Játék a Flow-ban

04 May


Ott ülsz az asztalnál, készen arra, hogy beülj játszani. Elkezded a sessiont.

Vajon melyik játékod fog ma előjönni?

Az, amelyikben fókuszált vagy, jó döntéseket hozol meg, együtt élsz-e a játékdinamikával, érzed a belső erőt, hogy kézben tartod a helyzetet…

Vagy pedig nem tudsz ráhangolódni a sessionre, máshol járnak a gondolataid, autópilóta játékot játszol, nem igazán gondolod át a szituációkat a legmélyebben…

Esetleg teljes katasztrófa a játékod, és az érzelmi állapotod, frusztrált és ideges vagy, nem tudod tisztán átlátni a szituációkat, rossz döntéseket hozol meg, sokat hibázol, nincs kedved játszani se már, de tudod, hogy bele kellene raknod a mennyiséget…

Mi határozza meg, hogy melyik játékod jön elő?

Ebben a bejegyzésben és a mai videóban a játékminőségedet befolyásoló tényezőket mutatom be részletesebben. A videó végére tudatosabban átlátod majd, hogy miért játszol valamikor nagyszerűen, valamikor pedig nem tudod elérni a jó teljesítményedet.

Továbbá kapsz tőlem egy olyan rutint, amellyel képes vagy abba az állapotba hozni magad session előtt, amellyel a legnagyobb valószínűséggel tudod nyújtani a legjobb játékodat. Ennek köszönhetően gyakrabban hozod a legjobbadat, több profitra teszel szert, és gyorsabban is fog fejlődni a pókeres tudásod.

De előtte kis infó a tréningről.

 

Tréning – Június 6-7.

Június elején két napos tréninggel készülök, amely során a pókeres karriereden fogunk dolgozni. Megismered, hogy milyen gondolkodásmód, cselekedetek, és szokások tették lehetővé játékosok számára, hogy elérjenek 6-7 számjegyű dollár / év profitot pókeren.

Annak eredményeként, hogy együtt dolgoztam rengeteg póker játékossal, és meginterjúvoltam top nyerőket,megtanultam, hogy egyértelmű különbségek vannak azon játékosok gondolkodásmódjában, akik kimagasló eredményeket érnek el, és azokéban, akik nem aknázzák ki olyan mértékben a potenciáljukat pókerben.

Máshogy tekintenek a póker egészére, máshogy tekintenek a sessionökre, máshogy közelítik meg a tanulást, máshogy dolgozzák fel az információt játék közben…

Az is nyilvánvalóvá vált számomra, hogy ezek a különbségek legtöbbször öntudatlanul alakulnak ki. A top nyerő játékosok az évek során máshogy értelmezték a pókerben levő szituációkat, aminek hatására teljesen más meggyőződéseket, tudattalan szokásokat alakítottak ki.

Azt tudjuk, hogy a gondolkodásmódunk és szokásaink tudatosan formálhatóak meghatározott elvek alapján. Ezek amúgy is folyamatosan változnak az életünk során. Bizonyos dolgokról teljesen más gondolatokkal, véleménnyel rendelkezel, és az életedben másabb szokásokkal bírsz, mint pár évvel ezelőtt.

A problémát az jelenti, hogy játékosok számára láthatatlan, hogy melyek ezek a gondolkodásmódbeli különbségek, mivel nem egy kézzelfogható dologról van szó. Sőt a legtöbb jó játékos se tudja átadni a teljes képet, mivel általában nem tudatosan alakították ki a gondolkodásmódjukat, amely ehhez az eredményekhez vezette őket.

2-3 évvel ezelőtt én magam is főállásban pókereztem. Ám hiába foglalkoztam rengeteget pszichológiai anyagok tanulmányozásával már a póker előtti éveimben is, mégsem tudtam ennyire tudatosan, hogy melyek ezek a tényezők igazán, amelyek megkülönböztetik top játékosokat. Csak mostanra látom tisztán, annak eredményeként, hogy lehetőségem volt 100+ játékos gondolati és szokásbeli mintáit tanulmányozni coachingjaink során, és leástam nagyszerű teljesítményt nyújtó játékosok gondolkodásmódjába is akár coachingok vagy egy-egy interjú alkalmával.

A júniusi tréningen a kimagaslóan sikeres pókerjátékosok gondolkodásmódját, szokásait fogod elsajátítani.Megtervezed a póker karriered alakulását a következő időszakban, hogy a legjobb eredményeket érd el.

Többek között megtanulod, hogy hogyan tudod felgyorsítani a tanulási folyamatodat; jelentősen javítani a játékod minőségét session közben; lebontod és feljavítod a döntéshozatali folyamatodat, amely alapján meghozod a póker tudástáradból az adott döntést a szituációban; megtanulod hogyan tedd élvezetessé a pókert, mint karriert; emellett kialakítasz olyan szokásokat, amellyel jelentősen növelheted a pókeres bevételedet az idei évben; és megtanulod, hogyan alakíts ki egy olyan mentális játékot, amivel rosszul futás során is képes vagy jó játékot nyújtani, és motivált maradni a pókerrel kapcsolatban.

