az esetek nagy részében PFR-ként játszol, azaz nyitóemeléssel szállsz be a partiba. Amikor részt veszel egy leosztásban (VPIP), annak kb. 80%-ában PFR-ként játszol (VPIP/PFR arány, pl. 25/20, 21/17…), tehát ez az egyik legfontosabb, leggyakrabban előforduló szituáció pókerben. Ha ezekben a szituációkban fejleszted a tudásod (jobban barrellezel, ck/callozol…), és javítod a win rate-ed, akkor az az egész profitodra is érzékelhető hatással lesz (szemben mondjuk ha 5-bet bluffing szituációkban fejlődénél sokat, mivel az ritkán fordul elő).

 

Számokban érzékeltetve ezt:

Betöltöttem HM-be év elejéről egyik accountomat, amin 49.558 handet játszottam le. Ez alatt 3,29 bb/100-as win rate-m volt.

Ebből 10.019 handet játszottam PFR-ként (20.2% a teljes leosztás számnak), és 92,25 bb/100-as win rate-m volt ezekben a szituációkban.

Ha intenzíven fejlesztem magam PFR játékban, hogy jobban barellezzek, jobb döntéseket hozzak, jobb bet size-aim legyenek stb., és javítok 10 bb/100-at ilyen szituációkban a win rate-emen, akkor az az overall win ratemen 2.02 bb/100-as javulást eredményez (10 bb/100-nak a 20.2%-a), és 3,29 bb/100 helyett 5,31 bb/100-ra tornászhatom fel, csak ennek a területnek a fejlesztésével. Nyilván 50K hand az nagyon kis minta, és elég nagy szerepe van a varianciának a win ratedet tekintve, de hosszú távon kijön a fejlődés eredménye.

 

Ha az overall win rate-edre ez alapján tekintesz, hogy különböző részterületek hogyan alkotják azt, akkor az segít érzékeltetni a fontosságát, hogy egy-egy területre ráfókuszálj addig, amíg ott feljavítod a win rate-edet (ez kihat pozitívan az overall bb/100-adra), és utána jöhet a következő terület (ami megint pozitívan hat az overall win rate-edre), majd a következő…

 

4. Játék vakokról

6max cash game-ben alapjában véve az esetek 33% -ában játszol vakokról (2 pozíció a 6-ból), azonban ez inkább ilyen 38-40% körül van, attól függően, hogy mennyiszer játszol tele asztalon, vagy csak 1-2 játékossal. Ebből fakadóan ezek a szituációk is kulcs fontossággal bírnak a bb/100-adat tekintve.

 

5. Defending játék (cold call preflop)

Habár ez kevésbé gyakori szituáció pl. a PFR-hoz viszonyítva, de mégis fontos terület, amelyben érdemes dedikáltan fejleszteni magadat. Ha jobban átlátod a védekező pozíció szerepét, az pozitívan segít a PFR játékodban is, mivel tudod, hogy melyik szituációkat nehezebb levédekeznie az ellenfelednek.

 

check-list

Általános lépések egy terület fejlesztésére

A következő lépések lehetővé teszik, hogy egy-egy szituációban az egyik leghatékonyabb fejlődést elérd, mivel a megfelelő alapelvekre épít:

 

1. Kiválasztani egy adott területet

Egyszerre csak egy főbb területre fókuszálj intenzíven (minél több dologra akarsz figyelni, annál kevésbé/lassabban mélyül el a tudás), illetve ezáltal a Retikuláris Aktiváló Rendszered maximálisan ráirányítod.

 

2. Elméleti anyagokat összeállítani (videók, könyvek, egyéb írások, coaching)

“Nem tudod, hogy mi az, amit nem tudsz. És amit nem tudsz, az profit számodra. És amit nem tudsz, az veszteség számodra”. Az elméleti tudás felhalmozásával jobban átlátsz majd területeket, és új gondolatok jutnak majd eszedbe az adott szituációk jobb megjátszásával kapcsolatban.

 

3. Ezeket áttanulmányozni

 

4. Filterezni handeket és kielemezni azokat az elsajátított tudással (ezzel áthidalod a rést az elmélet és a játék közbeni alkalmazás között)

Azáltal, hogy lefilterezel handeket és azokat elemzed ki az elsajátított tudással, az újonnan tanult elméleteket, és új megjátszásokat egy biztonságos környezetben gyakorolhatod be. Játék közben még nem feltétlenül vagy képes a gyors action miatt az új döntéseket meghozni, viszont handek elemzésénél van elég időd, hogy az elméleti tudást gyakorlatba átvezessed és a helyes döntésekre jussál. Minél többször csinálod, annál könnyebbé válik majd az asztaloknál is.

