7 Világklasszis Pókerjátékos Tanácsával Kialakított Fejlődési Terv I. rész

01 Aug

learning2

 

Ha megélhetési pókerjátékos vagy, esetleg az a terved, hogy azzá váljál a jövőben, akkor több mint valószínű, tisztában vagy vele, mennyire fontos a póker tudásod fejlesztése ebben a kompetitív műfajban. Az is valószínű, hogy elgondolkodtál már rajta, mi a legjobb módszer ennek érdekében.

Nem vagy egyedül. Ugyanezek a kérdések foglalkoztattak engem is megannyiszor. Vajon hogyan tudja egy játékos a leghatékonyabban elsajátítani a tudást a lehető legrövidebb idő alatt. Annak érdekében, hogy még hasznosabb bejegyzést tudjak összeállítani erről a témáról, megkérdeztem 7 világklasszis játékost (többek között Collin Moshman, Moonshine, Harry “borntarun” Greenhouse, Isaac Haxton, Boywonder), hogy ha mostani tudással visszautazhatnának, és újrakezdenék, akkor milyen tanácsot adnának maguknak, hogy a leghatékonyabban fejlődjenek a leghamarabb.

 

Tehetség vs. Kemény munka

Azok a személyek, akik egy területen kimagasló szintet értek el, nem véletlenül vannak ott, ahol. Legyen az póker vagy más területen. Pókerben is tény, hogy vannak a legjobb 5% közül olyanok, akik tehetségesebbek voltak, és könnyebben dolgozta fel az elméjük az információkat, de sokan teljesen átlagos tehetséggel bírtak, cserébe viszont megvolt az a szenvedélyük és dedikációjuk, hogy képesek legyenek MASSZÍV erőfeszítést tenni annak érdekében, hogy kompenzálják a tehetségből fakadó hátrányukat, és ennek ellenére is kimagasló teljesítményt érjenek el.

De egy valami közös mindannyiukban. Megtették a szükséges erőfeszítést, hogy eljussanak oda, ahol most tartanak. A tehetség ne tévesszen meg senkit. Megannyi tehetséges személy közelében sincs a potenciáljának, amit el tudna érni, mivel képtelen végrehajtani az apró lépések sorozatát, amelyek napról napra fejlesztik ~0,01%-ot, és lehetővé teszik, hogy a csúcsra érjen. A tehetség nem ér semmit végrehajtás nélkül. Ezért a tehetséggel nem is érdemes kalkulálni. Ha megvan a szenvedély, motiváció, és dedikáció, hogy belerakd a rengeteg energiát egy adott területbe, akkor ott kimagaslót tudsz nyújtani. Ez az egyik tényező.

A másik tényező pedig, hogy ÉRTELMESEN rakd bele az energiát valamibe, azaz stratégikusan fejlődj és a megfelelő lépéseket hajtsd végre. Hiába próbálod fejleszteni magadat pókerben azáltal, hogy megnézel naponta 5 órányi videót minden egyes nap egy évig, ha számodra nem ez a leghatékonyabb fejlődési módszer. Fejlődni fogsz mindenképpen, de hacsak nem vagy képes egy-egy videó megnézéséből automatikusan korrigálni a leakjeidet, és egyből jó döntéseket hozni, akkor csak ez a tevékenység nem fog igazán előrébb juttatni.

Tehát a 2 tényező:

 • Szenvedély/Motiváció/Dedikáció
 • Stratégikus fejlődés/Megfelelő lépések végrehajtása

 

Közel 2 éve kezdtem el pókerezni, és rá kellett döbbennem néhány dologra. Nem én vagyok a legtehetségesebb póker játékos. Nem is a leghatékonyabb módszerekkel fejlesztettem magam. Nem is nekem van a legnagyobb szenvedélyem a póker iránt, sem pedig ez a hosszú távú célom. Mindezek ellenére, ha ezt tűzöm ki célomnak egy adott időszakra, akkor képes vagyok rengeteget energiát mozgósítani ennek érdekében és fejlődni (lásd 100 napos kihívás), mivel a korábbi bejegyzéseimben már leírt dolgokkal képes voltam befolyásolni azokat a tényezőket, amelyek a motivációnkat befolyásolják, de ha körbenézek, a legtöbb póker játékos, akit ismerek, nagyobb szenvedéllyel bír ez iránt, és komolyabban számol vele a jövőben is.

