Mentális Felkészültség és Maximális Teljesítmény VI. rész

27 Jul

Tilt és egyéb mental game problémák feltárása, illetve megoldása

 

  

Szinte nap, mint nap megtapasztalom a saját session-jeim során, hogy mennyi regulárnak vannak problémái ezen a területen. Gyakran megesik, hogy vagy én, vagy egy másik játékos lemákolja az adott reget egy all-in kasszában, és utána a reg vagy elkezd a chatben sértő szavakkal dobálózni, a tudásunkat megkérdőjelezni; vagy egyből kiül az asztaltól, pedig nagyszerű az asztal, és jó pozíciója is van a fish-re; vagy ha nem is ül ki, akkor a következő leosztásokban hajmeresztően rossz játékokat látni tőle, amelyek egyértelműen a tiltből fakadnak.

Hallottam és olvastam is már érdekes történeteket, mint például, hogy valaki tilt állapotába kerül, és all-in megy az asztalain az éppen leosztott kezekkel, majd kilép a póker kliensből… és ehhez hasonlók. Még ha nem is ilyen dramatikus esetekről beszélünk, hanem csak 1-1 kasszában történő idegességből, haragból, vagy csalódottságból fakadó rossz megjátszásról, akkor is ezek nem csak jelentősen befolyásolhatják a win rate-ünket, hanem a hangulatunkra, énképünkre, és mindennapi életünkre (mint pl. kapcsolatainkra) is kihatással lehetnek.

A jó hír viszont az, hogy ezeket a megfelelő lépések segítségével kiküszöbölhetjük, és ezáltal az edge-ünket növelhetjük a többi játékossal szemben. 

 

Az elmúlt cikkekben főként pókeren kívüli dolgokra fókuszáltunk, amelyek befolyásolják a teljesítményünket és fejlődésünket.

 • Az 1. részben átvettük a technikai és mentális képességek kapcsolatát a pókerben, és a fontosságukat a maximális teljesítmény elérésében.
 • A 2. részben megvizsgáltuk a 4 fő energiaforrásunk kiaknázásában rejlő lehetőséget az energia kibocsátásunk és megújulásunk kiegyensúlyozásával kapcsolatban, amely nagyobb fókuszhoz, több energiához, és jóval nagyobb produktivitáshoz vezet minket.
 • A 3. rész a képességeink fejlesztéséről szólt, azaz hogyan kerüljünk bele a legjobb 5%-ba egy adott területen, meghatározott elvek segítségével.
 • A 4. részben megtanulhattuk a teljesítmény hátterében levő mentális folyamatokat, amelyek a tudatos, tudatalatti, és énkép területeiből állnak, és a fontosságát ezen területek kiegyensúlyozásának és fejlesztésének.
 • Az 5. rész a hatékony célkitűzésről szólt, illetve konkrét, követhető lépések meghatározásáról, amelyekkel a fejlődésünket és haladásunkat tudjuk felgyorsítani. Emellett a produktivitásunk megnövelésére is átnéztünk hasznos tényezőket.

Ez az utolsó rész pedig a pókerrel kapcsolatos mentális oldallal foglalkozik. A póker egy nagyon összetett és nagy varianciájú mentális tevékenység, éppen ezért különösen fontos jelentőséggel bír a megfelelő mentális felkészültség a hatékony teljesítmény érdekében. Hiába csinálunk tökéletesen mindent, hiába nyújtjuk a lehető legjobb játékunkat, ennek ellenére, ha éppen rossz szériában vagyunk, tartósabb ideig is hozhatunk break even vagy veszteséges eredményt.

 

Gondolkoztam, hogy megírjam-e egyáltalán ezt a részt, mivel erről a területről lehet írásokat találni a póker közösségben, a többiről viszont nem igazán, pedig hasonlóan fontosak azok a tényezők is a teljesítményünk maximalizálásában, amelyeket az előző részekben taglaltam. Azonban úgy véltem, hogy egy elsősorban póker közösségnek szánt mentális cikksorozat nem lehet teljes enélkül a rész nélkül, szóval végül a megírás mellett döntöttem. A többi részt inkább általánosítva fogalmaztam meg, néhány részben pókerre vetítve az adott koncepciókat, de a korábbi cikkekben taglaltak az életünk akármelyik területén igazak és hasznosak lehetnek számunkra, legyen az sport, egészség, kapcsolatok, karrier, vagy tudatosságunk fejlesztése. Több megkeresést is kaptam, hogy mekkora pluszt jelentettek a leírtak egyes személyek pókeren kívüli és azzal kapcsolatos hatékonyságuk növelésében is. Ez a rész viszont főként a pókerrel foglalkozik, habár ezeknek az elveknek az ismeretét is kamatoztathatjuk az életben más területeken.

