7 Világklasszis Játékos Tanácsával Kialakított Fejlődési Terv III. rész

13 Aug

Valószínűleg többször volt már veled olyan karriered során, hogy fellelkesültél a játékod fejlesztésével, és jobb játékossá válásoddal kapcsolatban. Ezekben az időszakokban intenzívebben tanultál, konkrétabban kerested és próbáltad kijavítani a leakjeidet, illetve több energiát mozgósítottál annak érdekében, hogy magasabb szintre jussál. Az, hogy ezek az időszakok mennyire voltak sikeresek, a motivációdon, céljaidon, és a fejlődés érdekében használt technikákon és elveken múlott.

A cikksorozat első 2 részében átvettük a tanulással és tudás elsajátításával kapcsolatos hasznos alapelveket, illetve ezekre alapozott gyakorlati stratégiákat a fejlődésre. Ebben az utolsó részben pedig azt fogjuk megvizsgálni, hogyan érdemes egy konkrét tervet kialakítani a fejlődéssel kapcsolatban, amely hatásos, eredményeket produkál, és fenntartja a motivációnkat, hogy hosszabb periódusú javuláson menjünk keresztül.

 

goals

Cél – Mit+Miért?

Ha olvastad már korábbi bejegyzéseimet, tudod mennyire fontosnak tartom a konkrét célok meghatározását, amelyeket el szeretnénk érni. Ez lehetővé teszi, hogy még fókuszáltabbá váljunk, illetve növeljük egy adott dologgal kapcsolatos vágyunk intenzitását. Ezáltal adunk egy pontosabb állomást az utunknak, és valószínűbbé tesszük annak elérését azáltal, hogy több energiát mozgósítunk ennek érdekében.

Habár ez a cikksorozat a fejlődésről/tanulásról szól póker területére vetítve, mégis úgy gondolom, hogy fontos szerepe van a mentális területnek is a jobbá válásunkat tekintve. Hiába rendelkezünk a legjobb tervvel, legjobb gyakorlatokkal, legjobb coach-csal, ha nincs meg a motivációnk, hogy belerakjuk a szükséges energiát, időt, és erőfeszítést a fejlődésünkbe, akkor nem fogunk előrébb jutni. Ezért úgy gondolom az első lépés az, hogy motiválttá váljon egy játékos, illetve akarjon jobbá válni és fejlődni.

Konkrétabban olvashatsz a célok fontosságáról, és hatékony célkitűzésről a Mentális Felkészültség és Maximális Teljesítmény c. írásom 5. fejezetében:
http://dominaldazeleted.hu/wp-content/uploads/Mentalis_Felkeszultseg.pdf

 

Ha megvan a célod, akkor a másik fontos lépés, hogy erős MIÉRT-ekkel legyen alátámasztva. Ezek adják az érzelmi töltetet a célhoz, és az energiát, hogy belerakd a szükséges erőfeszítést a munkába. “Kinek elég erős a miértje, bármivel megbirkózik.”

Úgy gondolom, hogy mindannyian több tudatossági szint között fluktuálunk, ezért érdemes mindegyik szinten lévő énünket a cél irányába állítani:

Magasabb én:

 • segíteni másoknak
 • valami jelentőségteljest tenni 

Középső én:

 • jó megélhetést elérni
 • kényelmes életet élni
 • jó kapcsolatokkal rendelkezni 

Alacsonyabb én:

 • bizonyítani másoknak, hogy meg tudod csinálni
 • pimpelni az életed
 • csilivili dolgok vásárlása 

Vannak időszakok, amikor magasabb, van amikor pedig alacsonyabb énünk kerül előtérbe, ezért fontos, hogy mindegyiket a célunk felé irányítsuk, hogy a leghatékonyabban haladjunk előre. Ezt a gyakorlatban úgy tudod megvalósítani, hogy mindegyik énedhez megfelelően írsz MIÉRT-eket, amelyek motiválnak (pl. bebizonyítsd másnak, vagy magadnak, hogy el tudsz jutni x limitre; feljebb jutni limiteken, és olyan megélhetést elérni, hogy támogathasd a családodat; egy pozitív kihívást jelent számodra…)

 

A következő bejegyzésemben a gyakorlatban is megnézheted hogyan nézett ki nálam a 100 Napos Kihívásom-ra tervezve (Cél: mit+miért):

http://dominaldazeleted.hu/100-napos-kihivas-pokerben/

Írd fel mit akarsz, miért akarod, és mikor akarod, majd rakd ki magad elé, ahol látod nap, mint nap.

