Könyvajánló

23 Jul
books
 
Könyvajánló:
 

Egy kicsit más témához kanyarodva, még év elején döntöttem el, hogy idén több könyvet akarok olvasni. Hogy nyomon kövessem miket olvasok, elkezdtem vezetni egy excel doksit benne megjelölve azokat a könyveket, amiket már olvastam, meg folyamatosan hozzáadni könyvcímeket, amiket tervezek olvasni. Most így év végén jobban megvizsgálva meglepódtem. 28 könyvet olvastam el idén, úgy hogy ezek közül voltak olyanok, amiket 2-szer vagy akár 3-szor is elolvastam, plusz emellett még olyanok is voltak, amiket csak félig olvastam el, de nem fejeztem be, mert vagy nem tetszett, vagy éppen jött egy olyan könyv, ami jobban elnyerte a fókuszomat.

Sokat nyújtott az is, hogy haveromtól beszereztem egy Nook e-book readert, és netről pillanatok alatt rárakva már olvashatom is a könyvet, anélkül hogy fárasztanám a szememet a monitor kijelzőjétől. Elgondolkodtató volt számomra, hogy ennyi könyvet kiolvastam, pedig egyáltalán nem tűnt nagy erőfeszítésnek, csak olvasgattam felkelés után egy 20-30 percet, meg néha lefekvés előtt, és a sok kis mennyiség összeadódott így év végére. Rengeteg pluszt adtak ezek a könyvek az életfelfogásommal, látásmódommal kapcsolatban. Igazából a világon már majdnem mindenről írt legalább 1 valaki, amit elolvasva nem kell nekünk elsőkézből újra végigmenni az adott folyamaton, hanem más tapasztalatait felhasználva lerövidíthetjük a tanulási folyamatunkat, vagy hozzáadhatunk a szemléletünkhöz.

Mivel szeretek könyvajánlókat szemezgetni, hogy hátha találok valami olyat, amit úgy érzek hozzáadna az életemhez, ezért úgy döntöttem, én is összeszedek pár könyvet, amiket szívesen ajánlanék másoknak is. Ezek pókeres, illetve egyéb önfejlesztő könyvek, novellákat, regényeket nem olvasok (a számozás nem rangsor):

Póker:
1. Jared Tendler – Mental Game of Poker
Szinte muszáj elolvasni egy pókeresnek. Rengetegen töltenek elég sok időt pókeres karrierjük során, hogy technikai képességüket/játékukat fejlesszék, de kevesen és keveset töltenek általában a játékosok, hogy a szinte ugyanolyan fontos mentális játékukat erősítsék. Nem hiszem, hogy nagyon be kell mutatnom a könyvet, elég ismert, nem véletlenül, nagyszerű tudást nyújt.

 
2. Travis Steffen – Peak performance in poker

Szintén nagyszerű könyv. Ez is a póker mentális részével foglalkozik, viszont inkább más sikerpszichológiai tanácsokat átvetítve pókerre. Vizualizáció, önmegerősítések, célkitűzések, életmód, egészség tanácsok stb. Jared-é meg inkább részletesebben bemutatja a pókeres mindsetben lapuló esetleges hibákat és azok kijavítását.

3. Jeremy ‘Oldschool’ Steinhausen – Crushing SSNL

Ez inkább micro/small stakes játékosoknak ajánlott. A könyv a technikai skillt fejleszti, nagyon jól van összeszedve és felépítve, és inkább ilyen főbb témákat veséz ki részletesen mint pl. barrellezések, defending range-ek variálása stb. ahelyett, hogy sok +EV játékot sorolna fel, mint a Nguyen – Let there be range c. könyve, ezért számomra tanulságosabbnak és könnyebben emészthetőnek, illetve maradandóbbnak hatott.

Emellett még olvastam Nguyen – Let there be range, meg a ‘How i made my first million in poker’ c. könyvét, illetve Ryan Fee – 6-max NL Guide-ját, amelyek közül a Nguyen millios könyvét élveztem is, a többi kettő pedig eléggé száraz olvasmány, és kevésbé élvezhető, viszont tanulságosak. Bár azokat inkább úgy jó olvasni, hogy kinézni egy-egy új +EV move-ot, és azt elkezdeni kipróbálgatni a játékba, majd beépíteni, és jöhet a következő stb. Joe Navarro – Olvasd le foszd ki könyvét is elolvastam félig, amit eléggé élveztem, viszont abbahagytam, mivel most nem tervzek élőben játszani. Kár, hogy nem fél éve találtam rá, amikor sokat jártam élőzni, biztos dobott volna a winningsemen.

Nem póker:

Ide olyan könyveket gyűjtöttem, amik önfejlesztéssel, ezotériával, spiritualizmussal foglalkoznak, amely területek engem érdekelnek. Vannak, amit nem idén olvastam, de ha már könyvajánló, akkor beírom.

