Mentális Felkészültség és Maximális Teljesítmény IV. rész

26 Jul

Mentális folyamatok a sikeres teljesítmény hátterében

 

 

Semmi sem tarthatja vissza azt az embert, aki megfelelő mentális hozzáállással törekszik a célja felé. – Thomas Jefferson 

 

A mentális felkészültség lényege, hogy megnöveljük a konzisztens mentális teljesítmény valószínűségét nyomás alatt, amikor szükségünk van rá. Az életünk minden területe a belső világunk tükörképe, éppen ezért minden itt kezdődik.  

A teljesítmény három mentális folyamat kapcsolatából születik:

 • Tudatos elme
 • Tudatalatti elme
 • Énkép

A hatékony mentális felkészültség célja, hogy a területeket a lehető legjobban kifejlesszük, és egyensúlyban tartsuk. Ez a három terület hatékony rendszerbe foglalására leginkább Lanny Bassham olimpiai bajnok sportlövész és Bob Proctor tanításai döbbentettek rá. Minél jobban átlátjuk ezt a kapcsolatot, annál sikeresebben tudjuk meghatározni melyik terület az, ami hátráltatja az előrehaladásunkat, és tudatosan elkezdhetjük az adott területünket fejleszteni. Ebben a cikkben az egyes részek tulajdonságait, és szerepét fogjuk megvizsgálni, valamint módszereket a fejlesztésükre és a nagyobb egyensúly elérésére.

 

A Tudatos Elme

Elménk ez a területe az, ami a gondolatainkért, mentális képeinkért felelős. Ez rendelkezik az érzékeléseinkkel (szaglás, ízlelés, látás, tapintás, hallás), és ez képes a döntéseink meghozatalára is.

Szintén ez a terület felelős a célkitűzéseinkért, hatékony tervezésért, és időgazdálkodásért is. Elménk ezen részében határozzuk meg mit akarunk elérni, mivel szeretnénk rendelkezni, és hogyan fogjuk azt elérni.

Egyszerre csak egy dolgot tudunk elképzelni, tehát egyszerre nem tudunk arra gondolni, hogy mi az, amit akarunk, és mi az, amit nem akarunk. Ezért fontos, hogy mindig arra gondoljunk, azt képzeljük el, amit akarunk.

 

A Tudatalatti Elme

Ez a mentális erőnk forrása, és ez az, ahonnan a legjobb teljesítmények születnek.

Amíg a tudatos elménk csak 1 dologra tud fókuszálni egyszerre, a tudatalattink több ezer dologra is akár. Ezért tűnik olyan nehéznek egy terület elsajátítása még az elején, amikor még tudatosan kell végiggondolnunk az egyes cselekedeteket, amíg nem válnak a folyamatok tudattalanná.

Itt találhatóak a képességeink, amelyek a jó teljesítmény végrehajtásához kellenek. Mennyire vagyunk jók a 3-bet kasszákban, milyen jól tudunk a vakokból játszani, mennyire vagyunk jó az ellenfél hand range-ének meghatározásában, mind-mind a tudatalattinktól függ nagy részben. Minél jobban elsajátítjuk a képességeket, annál könnyedebben, és automatikusabban tudjuk meghatározni, mi a jó döntés egy adott szituációban, és annál több mentális kapacitásunk marad több részlet figyelembe vételére. (Erről a területről szólt a 3. rész – A hatékony fejlődés folyamata)

 

Az Énkép

Az énkép a személyes nézetünk saját magunkkal kapcsolatban. Mindazt takarja, amit gondolunk magunkról, amilyennek hisszük, látjuk magunkat, hogy mit tudunk, mire vagyunk képesek, milyen a viselkedésünk. Emiatt minden eredmény kiindulópontja az életünkben innen ered.

