Az 5 Leggyakoribb Hiba a Pókertudás Fejlesztésében

11 May

Mi játszódik le a tanulás és készségek elsajátításának hátterében?
Miért képesek bizonyos személyek sokkal gyorsabban, és hatékonyabban tanulni, mint mások?

A mai videó bejegyzésben a tanulás területét veszem jobban górcső alá. Bemutatok 1-2 fontos koncepciót a tanulással kapcsolatban, illetve adok olyan tippeket, amelyek felhasználásával sokkal hatékonyabbá teheted a pókertudásod elsajátítását.

 

1-on-1 kérdezz-felelek

Nagyon hálás vagyok, hogy rengetegen feliratkoztatok a heti szintű emailjeimre, amelyekben hasznos gondolatokat és tanácsokat osztok meg. Voltak sokan, akik válasz emailben megírták a pókerrel kapcsolatos kérdéseiket, akár mentális játékukkal, produktivitásukkal, játékuk fejlesztésével kapcsolatban.

Ezeket egytől egyig megválaszoltam egy rövid 5-10 perces hangüzenetben, és nagyon hasznosnak bizonyult a legtöbb személynek.

A nagy sikerre való tekintettel emiatt kiírom ide is, hogy ha még nem iratkoztál fel a hírlevélre, és szeretnél tőlem hasznos tippeket, gondolatokat kapni a helyzeteddel kapcsolatban, akkor tedd a következőt:

1. Add meg az email címedet a következő linken, hogy heti szinten megkapjad az emailjeimet:

http://dominaldazeleted.hu/pokertippek

2. Ezután kapsz egy üdvözlő emailt, amelyre válaszként küld el a kérdésedet, amire szeretnéd, hogy válaszoljak.

Általában 2-3 napon belül elküldöm a meglátásaimat a leveledben található területtel, vagy kérdéssel kapcsolatban. Arra kérlek, hogy próbáld meg minél tömörebben megfogalmazni az emailt, de nyugodtan említs meg a kérdéseddel kapcsolatban hasznos információt, amivel még pontosabb választ tudok adni.

 

Pókertudás fejlesztése

Minden megélhetési játékos tisztában van vele, hogy rendkívül fontos a megfelelő tudás elsajátítása. Magyarán, hogy tudja milyen szituációban, melyik a legjobb döntés játék közben.

Ez az egyik legfontosabb dolog a póker területén, mégis kevés írás található arról, hogy hogyan lehet a tudás elsajátítását a leggyorsabbá és leghatékonyabbá tenni.

Ebből fakadóan sok játékosban meg sem fordul, hogy esetleg fejleszthetné ezt a területet, hogy ezáltal még többet kihozzon magából.

 

“Nem tudod, hogy mi az, amit nem tudsz.” – tartja a mondás.

Készítettem egy videót, amelyben megosztok néhány igazán fontos koncepciót a pókertudásod fejlesztésével kapcsolatban, amelyeket hogyha felhasználsz, akkor garantálom, hogy nagyszerű hatással lesz a fejlődési görbédre és eredményeidre a következő hónapok során.

Videó tematikája:

 • Mitől válik valaki kiemelkedővé egy adott területen?
 • Tehetség vs. Kemény munka
 • Michael Jordan és Phil Ivey
 • Mi a tehetség?
 • Hajtóerő
 • Készség elsajátítása
 • Tanulási hurok
 • Felnőtt tanulási modell
 • Tudásod feltöltése
 • Ismétlés
 • Képesség szintjei
 • Fejlődés strukturálása
 • Barátkozz meg a kényelmetlennel
 • Idő szerepe
 • Gyakorlatban

A videóban teljesen más dolgokat mutatok be, mint a bejegyzésben, szóval nézd meg/olvasd el mindkettőt
(javaslom, hogy kattints a videó jobb alsó sarkában a youtube gombra, hogy teljes képernyőn tudd nézni):

 

 

Nem véletlenül válik valaki kiemelkedően képzetté egy adott területen. Van pár tényező, amely elengedhetetlen ehhez, pl.:

 • hajtóerő
 • hatékony elsajátítása a képességeknek
 • idő

A megfelelő hajtóerő a legfontosabb tényező, amit találtam kutatásaim és munkám során abban a tekintetben, hogy milyen eredményeket ér el valaki egy adott területen. Ez volt az egyik közös nevező azokban a top játékosokban, akiket meginterjúvoltam az elmúlt hetekben, és azokban az élsportolókban is, akiknek az életét tanulmányoztam közelebbről (pl. Michael Jordan, Tiger Woods, Andre Agassi, Kobe Bryant…).

Miért ez a legfontosabb tényező?

Mert megfelelő hajtóerő nélkül nem lesz valaki elég kitartó, hogy belerakja a szükséges munkát folyamatosan addig, amíg sikeres nem lesz az adott területen.
Ha valakiben megvan a hajtóerő, akkor egyrészt képes több energiát fordítani az adott tevékenységre, másrészt pedig az agya ennek köszönhetően extra fokozatra kapcsol, és szivacsként fogja magába szívni az információkat, gyorsabban fog fejlődni, és jobban fog valaki teljesíteni.