1. Charles Duhigg – A szokás hatalma

Mint a címből is kiderül a szerző a szokásokat vizsgálja, miért alakítunk ki szokásokat, és hogyan tudjuk ezt a folyamatot tudatossá tenni, és ez miért is jó nekünk. Lévén, hogy a mindennapi cselekedeteink közel 95%-át szokásból és nem tudatos döntésből tesszük, ezért elég fontos területet elemez ki az író, nagyszerű életbeli példákon szemléltetve a dolgokat (pl. hogyan lett a 90-es évekbeli siralmas Tampa Bay csapatból rájátszásba, illetve super bowl-ba jutó csapat a rákövetkező években egy új edzőnek köszönhetően, aki szokások elsajátítására építi a tréningjeit…)

2. Sonia Ricotti – Elsüllyeszthetetlen

Ez a könyv éppen egy olyan héten került hozzám, amikor magam alatt voltam külső körülmények miatt, és pont erről szól a könyv, hogy hogyan emelkedj fel, ha az élet a “víz alá nyom”. Nagyszerű könyv, érdemes elolvasni. Remek szemléletet ad, hogyan kezeljük az akadályokat az életben.

3. Ester és Jerry Hicks – Kérd és megadatik

Ez illetve a másik 2 kötetét is 2-3 szor olvastam el idén, mivel akkora pluszt adtak a szemléletemben. Főként abban, hogy irányítsuk tudatosabban az érzelmeinket, amik meghatározzák az életünk minőségét is. Bemutatnak egy 22 lépcsős érzelmi létrát a boldogságtól az unalomon, aggodalmon keresztül egészen a szorongásig, elkeseredettségig. Hogy tudatosabbá válj az érzelmi helyzeteddel kapcsolatban, és hogyan lépkedj felfelé az adott helyzetből a pozitívabbak felé. Igazából ez a könyv elég sok embernél “kivágja a bztosítékot”, akik nem igazán vannak oda az ezotéria témájáért, meg univerzum stb. mivel a szerző egy médium (fizikai és nem fizikai világot összekötő személy), aki megosztja a magaabb tudatosságból származó tanításokat. Nagyon ajánlom elolvasni a könyvet, max. ha kiráz a hideg az ilyen témáktól, akkor próbálj meg csak a tanításokra fókuszálni, amelyek hatalmas pluszt adhatnak.

4. Lanny Bassham – With winning in mind

WOW szintén egy zseniális könyv egy olimpiai meg világbajnok lövésztől, aki miután ezüstérmes lett az első olimpiáján rádöbbent, hogy mennyire nincs felkészülve mentálisan arra, hogy megfelelően megbírkózzon a verseny okozta negatív hatásokkal, stresszel. Majd ennek hatására ennek szentelte a következő 4 évét, amikor olimpiai bajnokká vált, majd a következő 30 évet, ami alatt rengeteg olimpikont, sportolót, meg üzletember coacholt mentál területen. Ezt főként a pókerre vetítve akartam olvasni, hogy mentális játékomat fejlesszem vele, és nagyszerű ismeretet, tanácsokat nyújtott a könyv egy sokkal mélyebb átlátással a mentális játékot illetően, mint az korábban volt.

5. Jon-Kabat Zinn – Bárhová mész, ott vagy

Ez egy spirituális könyv, amelyik a meditációval foglalkozik, illetve annak pozitív hatásairól az életben. Mivel az elmúlt fél évben napi szinten meditálok újra, így én is érzem ennek pozitív hatásait, nem véletlenül javasolják rengeteg helyen.

6. Eckhart Tolle – Az új föld

Habár Tolle könyveit már régebben olvastam, de spirituális témában elég nagy hatást gyakoroltak rám. Részben ezek a tanítások formálták úgy a szemléletemet, hogy azzá a pozitívabb, vidámabb, és jobban a jelenben élő személlyé váljak, a múlt illetve jövőn való agonizálás helyett.

7. Keith Ellis – A csodalámpa

Az egyik legjobb könyv, amit olvastam célkitűzés témakörben. Nagyon jól átlátható, és élvezetesen van megírva.

8. Dan Millman – A békés harcos útja

Első pillantásra ez egy novellának tűnik, csak úgy mint pl. Coelho könyvei, de mélyebbre tekintve remek tanításokat, életszemléletet ad. Én először láttam a filmet, ami nagyon bejött, de a könyv az még sokkal nagyobb hatású. Érdemes elolvasni.

9. Joe Vitale – A vonzásfaktor

Ez sokkal jobb könyv volt, mint amire számítottam Vitale-tól.

10. Susan Jeffers – Alakítsd át a félelmet erővé

Ez szintén egy remekmű. Még ezt is régebben olvastam, de nagyszerű szemléletet nyújt. Eddig akárkinek ajánlottam, hogy olvassa el, mindenki pozitívan nyilatkozott róla. Azoknak meg különösen ajánlom, akik zárkózottabbak, nehezebben szocializálódnak, illetve gátlásosak, biztos vagyok benne, hogy pluszt fog nyújtani nekik a könyv.

Igazából kiemelhetnék még másik 20-30 könyvet is, mert szinte mindegyik könyv nyújtott egy-két pluszt, illetve AHA pillanatot, viszont ezek a könyvek különösen tetszettek, és szívesen ajánlom másoknak is.

Ha más is szívesen ajánlana könyvet, akkor azt szívesen fogadom.

Luv & Pacsi,
West

One Response to “Könyvajánló”

  1. Patyo September 9, 2013 at 2:02 pm #

    Én személy szerint örülnék még annak a 20-30 könyvnek 🙂
    Nagyon inspiráló, tanulságos könyvek, nekem is rengeteg pluszt adtak, A békés harcos útja különösen tetszett.

Leave a Reply