Ami viszont a szenvedélyemmé vált többek között az az önfejlesztés/emberi potenciál/gondolkozásmód területének tanulmányozása, és a fejlődési/tanulási folyamatok felgyorsítása. Ezért a felhalmozott tudásból szerettem volna összerakni egy konkrét tudásbázist pókerre vetítve, azaz ezen a téren milyen lépések megtétele segíthet hozzá, hogy hatékonyan fejlődjünk. Elég kevés konkrét és hasznos információ szerepel erről a témáról (tanulási folyamatok) pókeres közösségekben, amely pedig jelentősen hozzájárulna a játékosok eredményességéhez.

 

 

A cikk sorozat két részből fog állni:

Az első részben meghatározzuk a szükséges alapelveket, azaz az egésznek a hátterét, vagyis hogy milyen tényezők befolyásolják a tudás befogadását és egy adott képesség elsajátítását az elménkben.

A második részben pedig ezekre az alapelvekre építve meghatározunk konkrét lépéseket és gyakorlatokat, amelyeket elvégezve egyre jobbá válunk.

Emellett az egészet egy konkrét tervbe helyezzük, ahol pontosan megvan, hogy az elkövetkezendő pl. 6 hónapban, melyik hónapban, melyik héten, melyik nap, melyik gyakorlatot fogjuk elvégezni. Egy konkrét lépésekből álló terv drasztikusan növeli az esélyét, hogy meg is tedd a szükséges lépéseket, amelyek fejlesztenek.

Továbbá ebbe a tervbe belefoglalunk kulcs fontosságú mentális alapelveket is, amelyek segítenek a motivációnk fenntartásában, hogy bele is rakjuk a kemény munkát a fejlődésbe.

 

Kordiagram

 

1. Rész – Alapelvek

Feldarabolás

A legkisebb alkotóelemeire bontani a pókert, meghatározni melyik apró szeletekből épül fel. Le lehet bontani például egyes pozíciókra, PFR játékra, fishek vagy regek elleni játékra, cold call védekezésre, preflop vagy postflop szituációkra, 3-betelésre stb. Tovább lehet bontani például a 3-betelést OOP vs. IP-re, vagy konkrétan BB vs. BTN szituációkra, és suited vs. offsuited lapokra…

Egyértelmű, hogy ha minden egyes szituációban a legjobb döntéseket vagy képes meghozni, akkor világklasszis játékos vagy. A kulcs, hogy ezeket a területeket a lehető legjobban elsajátítsd. A probléma az, hogy rengeteg ilyen apró elemből áll a póker, és elég sokáig tartana mire mindegyiket a lehető legjobban akarnád elsajátítani. De nem is kell, mivel nem mindegyik bír egyenlő fontossággal.

 

Kiválasztás

Pareto elv alapján határozd meg a legfontosabb 20%-ot, ami az eredményeid 80%-át adják. Jó dolog a 5-bet bluff, de a winningsednek hangyányi részét adják csak, mivel olyan ritkán fordul elő. A legfontosabb 20%-ba azok tartoznak, amelyek a következő képletbe behelyettesítve a legnagyobb hatással lehetnek a winningsre: előfordulás * pot méret. Ha a legnagyobb hatást szeretnéd elérni fejlődést és eredményeket tekintve a legrövidebb idő alatt, akkor főként ezekre fókuszálj (kivéve, ha már TOP játékos vagy, akkor az apróbb részletekben is érdemes foglalkozni, hogy plusz edge-t szerezz).

Egyelőre még csak az alapelveket vázoljuk fel. A cikksorozat második részében lesz szó konkrét területekről is.

 

Sorba rendezés

Határozd meg milyen sorrendben fogod elsajátítani a területeket. Vannak-e olyanok, amelyek szorosabban egymásra épülnek, és segíthet ha egyiket a másik elé veszed? További szempont lehet, hogy azokat a szituációkat veszed előre, ahol a játéktudásod leginkább le van maradva.

