Élj!

24 Mar

“Az élet túl rövid – vagy túl hosszú – ahhoz, hogy megengedhessem magamnak, hogy ilyen pocsékul éljem le.” – Paulo Coelho

 • Miért ne éljük az életünket teljes szívvel-lélekkel?
 • Miért ne legyünk energikusak, örömteliek, lelkesek, szenvedélyesek a mindennapjaink során?
 • Miért ne legyünk teljesen jelen, ha a szeretteinkkel töltünk időt?
 • Miért ne élvezzük az élet örömét, és a varázslatos pillanatokat, akármilyen aprók is azok?

Egy olyan bejegyzéssel készültem most, aminek a témája egyre inkább foglalkoztatott az elmúlt hetekben, és most jött el az idő, hogy szavakba öntsem egy blog formájában.

Lehetőségem volt az elmúlt hetekben egyedül utazgatni, amely nagyszerű lehetőséget nyújtott arra, hogy elmélyedjek gondolatokban élettel kapcsolatban. Akár sajátomat tekintve, akár más emberekét, akiknek az életére igyekszek pozitív hatással lenni.

Részt vettem két fenomenális tréningen az elmúlt héten itt San Jose-ban, és az egyiken előjött a kérdés, hogy “What are you really upset about in the world that you wish to change through your business?” azaz, hogy “Mi bosszant fel a világgal kapcsolatban, amelyet szeretnél megváltoztatni a vállalkozásoddal?”

Egyszerűen amikor elkezdtem megfogalmazni, egy belső erő lett rajtam úrrá.  Az érzés, hogy van egy gondolat, amit teljesen átérzel a testedben, átjárja minden részed, mert annyira rezonálsz vele. Biztos tudod miről beszélek.
És ez a gondolat az volt, hogy annyi emberrel találkozok, akármerre utazok, akiknek az élete nem a szenvedélyről, lelkesedésről, örömről, másokkal való nagyszerű kötődésről, fejlődésről szól, akikben nem lobog a belső tűz, az életteliség tüze. Néha találkozol viszont egy-egy személlyel, akiről érzed, hogy valami más benne, árad belőle az energia, az élet élvezete, a szenvedély.

Látszólag normál életet él, mint mindenki más. De ez csak a felszín, mert mégis teljesen máshogy éli azt a felszín alatt.

Visszakanyarodva a kérdéshez, a válaszom az volt, hogy ez az, ami felbosszant. Látom azt, hogy bizonyos változtatásokkal ezek az emberek életteliek lehetnének, élvezhetnék az életüket, tele lehetnének energiával és vitalitással, sokkal mélyebb kötődést tudnának kialakítani szeretteikkel. De nem képesek ezt belülről felismerni, mivel az élet, és a körülmények eltakarják ezt előlük.

Ez az, amire rá akarom vezetni az embereket, akikkel van lehetőségem találkozni, hogy nem kell így lennie.
Csináltam egy pár perces videót is a témához, amelyben megosztom a gondolataimat ezzel kapcsolatban:

 

 

Az elmúlt hetekben is beszéltem póker játékosokkal, akik vagy úgy érzik, hogy a póker csapdában tartja őket, mert nincs elég változatosság az életükben, és túl montonná válnak a napok; vagy úgy érzik, hogy a póker nem olyan dolog, amelyet felvállalhatnának mások előtt; vagy úgy érzik, hogy az életük egyáltalán nem olyan, mint amiről először álmodtak, amikor elkezdtek pókerezni.

Mit jelentett számodra a póker, mikor elkezdtél játszani? Mit láttál benne? Milyen lehetőséget nyújtott neked? Mi volt az álmod, a vágyad?

Sok játékossal beszéltem erről a témáról, és többek között ezeket a válaszokat kaptam, hogy mit láttak a pókerben:

 • Szabadságot
 • Pénzkereseti eszköz (és ebbe aztán mélyebben beleásva, hogy ez mit jelentett a fejükben)
 • Bejárhatják vele a világot
 • Jó egzisztenciát teremthetnek maguknak
 • Saját maguk főnökei lehetnek
 • Többet kihozhatnak magukból
 • Mások elismerik őket
 • Valamiben kiemelkedőt alkothatnak

Úgy hiszem, hogy mélyen belül arra vágyunk legtöbben, hogy igazán MEGÉLJÜK az életünket. Hogy ne csak életben legyünk, hanem szó szerint ÉLJÜNK.

 

És úgy hiszem a póker, mint más területek az emberek életében, csak egy eszköz, amelyen keresztül ezt megvalósíthatjuk. Csak sokan nem úgy alakítjuk az életünket, hogy igazán ÉLJÜNK is, hanem elveszünk a mindennapok teendőiben.
Az elmúlt években arra törekedtem, hogy egy olyan mentalitást alakítsak ki magamnak, amivel egy igazán életteli életet tudok teremteni magamnak. Amivel élvezem a mindennapokat, amivel megtalálom a varázslatos pillanatokat, amivel mélyebb kötődést tudok kialakítani szeretteimmel.

És amennyire oktatója vagyok ezeknek a gondolatoknak, ugyanannyira tanítványa is. Én is folyamatosan arra törekszem, hogy a megfelelő alapelveket, rutinokat, hajtóerőket kialakítsam és kiaknázzam minél jobban, amelyek lehetővé teszik ezt az életet. Amelyek a különbséget jelentik egy olyan ember között, aki életben van, és aközött, aki ÉL is.
És a probléma nem a pókerrel van!