Elég megvizsgálni valaki életét adott területeken, és egyből tudni fogjuk, hogy milyen énképpel rendelkezik. Milyen testsúlya van, hogyan viselkedik bizonyos szituációkban, mennyire sikeres abban, amit csinál és így tovább. A teljesítményed mindig egyenlő lesz az énképeddel, épp ezért a három terület közül ez a legfontosabb. 

Ha valakinek megváltozik az énképe, az az életére is kihatással lesz. Valaki képes visszahúzódó, zárkózott személyiségből szociális, magabiztos és társaságkedvelő személlyé válni. Valaki képes egészségtelen, túlsúlyos személyből, fitt és egészséges személlyé átalakulni. Valaki képes bukdácsoló tanulóból, kiváló eredményeket elérni. Ezek mind-mind az énkép megváltozásának eredményei. Ha meg akarjuk változtatni az eredményeinket egy adott területén az életünknek, először az énképünkben kell beindítani a folyamatot.

 

 

 

A külső körülmények, mindig a belső állapotnak a tükörképe.

Vajon miért van az, hogy rengeteg túlsúlyos ember kitűzi, hogy lefogy 10 kg-ot, amit nagy nehézségek árán el is ér, majd pár hét múlva újra visszatér az eredeti testsúlyához? Azért, mert az énképe nem változott meg a testalkatával együtt, ezért a külső körülmény visszaállítja a belső állapotot a valóságban. Az énképük azzá vált, hogy ők olyan személyek, akik lefogynak 10 kg-ot, és nem olyanok, akik tegyük fel 80kg-os testsúllyal rendelkeznek (a korábbi 90 helyett). Ezért a folyamat megerősíti a belső állapotot, azaz visszahíznak, hogy újra lefogyhassanak 10 kg-ot, és újra és újra, mindaddig amíg egy másik változás be nem áll az énképükben. 

Sajnos ezt a rendkívül fontos alapelvét az életnek nem tanítják az iskolákban, ezért az emberek 95%-a nincs tisztában vele, hogy a változás belülről kezdődik, nem pedig a külső valóságban. Amint képesek vagyunk ennek a lényegét megérteni, az egész életünket megváltoztathatjuk.

A legkönnyebben úgy érthetjük meg az énképet, ha egy termosztáthoz hasonlítjuk.

Tételezzük fel, hogy van a lakásunkban egy termosztát, amit 24 °C-ra állítunk be. Mi történik télen, ha kint mínuszok vannak, kiszellőztetjük a lakást, és a hőmérséklet lecsökken? A termosztát észleli, és korrigálja a hőmérsékletet azáltal, hogy beindítja a fűtést. Mi történik, ha nyáron kint tomboló hőség van, és ez bent feltornássza a hőmérsékletet? A termosztát észleli, és elkezdi visszahűteni a lakást a beállított hőfokra.

Ugyanígy működik az énképünk is. Van egy bizonyos alsó és felső része a komfort zónánknak, és ha azokon kívülre merészkedünk, az elménk észleli, és a viselkedéseinket úgy irányítja tudat alatt, hogy a komfort zónánkhoz tartozó eredményeken belül maradjunk. 

Erre számtalan példát figyeltek meg kísérletek a valóságban is: 

Egy autókereskedő, aki havi 4-6 autót ad el egy hónapban, ha az első három héten nem adott el egyet sem, akkor az énképe keményebben kezdi dolgoztatni, hogy a hónap végéig eladjon 4-6 autót. Ha a hónap első hetében elad három autót, az énképe lelassítja, hogy a hónap végéig már csak kettőt adjon el. Közepes tanuló diákok, ha jó jegyeket szereztek, utána folyamatosan lerontották az átlagukat az énképüknek megfelelő szintre. 

 

Mivel képesek vagyunk tudatosan befolyásolni az énképünket, ezért valójában azzá válunk, akivé csak akarunk.Mindössze a megfelelő lépéseket kell végrehajtanunk hozzá. 