 

5. A limiteden jó nyerő játékosok handjeit lefilterezni az adott szituációra, és a tanulságokat levonni belőlük

 

6. Játék közben is tudatosan ezekre a szituációkra fókuszálni. Kitűzni konkrét célokat a sessionre ezzel kapcsolatban

Soha ne játsszál úgy, hogy nem tűztél ki semmilyen célt a sessionre” – póker bölcsesség. Ha nem határozol meg semmilyen dolgot, amire fókuszálhatsz session közben, hogy jobban elsajátítsad, azzal értékes lehetőséget pazaroltál el a fejlődésedet tekintve. Ha pl. vakjátékot tanulmányozod és több handdel akarsz védekezni, akkor tűzz ki range-eket, amelyekkel játszol bizonyos stl %-ok ellen. Vagy írd fel, hogy figyelj a lehetséges ck/r szituációkra, amikor gyenge lehet a BTN range-e.

Azzal, hogy session előtt felírod, hogy mire akarsz figyelni, a Retikuláris Aktiváló Rendszeredet (más néven a fókuszodat) arra irányítod, hogy tudatossá váljál azokkal a szituációkkal kapcsolatban játék közben, amelyben fejlődni szeretnél.

 

7. Session-ök során is bejelölni ezekből a szituációkból handeket és azokat is kielemezni

 

8. Jobb játékosokkal átbeszélni észrevételeket az adott szituációval kapcsolatban / Coaching igénybe vétele

Csakúgy mint az elméleti anyagok áttanulmányozásával, ezzel is új információkat szerezhetsz, továbbá kaphatsz visszajelzést más játékosoktól/coachtól, hogy vajon helyesek-e a meglátásaid.

 

9. Írni egy összefoglalást saját szavakkal az adott területről (a jobb elsajátításhoz “oktassad”)

Ezáltal rákényszerülsz, hogy minél jobban letisztítsad/megerősítsed a felhalmozott tudást. Írhatsz bele elméletről, fontos alapelvekről, és rakhatsz bele gyakorlatból vett handeket is a helyes megjátszásról.

De akár csinálhatsz videót is, amelyben erről beszélsz, vagy ilyen handeket elemzel ki.

 

Ezzel a 9 lépéssel hatékonyan át tudod vezetni az újonnan szerzett elméleti tudást gyakorlatba is.

 

trainingvideo

Néhány gondolat a ‘játék közbeni’ oktató videó nézésről

Sok játékosnak ez jelenti az egyetlen módját, ahogy próbálja fejleszteni a tudását. A probléma azzal van, hogy a legtöbb személy számára ez nem hatékony. Egyrészt mert nem is aktívan figyeli a videót, megállítva kulcs részeknél, elgondolkozva dolgokon, jegyzetelve, hanem csak benyomja skype-olás közben háttérzajnak. Másrészt pedig mivel nincs egy konkrét terület, amelyre éppen fókuszál, és fejlődni szeretne, ezért nem elég hatékony, mivel rengeteg különböző szituáció előjön egy gameplay videóban.

Akkor mégis miért szerepel a bejegyzésben? Mert a megfelelő módszerrel hatékony segédeszköz lehet a fejlődésben (még ha vannak ennél hatékonyabb időtöltések is): ha megvan melyik területre fókuszálsz az éppen adott időszakban (pl. adott hónapban PFR játékra), akkor egy gameplay videóban azt figyeljed, hogy ilyen szituációkban mit csinál a coach, jegyzeteld ki, ha látsz/hallasz valami hasznosat, és igyekezz gyakorlatba ültetni a saját játékodban is. Ezáltal adsz egy fókuszt a videó nézésének, és az agyad ki tud belőle venni több konkrétumot.

 

 

Itt van további 3 kiváló játékos válasza a kérdésemre, hogy ha mostani tudásukkal újrakezdenék a pókert, akkor milyen tanácsot adnának maguknak:

Megmondanám magamnak, hogy mennyire fontos, hogy szerezz egy coach-ot és tölts időt tanulással. Főleg a karriered elején, a tanulással töltött órák sokkal értékesebbek, mint a játékkal töltöttek. Melyiket választanád inkább: most nyerj 10bb-t, vagy nyerj .1bb/100-al többet a karriered végéig? – Isaac Haxton, nosebleed, TOP 5 player (sokak szerint nr. 1) 

 

17 éves korom óta játszok online, és mindenképpen kivettem a saját részemet az elkövetett hibákat tekintve. Talán a legnagyobb dolog, amit én (és úgy gondolom mások) kívánunk, hogy bárcsak visszacsinálhatnánk, hogy mennyire szabadok voltunk a pénzünkkel, amikor az első nagyobb összegeket megkerestük, amikor fiatalabbak voltunk. Azt kívánom, bárcsak ne költöttem volna úgy a pénzt, ahogy tettem azt. A póker arany éveiben (2006 és környékén) úgy tűnt rendkívül könnyű pénzt keresni, és valahogy a fejemben ez azt jelentette, hogy a pénz könnyedén el is költhető. Lecke megtanulva, úgy gondolom.