A póker az csak egy eszköz. Ha valaki átformálja a rutinjait, életét, mentalitását, rádöbbenne hogy nem a póker volt a probléma.

Mennyire élveznéd a pókert, ha úgy tekintenél rá, amiben egyre jobbá és jobbá válhatsz, és éreznéd, hogy fejlődsz a játékban, és személyiségedben is a játéknak köszönhetően. Megtanít alázatra, megtanít az érzelmeid jobb irányítására, megtanít az önfegyelemre, megtanít a kemény munkára.
Ha újra meglátnád a játékot magában a játékban! Ha élveznéd a póker természetében levő bizonytalanságot, változatosságot.
Ha minden nap úgy ülnél le fejleszteni magadat, hogy “Mit tudok ma tanulni a játékkal kapcsolatban?” Ha minden nap úgy ülnél le játszani, hogy “Miért vagyok hálás a pókernek?” és “Hogyan élvezhetném a legjobban ezt a sessiont?”
Ha póker mellett az életedben lenne változatosság, fejlődés, új kihívások, kalandok, pozitív élmények. Ha nagyszerűek lennének a kapcsolataid, akár barátokkal, pároddal, családoddal. Akármikor amikor velük töltesz időt, akkor tényleg ott vagy számukra, és számíthatnak rád?
Ha energikusság és vitalitás jellemezné a napodat. Ha motiváció érzése járná át a tested.
Ha produktív lennél, és az életedben kizárnád a mindenféle zavaró tényezőket, amelyek nem az igazán fontos dolgokat jelentik az életedben, hogy kevesebb idő alatt többet valósíts meg, és a felszabaduló idődet az igazán fontos dolgokra szánjad: magad, szeretteid, kaland, szórakozás, életed élvezése.

Milyen lenne az élet számodra?

 

Van egy nagyszerű szám OneRepublic-tól ‘I lived’ címmel, ami magyarul annyit takar: Éltem. Ez jól össze is foglalja a szám mondanivalóját, és ennek a blogbejegyzésnek az esszenciáját (magyar dalszöveg részlet):

OneRepublic – I Lived (Éltem)

Remélem nem tántorít el az ugrástól
A zuhanástól való félelem.
Remélem, ha megemelkedik a vízszint,
Te felépíted a gátat.

Remélem, ha a tömeg egy nevet skandál,
Akkor a tiéd lesz az!
Remélem, ha mindenki menekülni készül,
Te akkor is itt maradsz!

Remélem, ha majd szerelmes leszel,
Akkor nagyon fog fájni.
De mindezt csak úgy tudhatod meg,
Ha mindent beleadsz!

Remélem, hogy szenvedned nem kell,
De a fájdalmat azért el kell viselned!
S remélem, hogy ha eljön az a pillanat,
Elmondhatod…

Megtettem mindent,
Megtettem mindent!
Élveztem minden pillanatot,
Mit felkínált a világ!
Bejártam rengeteg helyet,
Kipróbáltam nagyon sok mindent!
A törött csontjaim bizonyítják,
Hogy igazán éltem!

 

Úgy gondolom, hogy ez az élet bárki számára elérhető. De legtöbbször ez TUDATOS erőfeszítést igényel, hogy valaki ezt kialakítsa, mert nem történik meg magától. Nem fog magától valaki energikus és fitt lenni, ha nem sportol, nem táplálkozik megfelelően, nem aknáz ki egyéb dolgokat, mint pl. qigong, jóga, vagy légzési gyakorlatok, hogy nagyobb vitalitással rendelkezzen.
Nem lesz valakinek jobb kapcsolata másokkal, hacsak nem teszi prioritássá ezt az életében, és rá nem szoktatja magát, hogy a megfelelő módon kommunikáljon a szeretteivel, és teljesen jelen legyen, ha velük van.
És így tovább. Ezek a dolgok nem fognak maguktól megtörténni. RAJTUNK múlnak, hogy kialakítsuk ezeket. Rajtunk múlik, hogy igazán megéljük a pillanatokat.

Pont Aptoknak írtam skype-on, mert láttam, hogy születésnapja van. Mint kiderült, csak rossz dátum volt beállítva, és máskor van. Erre azt írtam neki: “Miért ne ünnepeld meg kétszer egy évben? :)”
És tényleg! Miért ne élnénk több olyan napot úgy, mintha ünnepelnénk, hogy életben vagyunk?
A következő hónapok során ebbe az irányba fogom terelni a bejegyzéseimet, munkámat, hogy megismertessek olyan gondolatokat, szokásokat, és alapelveket, amelyek lehetővé teszik, hogy igazán megéljük az életünket és a mindennapjainkat.

 

Pszichológia, fiziológia, produktivitás, szociális dinamikák és egyéb területeken a lehető legjobb gondolatokat igyekszem majd átadni, amelyekkel újraenergizálhatjuk az életünket.
Addig is gondold át saját magadnak, hogy hogyan tudnád mostantól kezdve jobban megélni a mindennapjaidat. Mit kéne változtatnod? És aztán változtass legalább egy dolgot mostantól kezdve!

Mit tudsz tenni annak érdekében, hogy varázslatosabbá tegyed ezt a mai napot? Akár magad, vagy valamelyik szeretted számára.

A változás belülről kezdődik!

Kövesd a blogot, áprilistól klassz dolgok jönnek!

No comments yet.

Leave a Reply