Szeretnél szociálisabb, nyitottabb lenni? Kezdd el magad így látni. Képzeld el magad szituációkban, ahol úgy viselkedsz, ahogy szeretnél, újra, meg újra. Szeretnél lefogyni? Képzeld el magad az ideális testalkattal. Lásd magad, ahogy megfelelő ételeket eszel, testmozgást végzel. Szoktuk mondani, hogy “Én ilyen vagyok”, vagy valakire mondják, hogy “Ő már csak ilyen”. Ez is a háttérben meghúzódó énképünkre, vagy más énképére utal, amelynek hatására bizonyos módon viselkedünk.

Ha meg akarjuk változtatni az eredményeinket, akkor vissza kell menni a forrásig, az adott dolog gyökeréig, azaz a kiváltó tényezőkig, amely az énképünket, és hitrendszerünket takarja. Mindaz, amit igaznak gondolunk magunkról és a körülöttünk lévő világról. Ez szoros kapcsolatban áll a gondolatainkkal, mivel nem csak, hogy befolyásolja a gondolatainkat, hanem a gondolatainkkal tudatosan meg is tudjuk változtatni az énképünket, és ezáltal az érzelmeinket, majd a viselkedésünket, és végül az eredményeinket.

 

Esemény + Reakció = Végeredmény

Tegyük fel, hogy van egy csoport, amelyben kijelölnek két személyt, hogy tartsanak egy rendezvényen nyilvános előadást adott témáról. Az egyik személynek az az énképe, hogy “Nem szeretek nyilvánosság előtt szerepelni. Lámpalázas vagyok. Nehezen tudom átadni a gondolataimat. Biztos be fogok égni”. A másik személynek, pedig az, hogy “Wow zseniális, előadhatok a rendezvényen. Legendásan jó előadásom lesz, imádni fogják az emberek és én is élvezni fogom, már alig várom”. Vajon befolyásolni fogja, hogy milyen lesz az előadásuk? Hát persze! Mindkettejük viselkedése és ezáltal teljesítménye az énképük által lesz meghatározva. A kiindulópont, azaz az esemény, hogy elő kell adniuk, mindkettejüknél ugyanaz, viszont az erre adott reakciójuk, amely a mentális beállítottságukból ered, teljesen más végeredményhez fog vezetni.

Erre mondhatja valaki, hogy hát egyértelmű, hogy valakinek ilyen az énképe, és ódzkodik a nyilvános szerepléstől, ha akármikor emberek előtt kell beszélnie, leblokkol és lámpalázas lesz. Persze, hogy nem várja az ilyen eseményeket. Igen, a körülményeink és tapasztalataink mind-mind visszacsatolást nyújtanak az énképünkkel kapcsolatban, és megerősítik azokat. Ezért nem egyszerű a változás, és ezért képtelenek a legtöbben megváltozni bizonyos dolgokban, mert nem elég tudatosak, hogy átlássák a folyamatot, mivel ezt nem oktatják iskolában. Azonban, ha egyszer csak kiszakítjuk magunkat ebből a körforgásból, a folyamatos visszacsatolásból és megerősítésből, onnantól fogva elkezdhetjük felülírni a régi énképünket, és egy újat helyezni a helyére, és azt kezdjük el visszacsatolásokkal megerősíteni. Méghozzá úgy, hogy szelektíven, tudatosan azokra a dolgokra fókuszálunk, amelyek pozitívan hatnak rá, és figyelmen kívül hagyjuk a negatívakat, amik rombolnák. Ezért mondják, hogy értékeld a kis sikereket, mivel az is a megfelelő dolgokra helyezi a fókuszodat, ami megerősíti a kívánt énképet.

 

Az énképed adja az extra energiát, ha a komfort zónád alatt teljesítesz, és megvonja tőled az energiát, ha fölötte. A tartós változás az énképpel kezdődik!

 

Az egyensúly elve

Ha a Tudatos, Tudatalatti és Énkép egyensúlyban van és együttműködik, akkor a jó teljesítmény könnyedén jön, és élvezed, amit csinálsz. Azonosítsd, hogy melyik területen nem vagy egyensúlyban!