 

Spiral

Motiváció – Kis célok szerepe

Korábbi bejegyzésemben már írtam arról, hogy a motivációhoz 2 kulcs tényezőt tartok alappillérnek:

 • Jövőkép tisztán látása
 • Haladás érzése 

Az első arra utal, hogy tisztán látod, hogy mi az, amit el akarsz érni, miért akarod, és hogyan befolyásolja ez pozitívan az életedet.

A második pedig arra, hogy a konkrét lépések, cselekedetek, amelyeket teszel ennek érdekében hogyan fognak eljuttatni hozzá. Ha látod, hogy egy adott tevékenység végzése eredményt produkál, és közelebb visz a célodhoz, akkor ez megadja a motivációt a további haladáshoz.

Ezért tartom nagyon fontosnak, hogy kézzelfogható, konkrét mérföldkövekkel, vagy más néven kis célokkal rendelkezz, mert azáltal, hogy ezeket eléred, az agyadban egyre erősebbé teszed azt az érzést, hogy amit csinálsz, az jó irányba visz téged, és eredményeket produkál. Ki akar olyan dologba sokáig belerakni energiát újra és újra, amiről úgy érzi nem produkál eredményt? Nem sokáig lesz meg a motivációd hozzá.

Ezzel szemben, ha megváltoztatod a szemléleted és elkezded keresni a haladásra utaló jeleket, az egész motivációdat, és realitásodat újraformálod az idő múlásával, és egyre jobban elkötelezed magad a célod felé. Bekerülsz egy pozitív visszacsatolás hurokba, ahol újra és újra megerősíted magadban a képet, hogy elérheted a célodat, mert érzed, hogy haladsz előre.

Minél több ilyen referencia pontot szerzel a haladásoddal kapcsolatban, annál inkább buyinelsz a céloddal kapcsolatos képedbe, és annál motiváltabbá válhatsz.

Pókerben talán ez az elmélet még hatványozottabban igaz, mivel profit-orientált játékról van szó, és sokaknak csak az elért nyereség vagy veszteség jelenti az egyetlen kézzelfogható jelét annak, hogy most előrébb jutottak-e vagy sem. Ha nyerő időszakuk van, akkor jó minden, mivel egy pozitív visszacsatolás hurokba kerülnek a jó sessionöknek hála, viszont ha ez az időszak elmúlik, és BE vagy bukó széria jön, akkor az egész motivációjuk megcsappan, és sokan ilyenkor napokig, vagy hetekig nem is játszanak inkább. Ezért fontos még inkább más haladásra utaló jeleket találni eredményen kívül. Pl. mennyit fejlesztetted ma magad, milyen gyakorlatokat végeztél, milyen videót néztél meg, mit olvastál el, mennyire látsz át jobban egy adott szituációval kapcsolatos jó játékot múlt héthez/hónaphoz képest…

 

Ha csak ezt a két kérdést felteszed magadnak a nap végén, jóval előrébb jutsz, mint a legtöbb ember:

 • Mi az, amit jól csináltam?
 • Mi az, amit jobban csinálhatnék? 

Az első megerősíti a sikereidet, és berak egy pozitív felfelé ívelő spirálba, a második pedig segít abban, hogy folyamatosan haladj előre, új dolgokat vegyél észre, és valósíts meg.

 

plan

Konkrét terv

Amikor belekezdtem a 100 Napos Kihívásomba pókerben, amelynek az volt a célja, hogy újult motivációt és lendületet szerezzek, hogy magasabb limitekre eljussak, napról napra vezettem naplót magamnak, amelyben dokumentáltam a haladásomat (és amelyet ajánlok mindenkinek, mivel megadja a haladás érzését), írtam benne azzal kapcsolatban, hogy gyakran nehezen tudtam rávenni magamat a játékom fejlesztésére. Nem voltam képes rászánni magamat a megfelelő cselekedetek végzésére.