A legjobb tanács, amit adhatok a feltörekvő póker profiknak, hogy invesztálj magadba. Legfőképpen tölts időt az asztaloknál – sose voltam nagy szószólója annak, hogy megannyi órát tölts flopzillával és cardrunners EV-vel – úgy gondolom, hogy a legfontosabb dolog, amit tehetsz, hogy megtanulsz játszani minta felismerés által. És aztán fektess be a legjobb coachokba – ne a legolcsóbb coachokba, hanem a legjobb coachokba. Mind a mai napig annyi coachingot veszek igénybe, amennyit csak tudok, és olyanoktól, akikről tudom, hogy amit mondanak, az nagyon, nagyon, nagyon valószínű, hogy igaz. Ez a leghatékonyabb módja a tanulásnak véleményem szerint – sok játék és nagyszerű coaching. – Harry “borntarun” Greenhouse, NL1K – NL10k


Szerezz póker játékos barátokat!!! Az összetett dolgok a legjobban csoportokban kivitelezhetőek. A válaszom talán egy kicsit személyes lesz, de túlságosan későn érkeztem a HEM/PT party-ba. Azt mondanám magamnak, hogy gyújts össze annyi információt, amennyit csak tudsz és tanulmányozzam az ellenfeleimet minél mélyebben minden este a sessionjeim végén. A játékosok meglehetősen konzisztensek azzal kapcsolatban, hogyan játszanak, szóval több időt töltenék egyes játékosok kielemzésével. Nem csak a winrate-edben segít azon ellenfelek ellen, akiket tanulmányozol, hanem sok jó játékot is tanulsz tőlük. Továbbá hozzátenném még, hogy azon képességed, hogy az ellenfeleid alapján alkalmazkodj, gyakran a különbséget fogja jelenteni aközött, hogy kis nyerő vagy nagy nyerő játékos vagy-e egy póker játékban. – Roman “empire2000” Yitzhaki, NL1K – NL10k 

 

 

A cikksorozat következő, 3. része azzal fog foglalkozni, hogyan tűzz ki konkrét célt a fejlődéseddel kapcsolatban, és állíts össze egy fejlődési tervet a következő időszakra saját magad számára. Emellett lesznek benne hasznos információk motivációval kapcsolatban is, amelyeket felhasználva növelheted az esélyét, hogy be is tartsd a tervedet, illetve belerakjad a szükséges energiát az időpazarló dolgok végzése helyett.

Írd le a gondolataidat a témával kapcsolatban. A célom, hogy egy nagyszerű keretrendszert lehessen összeállítani pókerben való fejlődéssel kapcsolatban, és ehhez minél többen járulnak hozzá hasznos információkkal és meglátásokkal, annál nagyobb segítséget jelenthet a közösség tagjainak. Köszönöm!

 

West

u.i.: Szeretnék továbbá külön köszönetet mondani Harry “borntarun” Greenhouse-nak, akinek köszönhetően elértem ezeket a világklasszis játékosokat.

5 Responses to “7 Világklasszis Játékos Tanácsával Kialakított Fejlődési Terv II. rész”

 1. gorteck0 August 7, 2013 at 12:47 pm #

  Még a végére sem értem, de a 3. pontban lévő PFR játéknál leszakadt az arcom! Én is beállítottam HM-ben a szűrőt, mint te és hááááát meglepő! A Weak-tight a múlté! Lehet nem vagy guru, mint ahogy le is írod a bemutatkozóban, de egyszer tuti az leszel! Jó az oldal! Csak így tovább!

  • Naturalwest August 7, 2013 at 5:57 pm #

   Kösz szépen, sok sikert;)

 2. Dave August 7, 2013 at 8:23 pm #

  Wow, ütős folytatása az első résznek! Motiváló, hogy jobban elkezdjem fejleszteni a játékomat. Most adtál egy keretet a tanulásomnak. Kíváncsian várom a következő részét a sorozatnak.
  Az oldal tényleg klassz, szívesen olvasom majd a pókeren kívüli témájú írásaidat is.

 3. Tomek26 August 8, 2013 at 12:46 pm #

  Nagyon összeszedett bejegyzés, új megvilágításba helyeztél sok dolgot nálam. Köszönjük az írást!

 4. Tomi September 20, 2013 at 11:50 am #

  Nagyon jó arc vagy, hogy mindezt megosztod mindenkivel, köztük a jegyzeteidet is, ami sok órás munkádba fájt, és egy elég értékes anyag. Nagyon jó az oldal, alapvetően ilyen beállítottságú vagyok, de ezezk az írások, a könyveddel együtt, jobban megerősítik ezeknek az alapjait. Köszi!

Leave a Reply