 

Egyensúly állapot

A három terület mérete egyenlő.

A kezdő

A legtöbbször, amikor belekezdünk valamibe, egy túlzottan optimista kép lebeg a szemünk előtt, hogy hogyan fogunk majd teljesíteni. Azonban még nem rendelkezünk a megfelelő képességek elég mély elsajátításával (tudatalatti), ami egyensúlyban állna a tudatos elménkkel. Szóval többet kell gyakorolnunk, hogy növeljük a tudatalattinkat, és fel kell javítanunk az énképünket is.

 

A frusztrált szakértő

Ez egy olyan személyre példa, aki már évek óta fejleszti a képességeit, és ennek eredményeként kiváló tudást sajátított el, de valamilyen okból kifolyólag az énképe nem növekedett megfelelően. Például valaki, aki jól teljesít tréningeken, viszont éles helyzetben gyengébben szerepel. Megvan benne a tudás, hogy sikeressé váljon, viszont nem hisz még eléggé magában. Az énképén kell dolgoznia, hogy jobban teljesítsen. Sokan ehelyett azonban még többet dolgoznak a tudásukon gyakorlással, amely hatására csak még kevésbé lesznek egyensúlyban.

 

Fókuszálatlan

Néha megesik, hogy egyensúlyban vagy egy ideig, aztán elveszted a fókuszodat. Nem úgy gondolkozol, ahogyan és amikről kellene. Talán nem gondolsz a céljaidra, talán nem a megfelelő dologra a megfelelő időben. Ha fókuszálttá válsz újra, akkor visszatérsz az egyensúly állapotába. Esetleg cél-orientálttá válsz folyamat-orientált helyett, és túlságosan felülkerekednek rajtad a gondolataid. Ilyenkor a koncentráció fejlesztésére van szükség, hogy a mentális zajt megszüntessük, és a folyamatra tudjunk a lehető legjobban fókuszálni.

Túlzottan magabiztos

“Nem kell megnéznem már több videót, nem kell elolvasnom még egy cikket vagy könyvet, nem kell többet gyakorolnom, nem kell már fejlődnöm. Én vagyok a legjobb!”. A probléma ezzel az, hogy amíg az ellenfeleid folyamatosan fejlődnek, és jobbá válnak és lehagynak téged tudásban, addig te egy helyben fogsz stagnálni. Egy ilyen túlzottan magabiztos személynek jóval nagyobb az énképe, mint ami a tudása a valóságban. Azt mondogatja, hogy sikeres, és nyereséges lesz, viszont a nem megfelelő felkészülés miatt nem ez a helyzet a valóságban. Úgy érzi nyernie kellene, mert megérdemli, nem pedig azért, mert megfelelően felkészült rá. Nincsen semmi gond, ha nagy énképünk van mindaddig, amíg hajlandó vagy kiegyensúlyozni egy ugyanakkora méretű tudatos és tudatalatti felkészültséggel.

 

Hozd magad egyensúlyba! A hatékony teljesítmény sokkal könnyebbé fog válni!

Ha a 3 terület egyensúlyban van, akkor senki nem tud jobb teljesítményt nyújtani nálad… KIVÉVE valaki, akinek még nagyobbak a körterületei. Fókuszáltabban, koncentráltabban pókerezik, céltudatosan fejlődik (Tudatos), jobban elsajátította a technikai tudást, hatékonyabban fejlesztette a képességeit (Tudatalatti), és sikeres pókerjátékosként tekint magára, ezért eredményesen tudja végrehajtani a stratégiáját játék közben is (Énkép). 

Vizsgáld meg a helyzetedet őszintén

 • Egyensúlyban vagy? Ha nem, akkor melyik területen vagy lemaradva?
 • Megvannak a megfelelő céljaid, és terved az elérésükre? Koncentrált vagy játék közben? (Tudatos elme)
 • Milyen szinten van a tudásod elsajátítva? Szükséged lenne még több fejlődésre, nagyobb tudásra? (Tudatalatti)
 • Mennyire tartod magad jó, nyereséges játékosnak? Elhiszed magadról, hogy képes vagy jó teljesítményt nyújtani? (Énkép)

Ha egyensúlyban vagy, akkor jól érzed magad, és cselekedni akarsz, tenni a sikeres eredményekért.