Amikor konkrétabban leástam ennek a gyökeréhez, azt találtam, hogy túlságosan nyomasztó volt számomra a sok terület, amelyen úgy éreztem fejlődhetnék (PFR, defending játék, hand reading, fishek elleni játék, 3bet potok stb.), és emiatt a nyomás és frusztráció miatt inkább nem is kezdtem bele egyik terület fejlesztésébe sem igazán hatékonyan. Mivel nem volt a fejemben egy konkrét, kézzelfogható terv, vagy lépéssor, hogyan haladjak a fejlődésemet tekintve, ezért túl frusztráló volt a sok terület számomra.

Tudtam magamról, hogy képes vagyok rengeteg energiát mozgósítani olyan terület miatt, amivel kapcsolatban megvan a célom, a miértem, és a motivációm, emellett pedig tudom a szükséges lépéseket, amelyeket meg kell tennem. Ha ezek megvannak, akkor leülök és csinálom a dolgomat, képes vagyok kizárni az időpazarló felesleges dolgokat. Viszont ha a szükséges lépések nincsenek meg, akkor frusztráció van (belső konfliktus: haladni akarsz előre, mert van egy célod és motivált vagy, de a másik oldalról pedig nem tudod, hogy konkrétan hogyan is tedd ezt meg). Ez egy kisebb területnél/célnál még nem okozhat akkora problémát, viszont a póker egy elég komplex és szélesebb spektrumú terület, amely sok részből áll össze, amelyekkel tudnál foglalkozni külön-külön, és ez frusztráltsághoz vezethet a részedről.

Ezért úgy gondolom, hogy ha igazán hatékonyan akarsz fejlődni érdemes összeállítanod magadnak egy kézzelfogható tervet a haladásoddal kapcsolatban.

Ez a terv magában foglalja, hogy melyik időszakban, melyik területtel foglalkozol, és milyen lépéseket kell megtenned napról-napra, hétről-hétre, hogy fejlődj benne.

Az előző részekben hangsúlyoztam azt, hogy érdemesebb lehet egyszerre csak egy szituációban fejlesztened magadat mindaddig, amíg ott a helyes döntések és elméletek rögzülnek, és a gyakorlatban is már jól tudod megvalósítani azokat (ha mindig új dolgokat tanulsz, akkor nem fogod tudni elég mélyen internalizálni az adott dolgot ahhoz, hogy konzisztensen és maradandóan végre tudjad hajtani a játékodban).

 

Ezek alapján egy ilyesmi tervet tartok célravezetőnek:

1. Határozz meg egy pontos időszakot, amelyet dedikáltan fejlődésre szánsz

Ez lehet akár csak 1 hónap is, amolyan 30 napos kihívás, amellyel momentumot tudsz gyűjteni, hogy utána is elkötelezett legyél a fejlődéssel kapcsolatban.

De lehet akár 5 hónapos időszak is, amelyet megtervezel.

 

2. Válassz ki egy szituációt (vagy többet), amelyben fejlődni szeretnél (előző részben leírtam az általam gondolt 5 legfontosabb alappillért: hand reading, PFR játék, defending play, fishek elleni játék, játék vakokról)

Ha csak 1 hónapot akarsz megtervezni (mint ami célszerű lehet, inkább kezdj kicsiben, mint el se kezdd), akkor válassz ki 1 területet, amelyre fókuszálni fogsz.

Ha mondjuk 5 hónapot vázolsz fel, akkor sorba rendezhetsz 5 főbb szituációt, melyik hónapban melyikkel foglalkozol.

Egy hónapos intervallum néhány területnél kevés, néhánynál pedig elegendő lehet, de úgy gondolom ez egy jó támpontot adhat az indulásnál.

 

3. Határozd meg milyen lépéseket kell megtenned, hogy fejlődj ezen a téren.

Érdemes csinálnod egy brainstorming sessiont, amikor csak felírod az összes ötletedet, amelyet csak el tudsz képzelni, és a végén majd szelektálsz belőlük (és sorba rendezed, melyekkel érdemes kezdeni, pl. elmélet a gyakorlat előtt).