 

Felnőtt tanulási modell

Tudattalan inkompetenciából eljuttatni Tudattalan kompetenciává az adott területtel kapcsolatos tudásodat és végrehajtásodat (Tudatos inkompetencián és Tudatos kompetencián keresztül). Erről már többször is írtam a bejegyzéseimben, de röviden annyit tesz, hogy minden egyes tanulás egy meghatározott folyamaton megy keresztül, amíg végül elsajátítod az adott dolgot. Először nem tudod, hogy mi az, amit nem tudsz, majd tudatára ébredsz ennek, aztán tudatosan elkezdesz információt keresni és ezáltal javítani magad, amíg tudatosan már jól csinálsz valamit, végül pedig tudattalanná válik a helyes végrehajtás, és nem igényel már tudatos erőfeszítést.

 

ALM

 

Különböző szintű kihívás

Ezzel a nagyszerű elmélettel Jared Tendler – Mental Game of Poker 2 c. könyvében találkoztam, és arra utal, hogy a tény, hogy milyen nehézségű szituációban vagyunk, befolyásolja mennyire vagyunk képesek kihasználni a képességünket/tudásunkat. Öt szintet különböztet meg. Minél nehezebb szintű a kihívás, annál inkább kiütközhetnek a hiányosságok egy-egy szituációval kapcsolatban. Itt van néhány példa egy-egy szinthez:

1. Szint

 • Beszélsz, gondolkozol, olvasol pókerről
 • Nézel pókert TV-n, vagy sweat sessiont csinálsz haveroddal 

2. Szint

 • Alacsonyabb szinten játszol a megszokottnál. 
 • Kevesebb asztalon játszol. 

3. Szint

 • Jól futsz a szokásos limiteden. 
 • Bankrollodon belül játszol. 
 • Normál mennyiségű asztalon játszol. 

4. Szint

 • Több asztalon játszol a megszokottnál. 
 • Final Table-n játszol. Rosszul futsz a normál limiteden. 
 • Nehéz ellenféllel szemben játszol. 
 • Unatkozol.

5. Szint

 • Rosszul futsz magasabb limiten. 
 • Először játszol magasabb limiten.
 • Első FT-d egy nagy tornán, sok néző előtt.

 

rubik

 

Ennek az információnak tudatában lenni kulcs jelentőségű lehet a tanulási folyamatodat tekintve. Ez segít megérteni, hogy miért játszol egy-egy szituációban nagyszerűen, amikor alacsonyabb limiten tolod, vagy jól futsz, mint amikor magasabb limiten játszol, több asztalon, vagy rosszul futsz. Emellett abban is segít, hogy ráébresszen melyik szituációban milyen mértékben sajátítottad el a tudást. Minél jobban tudatalatti kopetenciával rendelkezel már, annál valószínűbb, hogy egy nehezebb, nagyobb kihívást jelentő környezetben is jó döntéseket tudsz meghozni. Például, ha amikor jól futsz jól 3-betelsz BB vs. BTN szituációban, de ha nehezebb környezetben kell játszanod, akkor hibázol ilyen szituációkban, akkor még fejlesztened kell ezt a képességedet.

 

Ismétlés – Mély Gyakorlás

“Ismétlés a tudás anyja” tartja a mondás jogosan. Ahhoz, hogy minél jobban elsajátítsd a tudást rengeteg ismétlésre van szükséged, hogy megerősítsd a neuronok közti kapcsolatot az agyadban. Az előző pontból fakadóan azonban nem minden ismétlés bír ugyanakkora hatással. Mindegyik hasznos, de minél nehezebb környezetben végzed a gyakorlást, annál hatásosabb. Ez annyit jelent, hogy egy 5. szintű környezetben előjött szituáció sokkal jobban fejleszt, mint csak egy hand elemzése játékon kívül. Ennek ellenére az utóbbi is fontos, mivel értékes fejlődést biztosít, viszont érdemes keresni a nehezebb szituációkat is, például több asztalon játszani, magasabb limiteket shotolni, vagy akár fáradtan is jobban pusholni magadat.

“Gyakorlat teszi a mestert” – mondják sokan. Pedig a valóságban inkább a következő az igaz: “Tökéletes gyakorlat teszi a mestert.” Kétszer elvégezni egy gyakorlatot nem feltétlenül bír ugyanolyan jelentőséggel. A kulcs, hogy fókuszáltan végezz egy gyakorlatot, amikor a gyakorlat nem élvezetes, mert a határaidon vagy, ahol hibákat véthetsz, és ahol nem komfortos a cselekedet, amit végzel. Ha kiválasztasz egy adott szituációból handeket, és elkezded elemezni őket flopzilla segítségével, több mint valószínű, hogy nem fogod élvezni a gyakorlatot, ha elég komolyan és részletesen kielemzed a szituációkat, és lesz benned egy késztetés, hogy ne gyakorolj már többet. De ebben az állapotban fejlődsz rengeteget, ahol a képességeid határain vagy, mivel arra törekedsz, hogy minél jobban átláss egy szituációt, és új észrevételekre döbbenj rá, ezáltal új idegi kapcsolatokat hozol létre az elmédben.