Ha nem vagy egyensúlyban, akkor frusztrálttá válsz. 

A KULCS, hogy először egyensúlyba hozd magad, és utána növeld az adott területeket. Találd meg, melyik területen vagy lemaradva, és hozd magad egyensúlyba ott.

 

A Tudatos terület fejlesztése

A következő dolgokkal fejleszthetjük ezt a területünket:

 • Tűzz ki hatékony célokat, csinálj tervet a haladásodra. Ébreszd fel a motivációt magadban. (Ezzel bővebben a cikksorozat 5. része fog foglalkozni)
 • Figyelj a gondolataidra, és a célodnak megfelelően gondolkozz. Tényleg úgy gondolod, hogy a negatív szériád ecsetelése más póker játékosoknak előrébb fog vinni téged? A tudatos elménk és énképünk szoros kapcsolatban állnak egymással. Az énképünk befolyásolja a gondolatainkat (amely aztán a viselkedésünket, és eredményeinket is. Mint a fenti példánál is, két személy mennyire különbözően reagál egy eseményre – közönség előtt való szereplésre), és a gondolatainkkal is befolyással tudunk lenni az énképünkre (tudatosan felül tudjuk írni). Ezért fontos, hogy tudatosan megválasszuk a gondolatokat, amelyek előre visznek minket, mert minden, amit mondunk, teszünk, vagy gondolunk kihatással lesz az énképünkre és ezáltal az eredményeinkre is.
 • Javítsd a koncentrációs képességedet, hogy a legjobbadat nyújtsad játék közben. Ehhez hozzátartozik a 4 fő energiaforrásod kiegyensúlyozása az életedben (fizikai, érzelmi, mentális, spirituális), amelyet a cikksorozat 2. része részletesen is kifejt.
 • Vizualizálj! Élénken képzeld el, amit szeretnél, hogy megtörténjen.

 

Shane Murphy sportpszichológus a vizualizáció erejével kapcsolatban végzett egy érdekes kísérletet. Harminc főiskolás diákot három csoportra bontott: 1. pozitív vizualizáció 2. negatív vizualizáció és 3. kontroll csoport. Azt kutatta, hogy a vizualizáció milyen hatással van a teljesítményükre golflabda sikeres betalálásában rövid távolságból. A pozitív csoportnak azt kellett elképzelniük, hogy sikeresen beütik a golflabdát. A negatív csoportnak, hogy épphogy mellé ütik. A kontroll csoportnak pedig nem adtak utasításokat. A következő 6 nap mindegyikén 10 ütést kellett végrehajtaniuk a személyeknek. Az értékelés azt mutatta, hogy a teljesítmény jelentősen eltért a csoportok között. A pozitív vizualizáció csoport a legjelentősebb javulást, a kontroll csoport kis javulást, a negatív vizualizáció csoport pedig teljesítményhanyatlást ért el.

 

Ehhez hasonló eredményt találtak több más kísérletben is a vizualizáció erejét vizsgálva. Mivel nem egy kézzelfogható dologról beszélünk, ezért sokan elzárkóznak ettől a nagyszerű eszköztől, viszont rengeteg kutatás, és megannyi sikeres olimpikon is alátámasztja a hasznosságát.