Ha mondjuk PFR játékodat akarod fejleszteni, akkor írhatsz fel ilyen dolgokat, amelyekről aztán eldöntöd, hogy érdemes-e foglalkoznod vele. Brainstormingnál sose ítéld meg, amit írsz, ott csak annyi a lényeg, hogy írj ki minden lehetséges ötletet a fejedben, majd a végén szortírozol:

 • utána olvasni PFR játéknak, barrellezésnek
 • theory videókat megnézni átfogóan a témáról
 • pókeres könyvekből csak PFR részről szóló fejezeteket elolvasni
 • gameplay videókból PFR játékra fókuszálni
 • lefilterezni jó regek handjeit és kielemezni 100 handet tőlük
 • lefilterezni saját handeket, és kielemezni 200 handet
 • felrakni fórumokra PFR handeket, hogy új gondolatokat szerezhess
 • coach-csal átbeszélni helyes barrelling frekvenciákat, range-eket stb.
 • összeírni session-re célokat, gondolatokat, amelyre figyeljél
 • írni egy konkrét összegző írást a témáról saját gondolatokkal

 

4. Rendezd sorba a lépéseket

Kezdd a fontosabbakkal, illetve feltételezhetően először elméleten van a hangsúly, hogy új hasznos gondolatokat ültess el az elmédben, illetve a rossz, hátráltató döntéseket, és gondolatokat korrigáljad.

Utána pedig gyakorlati lépések, mint pl. handek elemzése, handek postolása, játék közben erre fókuszálni.

Végén pedig leírni a gondolataidat, amelyeket tanultál. Írhatsz egy konkrét átfogó írást is a területről, mindent amit fontosnak tartasz, de írhatsz csak arról is, amelyek új dolgok voltak, és változtattál a játékodon (pl. rájöttem, hogy sokszor szélesebb range-el is barrellezhetek; vagy sokszor hasznos a ck/c játék xy szituációkban…), ezzel rögzíted az újonnan szerzett tudást.

 

5. Ütemezés

Határozd meg az időintervallumokat, hogy mikor meddig mivel foglalkozol. Első 1,5 hét elméleti anyagok, aztán 2,5 hét kis elmélet+gyakorlat, majd végén összegző írás.

Ha ez megvan, akkor részletekbe menően.

1,5 hét elmélet:

Milyen anygokat tanulmányozol át pontosan?

Oszd be ezeket adott napokra. Pl. hétfőn elolvasom ezt 2 bejegyzést, meg el kezdem olvasni ebbből a könyvből a PFR szekciót. Kedden befejezem ebből a könyvől a PFR részt. Szerdán elolvasom ezt. Csütörtökön megnézek ebből a PFR theory sorozatból legalább 1,5 órát stb.

Ezzel számon tarthatónak tudod magad tartani ezekkel kapcsolatban.

2,5 hét gyakorlat:

Hétfő: lefilterezek és kielemzek 20 handet jó, nyerő regektől

Kedd: …

 

 

A kulcs, hogy egy olyan kézzelfogható lépéssort állíts össze, amely az elméd számára megvalósíthatóvá teszi a célod és fejlődésed elérését. Ezáltal leveszed magadról azt a nyomást, hogy fejlődni akarsz pókerben, de nem tudod, melyik területbe kezdj bele a sok közül, és mivel foglalkozzál. Ha összeállítasz egy konkrét tervet, akár egy checklistet is csinálhatsz belőle, mindig kipipálva az adott feladatot, amelyen már túl vagy, ezáltal a haladás érzését is erősíted magadban, mivel egyre inkább buyinelsz a célodba.

Összefoglalva az írást, tudd mi a célod, miért akarod, mikor akarod, és rendelkezz egy konkrét tervvel, amely tartalmazza a szükséges elvégzendő lépéseket. Ha ez megvan, akkor hatékonyabban és dedikáltabban fogod fejleszteni magad, mint a pókerjátékosok 99%-a.