Ez nem összekeverendő az inspirációval, ami egy pillanatnyi fellángolás egy terület iránt; és szintén nem összekeverendő a külső tényezőkre hagyatkozó motivációval (pl. csak pénzért, hírnévért csinálni valamit). Ezek szintén hasznosak lehetnek, de a valódi mélyről jövő hajtóerő a cselekedet végzésével kapcsolatban kialakított szemlélet, amely húzza magával a személyt, hogy belerakja az energiát, és jobbá váljon.

A hajtóerő és motiváció területét a júniusi tréningen fogom rendkívüli módon lebontani, hogy rádöbbentsem a résztvevőket, hogy ez a túlmisztifikált erő valójában konkrét tényezők eredménye. Olyan tényezőké, amelyeket mi tudunk tudatosan befolyásolni.
A tréningen megtanulják a résztvevők, hogyan szabaduljanak meg a hajtóerejüket csökkentő gondolkodási sémáiktól és szokásaiktól, és hogyan maximalizálják a hajtóerejüket az azt befolyásoló tényezők segítségével könnyedén.

 

A másik tényező abban, hogy kiemelkedőt nyújtson valaki pókerben, hogy hatékonyan fejlessze a képességét.Ebben már nyilván nagy pluszt nyújt a hajtóerő megléte, mivel megfelelő dedikációval az agyunk extra fokozatba kapcsol, és gyorsabban tanul. Emellett viszont vannak bizonyos elemei a fejlődési folyamatnak, amelyeket ha figyelembe veszünk, és az alapján építjük fel a képességeink fejlesztését, akkor sokkal hatékonyabbá tehetjük azt.

A helyzet az, hogy amilyen módon van strukturálva a fejlődésed, az nem csak magát a pókertudásod jobb elsajátítását vonja magával, hanem többek között meghatározza, hogy valaki stabil magabiztossággal rendelkezik-e pókerben, folyamat- vagy eredmény-orientált a szemlélete, mennyire érez hajtóerőt, mennyire ad neki flow élményt a pókerben fejlődés, és nem utolsó sorban, hogy valaki mennyire élvezi az egész pókert, mint karriert.

Ideális esetben úgy akarod kialakítani a készséged fejlesztését bizonyos gondolkodásmóddal, játékon kívüli és azon belüli szokásokkal és teendőkkel, hogy ennek köszönhetően ezeket a hasznos hatásait tapasztaljad (pl. stabil magabiztosság, hajtóerő, pozitív visszacsatolások stb.)

 

A harmadik tényező pedig az idő szerepe, amelyről sok játékos megfeledkezik. Sokszor játékosok elvárják, hogy egyik sessionről a másikra, vagy egyik napról a másikra jöjjenek az eredmények. Beszűkül a látásmódjuk, és túlságosan rövidtávban gondolkozik az agyuk. Most akarják az eredményeket, és megfeledkeznek arról, hogy póker pont az a terület, ahol rövid távon egyáltalán nem hasznos, ha az eredményekre fókuszálunk.

Ha megnézzük a vállalkozások világát, akkor teljesen ésszerűtlen lenne, hogy valaki egyik napról a másikra várja az eredményeket. Ott is fontos, hogy valaki hosszabb távban gondolkozzon, és rövid távon a megfelelő idő, energia, és pénzbeli befektetéseket, valamint megfelelő döntéseket hozza meg annak érdekében, hogy hosszú távon a legjobb eredményeket érje el a cég.

Sportolóknál és sportokban is megfigyelhetjük, mint pl. fociban, hogy van az előszezon, a felkészülés, amely során ráhangolják magukat a szezonra, és a legjobb állapotba hozzák magukat, hogy majd a végén az adott csapat jöjjön ki győztesen.

Kobe Bryant is minden egyes nap keményen belerakja a munkát a kosárlabda képességei fejlesztésébe, az edzésbe, a megfelelő étrendbe, hogy aztán ezek majd az idő múlásával megtérüljenek. Tudja, hogy nem egyik napról a másikra lesz meg ezeknek az eredménye.

 

 

 

Azért Kobe-t hozom fel példának, mert rendkívül nagyra becsülöm a dedikációját, és munkamorálját. Mindannyian tudunk tanulni tőle úgy gondolom. Imádom nézni videófelvételeken. Igazán inspiráló az a hajtóerő, ami megvan benne.

 

Gondolj csak bele, ha Kobe Bryant ugyanezzel a mentalitással pókerjátékos lenne, akkor vajon mit csinálna pókerben? Mennyit fejlesztené magát? Átnézne pár handet, meg heti 1-2 videót, és fejlődés letudva? És várná inkább, hogy jöjjenek már az eredmények? Vagy inkább szétszedné a játékát darabokra bontva, és apránként fejlesztve egyes kulcs területeket, fókuszálna folyton a hiányosságai felzárkóztatására, és új koncepciók elsajátítására? Megszállottan nézné a HM-et, meg az oktatóvideókat, hogy a legtöbbet kisajtolja belőlük.