 • Az énképünkre pozitívan hat, ha például gyakran megdicsérjük magunkat, amikor jól játszunk meg egy-egy leosztást. Ezáltal azt a képet erősítjük meg, amit szeretnénk, és növeljük a valószínűségét, hogy a jövőben is hasonlóan jól játszunk meg leosztásokat. Minél többet gondolunk, beszélünk, és írunk valaminek a megtörténéséről, annál inkább növeljük az esélyét, hogy bekövetkezzen a jövőben!
 • Ne rakj túl nagy nyomást magadra. Lanny Bassham szerint az elsőszámú mentális probléma, ha túlságosan akar valaki. A legjobb eredmények a “csak érezzük jól magunkat, és fókuszáljunk a folyamatra” hozzáállásból születnek.

 

A Tudatalatti terület fejlesztése

 • Állíts össze magadnak egy fejlődési tervet, és szánd rá magadat, hogy végig is csináljad hétről-hétre.
 • Nézz videókat, elemezz leosztásokat, beszéld át más pókeresekkel a kérdéses dolgokat, olvass hasznos írásokat, vegyél igénybe coachingot.
 • Fókuszálj a sikereidre, és ne a kudarcokra.

A legtöbb ember arról beszél, hogy mi az, amit rosszul csinál, ahelyett hogy arról beszélnének, mit csinálnak jól. Ne csak a hibáidat vizsgáld meg, hanem fókuszálj azokra a dolgokra is, amiket éppen jól csináltál, ezáltal növeled a valószínűségét, hogy legközelebb is hasonlóan jól teljesítesz.

(Ezzel a területtel bővebben a cikksorozat 3. része foglalkozik, amelyben részletesen ki van fejtve, mi játszódik le a képességek fejlesztésének hátterében)

 

Az Énkép területének fejlesztése

Az egyik legjobb módszer, hogy eljuss onnan, ahol most vagy, oda ahol lenni szeretnél, a következő:

Mentálisan képzeld magad a célod elérésének állapotába. Nézz körbe. Onnan visszafelé tekintve:

 • Hogyan jutottál el a célodig?
 • Milyen tényezők tették lehetővé számodra a sikert? 
 • Milyen szokásokkal, viselkedéssel és hozzáállással rendelkezel?    

Térj vissza a jelenbe, és határozd meg a különbségeket. Például azt találtad, hogy önfegyelmezetten belerakod az energiát a képességed fejlesztésébe rendszeres gyakorlással. Koncentráltan pókerezel, és elfogadod a variancia szerepét, ezáltal könnyedén kezeled a negatív szériákat; esetleg a hibáidra tekintesz másképpen, és nem leszel ideges egy-egy hibád után, hanem elfogadod a tanulási folyamat részeként; esetleg több időt töltesz pókerrel, vagy handek elemzésével más játékosokkal; esetleg motiváltabb, céltudatosabb vagy és van rendes terved a fejlődésedre stb.

Majd cseréld ki a régi énképedet az újra, és kezd el látni magadat az új tulajdonságok, szokások, és hozzáállások birtokában, amiket meghatároztál, hogy a célodhoz szükségesek. Irányítsd a gondolataidat, és a belső párbeszédedet, hogy ezt az új énképet erősítsék. Azokra a dolgokra fókuszálj, amik ezt alátámasztják. Például, ha azt találtad, hogy az egyik változás, amit az énképeden végre kell hajtanod, hogy több energiát raksz a technikai tudásod fejlesztésébe, és eltervezed egyik nap, hogy több órát fogsz erre fókuszálni, és elpazarolod az idődet más tevékenységekkel, végül csak fél órát foglalkozva gyakorlással; akkor ne azt mondjad nap végén, hogy “Már megint nem foglalkoztam eleget a gyakorlással szokás szerint.” Hanem, hogy “Klassz, ma is tettem azért, hogy jobb játékos legyek. Büszke vagyok magamra, hogy tettem a fejlődésért. Napi szinten foglalkozok a játékom fejlesztésével, és ezáltal egyre jobb játékossá válok.” Ez talán túlságosan hókuszpókusznak tűnhet sokak számára, de nem az! Működik, legyen az póker vagy az élet bármely más területén! Vannak bizonyos törvényszerűségek a világon, mint pl. a gravitáció, vagy az éjszaka és nappal váltakozása. Az énkép <-> tudatos elme (gondolatok) kölcsönhatása is ilyen. Habár már szerepelt korábban, de itt van még egyszer: Minél többet gondolunk, beszélünk vagy írunk valaminek a megtörténéséről, annál inkább növeljük a valószínűségét, hogy az a dolog megtörténik! 