 

Pihenés

Sokan nem tulajdonítanak túl nagy jelentőséget a pihenésnek a tanulási folyamatban, pedig kulcs fontossággal bír. Csak úgy, mint fizikai edzés során is az izomzatunk leépül, és a pihenés/regenerálódás során erősebbé épül fel, ugyanúgy a mentális “edzésnél”/tanulásnál is szükség van a megfelelő regenerálódásra, mivel alvás közben erősödnek meg az új idegi kapcsolatok, amelyeket tanulás során létrehoztál.

Konkrét tudományos háttere az olyan geekeknek, mint én:

Kutatások kimutatták, hogy tanulás során, amikor az agyunk új idegsejtek közötti kapcsolatokat hoz létre, akkor ezek még labilis fázisban vannak, és még nem erősödtek meg eléggé ezek a kapcsolatok. Ilyenkor a még több tanulás ki is törölheti ezeket a kapcsolatokat, és rengeteg dolgot feleslegesen “tanultunk meg”, mivel ezeket már nem igazán fogjuk tudni megfelelően visszaidézni. Pont ebből kifolyólag sokkal többet érünk azzal, ha konzisztensen fejlesztjük magunkat pl. napi 1 órát, mintha hetente 1-szer foglalkoznánk 6 órát elmélettel.

RAS

Retikuláris Aktiváló Rendszer

Az agyunkban ez a terület felelős a fókuszunk irányításáért. Ezernyi impulzus ér minket minden egyes pillanatban, és ez a rendszer határozza meg, hogy közülük melyikekre fordítunk figyelmet. A gyakorlatban ez rendkívül hasznos vonzattal jár, ha megfelelően figyelünk erre. Ennek egyik módja, hogy folyamat- és eredmény-orientált célokat tűzünk ki.

A célok a ragasztóanyag, ami egybe tartja a tanulási hurkot. Ez különbözteti meg a tudatos, folyamat-orientált és sikeres pókerjátékost a eszetlen grinder-től. Azáltal, hogy adsz magadnak heti, napi célokat, amelyekre tudsz fókuszálni, jelentősen felgyorsítod a tanulási folyamatodat, mivel pl. játék közben az elmédnek adsz egy fókuszpontot, amire különösen figyelhet (pl. 3-bet szituációk), ezáltal sokkal jobban át tudod gondolni a döntéseidet, és a gyakorlatban is tudatosan alkalmazni az éppen tanult elméleteket, illetve ezeket megerősíteni.

 

Jobb elsajátításhoz oktassad

Ez az alapelv szintén segít abban, hogy az adott tudást még jobban elsajátítsad, mivel oktatás során az agyad rákényszerül, hogy a bizonyos részek közti kapcsolatot a lehető legjobb módon átlássa és az információkat átadja. Ez takarhat más játékosok oktatását (akár baráti alapon), illetve saját magad oktatását is. Az utóbbit úgy tudod kivitelezni, hogy az adott területről összeállítasz egy rendkívül hasznos írást, amilyen jót csak tudsz, benne részletesen kivesézve, hogy milyen kapcsolatok vannak részek között, mire kell figyelni, miért úgy vannak dolgok stb. Pl. 10-20 oldalban leírod a gondolataidat a vakjátékról, milyen kulcs tényezőkre kell figyelni. Ezáltal rögzíted az addig elsajátított tudást, és új észrevételekre is rádöbbenhetsz.

 

 

Modellezés

Mindig is úgy gondoltam, hogy rendkívül hasznos információkkal szolgálhatnak egy egyén fejlődésében, ha megfigyeli az adott területeken kiemelkedően teljesítő személyeket, és az ő tapasztalataikből merít. Ennek érdekében kérdeztem meg nagyszerű játékosokat is, hogy osszák meg tapasztalatukat. A cikk sorozat mindkét részében leközlök néhányat a kapott válaszok közül, amelyekben megbújva hasznos tanácsokat találhatunk.