Milyen lenne egy átlagos pókerjátékos hozzáállását, és gondolkodásmódját átrakni Kobe-ba? Valószínűleg a készségeit úgy fejlesztené, hogy egyes napokon lemegy dobálni 10 percet kosárra, fut egy kicsit… aztán inkább úgy dönt néz egy kis kosárlabdát TV-ben, mivel az kényelmesebb… majd meccs napokon pedig nem a szokásos dedikációjával közelítené meg a játékot, hogy mindent kihozzon belőle, és flow-ba kerüljön, hanem mindenféle bemelegítés nélkül kimenne a pályára és elvárná, hogy jól játsszon, és jöjjön az eredmény… annak ellenére, hogy nem is annyira fókuszált, és nem is készült fel igazán a héten.

Elég egyértelmű, hogy nem tartana ott, ahol tart egy normál pókeres beállítottságával.

 

Miért írom mindezt?

Azért, mert sajnos kevés szó esik erről póker oldalakon. Ha valaki nem hajlandó belerakni a szükséges energiát, hogy a legjobban fejlessze a képességeit, és nem hajlandó a legjobb gondolkodásmódot kialakítani, amivel sikeres lesz, akkor bele kell törődnie, hogy nem fog igazán kiemelkedő eredményeket elérni pókerben.

Akár szomorú ez, akár nem, ez a valósága a pókernek. Viszont ennek az előnyös oldala, hogy rengeteg edge-re lehet még szert tenni, mivel a legtöbb játékos úgy gondolja, annyi elég, hogy valamennyit fejlessze a tudását, és játsszon. Ennyi már nem elég. Maximalizálni akarod a tudásod elsajátítását, a mentális állapotodat, a fizikai energiádat, a játékminőségedet.

Ez lesz a lényege a június 6-7-ei tréningnek, hogy a megfelelő eszközök, gondolkodásmód, és szokások elsajátításával a legtöbbet kihozd a pókerből, és elérd azokat az eredményeket, amire vágysz és igazából képes vagy.

 
Az 5 Leggyakoribb Tanulási Hiba + Ellenszerük + Munkafüzet a fejlődéshez

Készítettem egy összefoglalást 5 olyan hibáról, amelyeket játékosok elkövetnek a tudások fejlesztésével kapcsolatban. Mindegyiket bemutatom, hogyan hat negatívan, és mi a megoldás rájuk.

Emellett a dokumentum második felében egy munkafüzetet találsz, amellyel jobban strukturálhatod a fejlődésedet pókerben, hogy ezáltal hatékonyabbá tedd.

http://dominaldazeleted.hu/download/tanulas.doc

 

Barátkozz meg a kényelmetlennel

Sokszor azok a dolgok visznek minket igazán előre, amelyek nem feltétlenül a legszórakoztatóbbak, legélvezetesebbek, vagy legkönnyebbek. A legtöbb ember ezért nem is teszi meg ezeket, és emiatt nem érik el a céljaikat.

Pont emiatt tudsz edge-re szert tenni más játékosokkal szemben, ha te képes vagy megbarátkozni a kényelmetlen dolgokkal, és megteszed ezeket, hogy előrébb juss.

Sokszor nem szórakoztató, hogy valaki handeket nézzen át, vagy dolgozzon a mentális játékában levő leakek korrigálásán, vagy pl. leüljön megtervezni a fejlődését a következő időszakra. Minél inkább képes vagy megtenni a “kényelmetlen” dolgokat is, annál előrébb fogsz jutni.

A strukturált, mély gyakorlás nem könnyű, dedikációt igényel, és sokszor kényelmetlen. De ez az, ami elválasztja az igazán kiemelkedő személyeket, a kevésbé sikeresektől.

Ebben segíthet, hogy mielőtt belekezdenél egy adott dologba, ráhangolódsz fejben. Alkalmazhatod ezzel kapcsolatban is a múltkori FLOW-val kapcsolatos bejegyzésemben bemutatott flow rutint. Azaz hangold magadat jobb érzelmi/izgalmi állapotba, és ezáltal már jobban húz magával a cselekedet végzése és nem taszít.

 

Ha nem láttad még a múlt heti videómat, amelyben a játékminőségedet befolyásoló tényezőkről beszéltem, és a Flow állapotot mutattam be, akkor nézd meg a következő linken:

http://dominaldazeleted.hu/jatek-a-flow-ban/

 

Neked melyik a leghasznosabb tanulási módszered (videó nézése; edző igénybevétele; handek elemzése magadtól; csoportos elemzés stb.)?

Oszd meg a gondolataidat a témával kapcsolatban.

Sok sikert az asztaloknál és azokon kívül!

West

No comments yet.

Leave a Reply