Használd az Irányított Önmegerősítést a változáshoz!

Az Énkép formálása: Irányított Önmegerősítés

Mint azt már tudjuk, az énképünk határozza meg a teljesítményünket, és ha megváltoztatjuk az énképünket, megváltoztatjuk az eredményeinket is. Ezzel az egyszerű módszerrel képesek vagyunk akármelyik viselkedésünket megváltoztatni, amit szeretnénk. 

Az énkép nem ismeri az időt. Tehát ha valamire gondolsz, hogy csinálod a jövőben, az énképed azt hiszi, hogy most csinálod, és belevésed az adott képet. Ha felidézel valami rossz emléket a múltból, az énképed szintén azt hiszi, hogy most történik, és bevési a képet. Szóval légy óvatos milyen képeket játszol le az elmédben.

Kutatók már rájöttek, hogy idegpályák igazán rövid idő alatt is formálódhatnak. Ezért amikor elkezdesz máshogy gondolkodni arról, hogy hogyan végzel dolgokat, új idegpályákat építesz az elmédben, amelyet újra és újra megerősítesz, így az új idegpályák dominánsabbá válnak akár 2-3 hét alatt a régiekkel szemben. Ezért van az, hogy a legegyszerűbb módja egy szokás megváltoztatásának, ha egy újjal kicseréljük.

Habár évek óta ismerem már az önmegerősítés lényegét, csináltam is megannyiszor a gyakorlatban, de őszintén szólva nem vagyok a legnagyobb híve. Elismerem a szerepét, de a legtöbb esetben szerintem nem igazán hatásos azoknál, akik végzik, és ugyanezt találtam én is.

Az irányított önmegerősítés viszont pont azt a pluszt adja hozzá, ami jóval hatékonyabbá teszi. Egy keretbe helyezi az önmegerősítést, és konkrét tervet állít fel annak az elérésére. Nem csak szimplán a kívánságainkat ismételgetjük, hanem célzottan megváltoztatjuk az énképünket, ami a teljesítményünk kiindulópontja.

 

Hogyan is néz ki a gyakorlatban:

Egy pár mondatos írás, egyes szám első személyben megírva, amely meghatározza az adott személy célját, a kívánt élményt, tervet a cél eléréséhez, illetve a célt befolyásoló szokásokat és hozzáállást. Folyamatosan ismételve az Énkép változásához vezet.

Lépések:

1. Határozd meg a célt

2. Szabj időkorlátot (mikor akarod a célt)

3. Sorold fel a személyes előnyöket a cél elérésével kapcsolatban (milyen pozitív változást nyújtana)

4. Írj le egy tervet, hogyan érd el a célt.

5. Írd fel az időkorlátot, majd egyes szám első személyben írd fel a célt, mintha már elérted volna. Utána sorold fel a személyes előnyöket. Majd írd le a tervedet a cél érdekében. És a végén újra írd le a célt.

6. Tedd ki kulcs helyekre, ahol sokszor látod a nap folyamán, például monitorhoz, vagy ágy mellé.

7. Olvasd el, ismételgesd, vizualizáld a nap folyamán ahányszor csak tudod. 

8. Csináld 21 napig, az elég az énkép megváltoztatásához (a külső körülményeknek lehet, hogy több idő kell, amíg igazodnak a belső változáshoz). Hagyj ki 9 nap szünetet, és utána csinálj egy másik irányított önmegerősítést, ha nem vagy elégedett a változással, vagy szeretnél más területtel foglalkozni. 