 

goal-setting-in-action

Az előző bejegyzésekhez hasonlóan itt van további két világklasszis játékos válasza a kérdésemre, hogy ha most kezdenék újra a pókert, milyen tanácsot adnának maguknak (alapból a cikk címében 7 játékos szerepel, de végül Boywonder is elküldte a nagyszerű gondolatait, amelyért hálás köszönet, így végül a cikksorozat három részében 8 nagyszerű játékos osztotta meg remek gondolatait):

 

Őszintén szólva, a legtöbb tanács, amelyet adnék, nem konkrétan pókerhez kötődik. Ha újrakezdeném az egészet, akkor biztosra mennék azzal kapcsolatban, hogy pókeren kívül is diverzifikált vagyok. Rászántam volna az időt, hogy más képességeket is kifejlesszek, még akár csak fele annyira is, mint amennyire a póker képességemet tettem. Úgy érzem, hamarosan itt fogom hagyni a játékot, és nem igazán van semmilyen nagyszerű ötletem, hogy merre haladjak az életemmel. Nem igazán tudok jelentkezni munkára, mivel nincs munka tapasztalatom, vagy konkrét képességeim, amelyeket az önéletrajzomba helyezhetnék. Most akarok jelentkezni mesterképzésre, és problémát okoz, hogy találjak három olyan személyt, aki írhatna egy jó ajánló levelet, és ez igazán lehangol. A pénz nem minden. Sokkal több pénzem van jelenleg, mint amit valaha is gondoltam, hogy lesz ilyen koromban, de ennek az volt az ára, hogy más fontos területeket figyelmen kívül hagytam az életemben, amelyek jobb helyzetbe raktak volna jelenlegi további haladásommal kapcsolatban, mint amiben most vagyok. – Stephen Cesaro, #10 Legnagyobb nyerő all-time, Twitter: @stephencesaro Blog: www.moonshineblog.wordpress.com

 

Az egyenlet két oldala: a technikai (kemény) és az érzelmi (puha) nézőpont. Technikailag, sokkal, sokkal megfontoltabb lett volna tőlem, hogy kezdetben több handet beszéljek át, és más játékosok véleményét is jobban keressem. Amint hozzászoksz a dolgok végzéséhez saját magad által, nehézzé válik, hogy megváltoztasd ezt a megközelítést később, mint ahogy erre én is jó példa vagyok. A MEGFELELŐ coach felkutatása nagyon jó lépés lett volna a részemről, és hogy igazán elvégezzem a kutatásomat ezzel kapcsolatban, mivel ha úgy alakul, hogy a rossz coach-ot találod meg (amely a coachok 95%-a), a kár talán még nagyobb lehet, mint a haszon. Végül, egy még agresszívebb arány elemzéssel kapcsolatban a játékkal szemben. Elemzés, elemzés, elemzés és folyamatosan gondolkozni a játékodról és szituációkról, ez az abszolút kulcs az erős alapok építéséhez a kritikus első években. Az alternatív költség mindenképpen jelentéktelennek számít, amíg még alacsonyabb limiteken játszok.

Érzelmileg, légy nagyon direkt és realisztikus a körülötted levő emberekkel és magaddal, amikor a céljaidról van szó, mi az amit el szeretnél érni, és mit vagy hajlandó feláldozni, hogy el is érjed. De aztán ragaszkodj hozzá, és ne halogasd tovább és tovább, amikor talán az emberek elfogadják ezt, mivel amúgy sem fogják. Ne feszegesd az emberek türelmét, és ne nyeljen el teljesen a póker. Ez lehetővé teszi a hosszabb élettartamát a karrierednek, és az élettartam egy másik kulcs a profi póker játékos világába való merészkedéshez. Két látszólag ellentmondásos gondolatot érdemes egyszerre a fejben tartani: pókerben a mennyiség (handek + elemzés) abszolút fontosságú, de az utolsó dolog, amit megbánnál a halálos ágyadon, hogy nem játszottál elég handet. Találd meg az egyensúlyt a kettő között, és aztán keress fel engem, és mondd el hogyan, mert én még mindig küzdök vele;) – Ben ‘boywonder’ Eliass, high stakes player

 

 

Ha bármilyen észrevételed van, oszd meg nyugodtan, szívesen fogadom. Remélem hasznosnak találtad a cikksorozatot, és új gondolatokkal gazdagodtál. Sok sikert!

West

 

One Response to “7 Világklasszis Játékos Tanácsával Kialakított Fejlődési Terv III. rész”

 1. Andy August 19, 2013 at 11:45 pm #

  Nagyon klassz, hogy ilyen komoly játékosokat értél el, és megosztottad a tanácsukat! A tervezés része is hasznos gondolatokat nyújtott. Köszönöm a cikksorozatot!

Leave a Reply