Bővebb infót a tréningről leközlök majd hamarosan. Addig is mentsd el a naptáradba a dátumot.

 

Hasznos tippek, gondolatok, tanácsok emailben?

Múltkori bejegyzésemben írtam arról, hogy heti 2-3 alkalommal küldök hasznos gondolatokat, és tanácsokat pókerrel és a teljesítményed növelésével kapcsolatban.

Ha még nem tetted, akkor iratkozz fel ezen a linken (garantálom, hogy fogsz találni olyan hasznos gondolatokat, és tanácsokat, amellyel tudod növelni az eredményeidet pókerben és azon kívül):

www.dominaldazeleted.hu/pokertippek

Itt az egyik email, amely a héten ment ki. Ilyen és hasonló emailekre számíthatsz, valamelyikben inkább gondolatokat (mint például ebben), valamelyikben pedig gyakorlati tanácsokat osztok meg:

‘Rögzült’ vs. ‘Növekedés’ szemlélet?

Volt lehetőségem meginterjúvolni a héten Collin Moshman-t, aki négy póker könyv szerzője, top SNG játékos, továbbá a Cardrunners és Pokerstrategy oldalak fő SNG oktatója.

Az egyik kulcs tényezőnek azt találta a játékosok fejlődésében, hogy legyenek nyitottak és szerények. Legyenek készek elfogadni, hogy valamit esetleg nem tudnak, vagy nem jól csinálnak. Ahelyett, hogy egyből elutasítanának dolgokat, vagy azt mondanák, hogy “ezt már tudom”.

Sokszor ehhez félre kell raknunk az egonkat, és késznek kell lennünk tanulni, és elfogadni a visszajelzéseket másoktól.

Mi befolyásolja ezt? Carol Dwack a Stanford egyik pszichológusa, és a Mindset c. bestseller szerzője szerint az, ahogyan magunkra tekintünk.

Ő úgy nevezi, hogy “fixed (rögzült)” vagy “growth (növekedés)” beállítódása van valakinek.

Az ‘rögzült’ szemlélettel rendelkező személyek úgy gondolják, hogy a személyiségjegyek, intelligencia, kreativitás állandó, és nem igazán tudjuk fejleszteni azokat. És a siker az ennek a belső intelligenciának a valóságban történő megjelenése. Tehát ez a személy folyton igyekszik elkerülni a kudarcot, mert az nem fejlődési lehetőséget jelent neki, hanem azt, hogy az adott képességei nem elegendőek.

A ‘növekedés’ szemléletű személyek pedig keresik és élvezik a kihívásokat, mivel a kudarc számukra nem azt jelenti, hogy nem lennének intelligensek, hanem egy lehetőséget nyújt csak arra, hogy általa növekedjenek és fejlesszék a képességeiket.

 

‘Rögzült’ szemlélet:

Intelligencia állandó. Ahhoz a vágyhoz vezet, hogy okosnak tűnjön és ezért hajlamos:

 • kerülni a kihívásokat
 • akadályoknál könnyebben feladni
 • hiábavalóként tekinteni az erőfeszítésre
 • figyelmen kívül hagyni negatív visszajelzést
 • fenyegetve érezni magát mások sikere által

Ennek eredményeként, korábban megállhatnak a fejlődésben, és kevesebbet hozhatnak ki a potenciáljukból ezek a személyek.

‘Növekedés’ szemlélet:
Intelligencia fejleszthető. Ahhoz a vágyhoz vezet, hogy tanuljon és ezért hajlamos:

 • élni a kihívásokkal
 • kitartani az akadályok ellenére is
 • az erőfeszítést a mesterré válás alapjának tekinteni
 • tanulni a kritikából
 • találni tanulságokat és inspirációt mások sikereiből

Emiatt nagyobb eredményeket képesek megvalósítani.

Mi a tanulság?

Légy nyitott a visszajelzésekre, keresd azokat a dolgokat, amikben még fejlődhetsz, és tudd, hogy minél többet tapasztalsz, annál többé is válhatsz. Ne úgy tekints a kudarcra, hogy te nem vagy elég emberként, hanem mint egy lehetőségre, hogy többé válj általa.

Legyen nagyszerű hétvégéd!