Példa:

Az én fő leakem mentál téren a hibáim elfogadása volt, kizökkentett, ha hibáztam egy-egy adott szituációban. Illetve, habár úgy gondolom jóval jobban kezeltem a varianciát, mint sok pókerjátékos, még mindig voltak szituációk, amikor sorozatos negatív szériák, lemákolások stb. elkezdték éreztetni a hatásukat a mentális állapotomon. Hiába olvastam már párszor Jared Tendler – Mental Game of Poker című könyvét a tavalyi évben, és amely hatására fejlődtem is a hibáim elfogadásában, mindaddig nem volt áttörő változás, amíg meg nem változtattam a probléma gyökereit az énképemben. Mivel ezek is főként az énképünkben lakoznak, ezért irányított önmegerősítést írtam össze rájuk (sok esetben ennél azért komplexebb folyamat egy-egy mentális probléma kikorrigálása, aminél fontos a hibás logika feltárása és kijavítása egyéb tényezők mellett. Ezekkel főként a 6. rész fog foglalkozni). Itt van az, amit használtam a mentális játékom fejlesztése érdekében ezen a két területen: 

 

2012. december 5-én kiváló mentális játékkal rendelkezek.
Nagyszerű érzés, hogy remek mentális játékom van, fókuszált, koncentrált és motivált vagyok, könnyedén kezelem a varianciát, nagyszerű és átgondolt döntéseket hozok, folyamatorientált vagyok, és a hibáimat elfogadom és a tanulási folyamat részének tekintem. Imádok pókerezni, és egyre nyereségesebb és sikeresebb vagyok benne. Napi szinten elolvasom és vizualizálom az önmegerősítésemet. Egyre inkább az énképem részévé teszem a hibáim és a variancia elfogadását. Kiváló mentális játékkal rendelkezek. 

 

Akárhányszor elolvastam, vagy elmondtam magamban a nap folyamán, megálltam egy-egy pontnál, és elképzeltem magamat olyannak a valóságban is (például varianciával kapcsolatban szituációkat, amikor elölről rakom be, és lemákolnak riverre; vagy elképzeltem, hogy elkövetek egy hibát, és teljesen proaktívan reagálok rá: elfogadom, hogy megtörtént, leszűrőm a tanulságokat, és későbbi átnézésre bejelölöm). Egyszerűnek tűnik? Igen. Hogy segített-e? Meglepően sokat. Jobban kezelem a varianciát? Sokkal. A hibák még mindig ugyanúgy kizökkentenek? Nem, megtanultam elfogadni a tanulási folyamat részeként, és felhasználni a fejlődés érdekében. Magyarán változtattam az énképemen, amelynek hatására ugyanazok az események most már más reakciót váltanak ki belőlem, amelyek sokkal jobban hozzájárulnak a hatékony mentális teljesítményhez.

Félelmetes változásokat lehet elérni ezzel az egyszerű módszerrel, és a használhatósága minden területre kihat, legyen az póker vagy egyéb terület, ahol változni szeretnél. 

 

Összefoglaló:

 • A hatékony teljesítmény a 3 mentális területünk kiegyensúlyozásának az eredménye.
 • A 3 terület a Tudatos, Tudatalatti és Énkép.
 • Amelyik területünk a leginkább le van maradva, az fogja vissza a teljesítményünket. Ezért az első teendő, hogy ezt a területünket felzárkóztassuk, és ha egyensúlyban vagyunk utána harmonikusan növeljük mind a hármat egyszerre.
 • A külső valóság a belső valóságunk tükörképe. Ha fejben megváltozunk, az a viselkedéseinken keresztül az eredményeinkre is kihatással lesz.
 • Az énképünket tudatosan úgy formáljuk, ahogy akarjuk, azáltal hogy folyamatosan megerősítjük azt a képet, amit szeretnénk, így dominánsabbá válik a régivel szemben.
 • Az irányított önmegerősítésekkel 21 nap alatt végbe mehet a változás, ha rendszeresen alkalmazzuk.

 

Sok sikert! 

West

No comments yet.

Leave a Reply