 

Itt van 3 kiváló játékos válasza a kérdésemre, hogy ha mostani tudásukkal újrakezdenék a pókert, akkor milyen tanácsot adnának maguknak:

“Hogy őszinte legyek, élveztem a folyamatot, amikor keresztül mentem a kezdeti fázison, amíg fish voltam pókerben – borzasztó bankroll kezelés, véletlenszerűen ugrálni a lobbyban, nem is említve a tényt, hogy nem tudtam kezelni a tiltet és a szőrnyen megjátszott handeket. És úgy gondolom, hogy ez szükséges a tanulási folyamathoz. Mindemellett, ha újra kezdhetném, akkor rátalálnék a twoplustwo-ra az első depositom napján (ahelyett, hogy rá 2 évvel). Szerencsés voltam, hogy voltak közeli barátaim, akikkel meg tudtuk beszélni a pókert, de semmi kétségem afelől, hogy még az összes online trollkodás mellett is, a legjobb módját a játékod fejlődésének a másoktól érkező észrevételek adják (és jó kapcsolatok kiépítése). Emellett leiratkoznék az összes SNG-ről, amire feliratkoztam és cash game asztalokhoz ugranék helyette. Természetesen a játékban az alapvető képességeim közül sokat ezeknek köszönhetek, de van még több érdekes módja is a tudásod bővítésének! Továbbá, hamarabb tettem volna shotokat magasabb limitekre. Mindenképpen túl komfortossá váltam NL100-at játszva Stars-on és valószínűleg jókora összegtől estem el azáltal, hogy nem teszteltem magamat magasabb limiteken hamarabb.” – Stephen Bantick (SmbSmbSmb) NL400 – NL2000

 

“A fő dolgok, amelyeket kommunikálnék egy fiatalabb énemnek, aki most kezdene játszani a következők:

• A kemény munka a legfontosabb alkotóeleme a sikernek ; senkinek sem tartozik semmivel az élet (vagy póker), és a kemény munka az egyedüli legfontosabb dolog, amit megtehetsz, hogy befolyásold a saját végeredményedet

• A póker mentális területére fókuszálni nagyon fontos ; fókusz fenntartása, önfegyelem, mentális erőnlét, illetve a képesség, hogy tovább játszál rossz (és jó) futások során is anélkül, hogy az érzelmeid igazán befolyásolnának.” – Praetor 2+2-n, Profi 2005 óta, NL400 – NL2000

 

“Ha most kezdeném újra a pókert, találnék egy nagyon meghatározott rést ezen belül, és minden nap tanulnám azt. A póker az edge-n múlik, és keményen dolgoznék, hogy biztos legyek benne, hogy a lehető leghamarabb lejátszom az ellenfeleimet. Rengeteg anyag érhető el manapság, videóktól kezdve szoftvereken át coachingokig, szóval a mai játékosoknak nagy előnyük van az anyagok gyors tanulmányozásában. Mindenképpen használd ki ezeket, még ha ez azt is jelenti, hogy az elején kevesebbet játszol.” – Collin Moshman, www.teammoshman.com, Sit ‘n Go Strategy és Heads Up No-Limit Hold ’em szerzője

 

 

A következő részben ezekre az alapelvekre fogunk építkezni, hogy összeállítsunk egy olyan konkrét fejlődési tervet, amelyet napról napra végrehajtva jelentős fejlődésen tudsz átmenni.

Ha szeretnél értesítést kapni a következő részről, illetve új tartalmakról, akkor add meg az e-mailedet a feliratkozás résznél, illetve like-old a facebook oldalt.

 

Ha van valamilyen visszajelzésed, azt szívesen fogadom, oszd meg kérlek hozzászólás formájában.

2 Responses to “7 Világklasszis Pókerjátékos Tanácsával Kialakított Fejlődési Terv I. rész”

 1. Sumi August 2, 2013 at 7:39 am #

  Hatalmas respect az oldal és a 100napos kihívás miatt is ! A kezdetektől követem az írásaid és nagyon hasznosak! köszönöm
  további sok sikert!

  • Naturalwest August 2, 2013 at 10:31 am #

   Köszi szépen! GL neked is:)

Leave a Reply