West

“Nyertem? Vesztettem? Ezek rossz kérdések.
A jó kérdés: Megtettem minden tőlem telhetőt?
Ha igen, akkor lehet, hogy épp megelőznek, de sosem fogsz veszíteni.”
― Carol S. Dweck, Mindset: The New Psychology of Success

 

Játékminőséged tudatos befolyásolása

Ahogy a bevezetőben is említettem, a jó vagy rossz teljesítmény session közben, meghatározott okokra vezethető vissza. Egyik sem a véletlen miatt történik. Más kérdés, hogy tudatosan irányítja-e egy játékos a teljesítményét befolyásoló tényezőket.

Mivel a legtöbb játékos nem igazán van tisztában ezekkel, és ennek eredményeként véletlenszerű, hogy képes-e a legjobbját nyújtani session során, ezért gondolj csak bele, hogy ez is egy olyan terület, ahol további edge-re lehet szert tenni az ellenfelekkel szemben.

Előző videómban beszéltem a póker három alappilléréről (1. Pókertudás 2. Végrehajtás 3. Póker/Élet menedzselése).
Sok tényező van hatással a játékminőségedre, amelyet a második pillérbe, azaz a végrehajtás területébe lehetne besorolni.. Érhetsz el javulást az eredményességedben azzal is, ha képes vagy gyakrabban és tartósabban hozni az “A” játékodat (vagy akár flow állapotot elérve, amelyben egy még jobb játékot vagy képes elérni).

De érhetsz el javulást azzal is, ha a “C” játékodat zárkóztatod fel. Ez az, amit hallottam Magyarország egyik legjobb MTT játékosától is, amikor azt kérdeztem, hogy minek köszönhetően tud ilyen konzisztens teljesítményt nyújtani. Ő is azt felelte, hogy ő sem képes mindig folyamatosan “A” játékot hozni. Amit akarsz tenni, hogy a “C” játékod se legyen túl rossz, ezáltal még ha azt is hozod, az is egy korrekt játékot eredményez.

Ezt úgy éred el, hogy a főbb mentális és technikai leakeket korrigálod, és minél több dolgot sajátítasz el tudatalatti szinten a mostani tudatos kompetencia szintjén levő területek és megjátszások közül (olyan megjátszások, amik még tudatos erőfeszítést igényelnek, hogy meghozd a jó döntést a szituációban). Ezáltal kevesebb mentális erőfeszítést fog igényelni, hogy konzisztensebben és tartósabban hozzál jó játékot, mivel nincsen olyan nagy távolság a legjobb és a legrosszabb játékod között. Ez önmagában egy elég terjedelmes témakör, szóval nem fejtem most ki ennél részletesebben.

A videóban a teljesítményedet befolyásoló elemeket mutatom be, és a flow állapot elérését teszem kézzelfoghatóbbá, amelyben maximális teljesítményedet vagy képes nyújtani (javaslom, hogy kattints a videó jobb alsó sarkában a youtube gombra, hogy teljes képernyőn tudd nézni):

 

 

Mi az a flow állapot?

Wikipedia definíció:
A Flow-élmény az elme működésének egy olyan állapota, melynek során az ember teljesen elmerül abban, amit éppen csinál, amitől energiával töltődik fel, abban teljesen részt vesz, teljesen átadja magát a folyamatnak, és ebben örömét leli.

Tehát egy olyan állapot, amelyben képes vagy kiaknázni a képességeid legjavát. Póker közben könnyen jönnek a döntések, együtt élsz a játékdinamikával, nagyszerűen olvasod a játékot, minden más körülötted ki van zárva, és csak a cselekvésre összpontosítasz.

Ebben az állapotban olyan tudattalan tudáshoz is hozzáférsz megérzések formájában, amelyhez normál játékod során nem.

Ezt az állapotot először Csíkszentmihályi Mihály fogalmazta meg. Nagyon sokat foglalkoztam ezzel a témakörrel az évek során, és az egyik leghasznosabb írást a témában Jared Tendlertől találtam, aki a The Mental Game of Poker 2című könyvében lebontja, és pókerre átülteti ezt a koncepciót. Bemutatja, hogy milyen tényezőkkel tudod ezt az állapotot konzisztensebben elérni.

Mi a legjobb abban, ha azt tűzöd ki, hogy gyakrabban érd el tudatosan ezt az állapotot? Az, hogy még ha nem is éred el mindig, csak önmagában már az extra fókusz miatt a játékod minősége javulni fog, és legalább az “A” játékodat is sokkal konzisztensebben hozod, amely szintén egy nagyon jó játékod.

A flow állapot három alapvető eleme:

 1. Energia (izgalmi állapot)
 2. Tanulás
 3. Adatfolyam


A flow állapot elérésében a kulcs tényező, hogy a megfelelő energiával, vagy más néven izgalmi állapottal rendelkezzél.
A videóban lebontom, hogy mely tényezők befolyásolják ezt.Ha túl alacsony, vagy túl magas az izgalmi állapot, akkor nem vagy képes a legjobb teljesítményt nyújtani. Túl alacsony izgalmi állapotban, unatkozol, nem motivál a játék, máshol járhatnak a gondolataid, nem találsz annyira kihívást a játékban. Mindenkivel megesett már. Ha túl magas ez a szint, akkor pedig a túlzott stressz, túlzott kihívás, túl nagy intenzitású pozitív de főként negatív érzelmek zökkenthetnek ki (pl. valaki tiltel rosszul futás során, vagy félelem, és bizonytalanság van benne döntő asztal előtt).

A tanulás arra utal, hogy az elméd folyamatosan mintákat keres, amelyek alapján értelmezni tudja a szituációkat. Ez a tudattalan tanulás folyamatosan megy végbe, és a flow állapotban ez felgyorsul, és képes vagy minél jobban hozzáférni ehhez. Ebben az állapotban olyan megérzéseid is lehetnek megjátszásokkal kapcsolatban, amelyek nem is tudod, hogy honnan jönnek (tudattalan).

A harmadik elem pedig az adatfolyam szerepe. A játékból folyamatosan érkezik hatalmas mennyiségű adat és információ, amelyet az elméd feldolgoz. Milyen pozícióban ülsz, kik vesznek körül, milyen statjai vannak az ellenfélnek, milyen lapok vannak lent, mekkora a stack size, milyen az asztal dinamikája, milyen dolgok történtek korábban és így tovább. A flow állapotban sokkal több információt képes feldolgozni és kiértékelni az elméd. Több információból pedig jobb döntést tud meghozni.

Látható, hogy ez a három elem (Energia, Tanulás, Adatfolyam), hogyan teszi lehetővé ezt a felfokozott teljesítőképességet.

Tehát látható, hogy mennyire érdemes jobban tanulmányozni, hogy milyen tényezőkkel tudjuk ezt az állapotot tudatosan és gyakrabban előidézni.

A jó hír az, hogy a flow állapot konkrét okok miatt történik, amelyeket tudsz befolyásolni. Nem pedig a véletlenen múlik, amelyre a legtöbb játékos hagyatkozik. Nyilván, hiszen nem annyira elterjedt ez a téma, mint a technikai játékkal kapcsolatos oktatóvideók.

Hogyan ültesd gyakorlatba a videóban tanultakat?

 1. Gondold végig, hogy ezek a tényezők nálad milyen módon vannak jelen. Lásd ezeken keresztül mostantól a teljesítményedet. Figyeld, hogy milyen az izalmi állapotod játék közben.
 2. Töltsd ki a Flow profilodat most, és írj hozzá folyamatosan a következő hetekben, hogy a legjobban meghatározzad a flow állapotod jellemzőit. Minél jobban tudod ezeket, annál jobban képes vagy tudatosan megteremteni a szükséges feltételeket.
 3. Ültess be flow bemelegítő rutint játék előtt. Ez egy pár perces rutin, amely segít a megfelelő izgalmi állapot elérésében (motivációd irányításában, kihívás megtalálásában, fókuszod beállításában). Ennek köszönhetően jóval valószínűbbé teszed, hogy eléred ezt a flow állapotot, vagy legalább egy magas szintű “A” játékot tudsz hozni tartósabban.

Munkafüzet
Töltsd le ezt a munkafüzetet, válaszold meg a benne levő kérdéseket, és dolgozd ki azt a bemelegítő rutint, amelyet csinálni fogsz mostantól játék előtt:

http://dominaldazeleted.hu/download/jatekminoseg.doc


Vannak olyan tényezők, amelyek szabotálnak ennek az állapotnak a tartósabb elérésében.
Ilyenek lehetnek például a mentális játékodban levő leakek (tilt, félelem, bizonytalanságok játékkal kapcsolatban). Ha ilyen leakek vannak, azaz játék természetével ellentétben álló meggyőződések, akkor ezeket a játék aktiválni fogja, és ezáltal az érzelmi és izgalmi álalpotodra hatással lesz, amivel kizökkensz a legjobb teljesítményedből. Pláne igaz ez rosszul futás során, amikor ezek a kiváltó ingerek sokkal gyakoribbak (pl. lejavulnak, hibázol…)

Mivel ez önmagában egy külön témakör ezért nem mentem bele részletesebben ebben a videóban.

Ha szeretnél pókerrel és a teljesítményed maximalizálásával kapcsolatos tippeket és ötleteket kapni emailben, akkor a következő linken feliratkozhatsz és heti 2-3 alkalommal küldök hasznos gondolatokat:

http://dominaldazeleted.hu/pokertippek

Remélem fogod hasznosítani a videóban elhangzottakat, mert garantálom, hogy nagyszerű hatással lesz az eredményességedre.

Továbbá írd le a visszajelzésedet, kérdésedet a bejegyzéshez, és megválaszolom azt.
Sok sikert az asztaloknál!

West

No comments yet.

Leave a Reply