Jared Tendler – The Mental Game of Poker c. brilliáns könyv szerzője úttörőnek számít ezen a területen. Az ebben a cikkben taglaltak közül sok mindent az ő tanításaiból sajátítottam el, és hasznosítottam a pókerrel kapcsolatos mentális játékom fejlesztésében. Az itt felsorolt javaslatok közül sok megtalálható a könyvében is részletesebben kifejtve és megmagyarázva, ezért mindenkinek javaslom, hogy szerezze be a könyvet, és hasznosítsa a benne leírtakat. Habár csak a könyv elolvasása nem fogja egyből megoldani a problémáinkat, viszont megvilágíthatja azokat a tudatosságunk számára, ezáltal hatékonyan meg tudjuk tenni a szükséges lépéseket a megoldásukra. Ha nem tudjuk mi a probléma, nem is tudjuk megoldani azt, ezért az első lépés, hogy ráébredjünk mik a kiváltó okai a nem megfelelő mentális játékunknak. Ezt a célt szolgálja ez a cikk is.

 

A probléma forrása

Nem mindenkinél vált ki egy adott esemény (mint például rossz variancia, azaz lejavulják a lapunkat, vagy egy nagyobb hiba elkövetése) tilt szerű reakciókat, tehát a probléma nem az eseménnyel van, hanem a mélyebben levő okokban keresendő. Ha az ilyen kiváltó események lennének a problémák forrásai, akkor mindenki tiltre menne, akármikor bekövetkezik nála egy ilyen szituáció, azonban nem ez a helyzet. Valakikben egy mélyebben gyökerező rossz meggyőződést „aktivál” az esemény, és ez kiváltja a reakciót, mint például rossz megjátszást, haragot, vagy fókuszálatlanságot.

 

 

 

Például:

Az életünk más területeivel kapcsolatban is vannak ilyen meggyőződéseink, amelyeket külső körülmények beizzíthatnak. Tegyük fel van 2 személy, mindkettő egy kicsit túlsúlyos, az egyiküket ez rendkívül frusztrálja, már régóta le akar fogyni, de sose képes tartósan eredményt elérni, a második személy pedig remekül érzi magát a bőrében, úgy gondolja, hogy nagyszerűen néz ki, és esze ágában sincs lefogyni. Majd egy-egy ismerősük mind a két személyre tesz egy tréfás megjegyzést, hogy ideje lenne lefogynia. Az első személyben ez a mélyebben gyökerező beidegződéseit kapcsolhatja be, amelynek hatására támadó vagy védekező álláspontot vesz fel, esetleg magába roskad és elveszi a kedvét, és ezen fog rágódni a következő órákban, vagy akár napokban. A második személyben viszont nincs ezzel kapcsolatban rossz beidegződés, amit bekapcsolna az állítás, ezért poénra veszi a dolgot, vagy nem is foglalkozik vele, és pár másodperc múlva már meg is feledkezett a dologról.

Ugyanaz a kiváltó esemény, ennek ellenére az egyikőjükben negatív reakcióhoz, a másikban pedig semlegeshez vagy pozitívhoz vezet. Tehát a probléma nem a kiváltó esemény, hanem a mélyebben levő meggyőződés.

 

A lényeg, hogy ezeket a mélyen gyökerező rossz meggyőződéseket vagy hibás logikákat a játék természetével kapcsolatban semlegesítsük, ezáltal az esemény nem fogja “bekapcsolni” őket, és nem vált ki negatív érzéseket, amelyek a játék közbeni teljesítményünk csökkenéséhez vezetnének.

 

Érzelmek

Sokan azok közül, akik felismerik, hogy a mentális játékukban problémák találhatók, amelyek rossz játékokhoz vezetnek, odáig jutnak csak el, hogy úgy gondolják a probléma forrása a negatív érzelmek pókerezés közben, mint például harag, vagy félelem, ezért azt tűzik ki célnak, hogy érzelemmentes játékot játszanak, úgy mond semlegesítsék magukat az érzelmekkel szemben. Azonban a probléma mélyebben található, és az érzelmek kiváló szerepet töltenek be abban, hogy megvilágítsák ezeket a rossz beidegződéseket. Az érzelem a tünet, amely jelzi, hogy van valami probléma mélyebben. Attól hogy ezt a jelzést figyelmen kívül hagyjuk, a probléma még mindig fennáll, és továbbra is negatívan befolyásolja az eredményességünket. 

Ha valakinek olyan beidegződései vannak a hibákkal kapcsolatban, hogy azok akadályozzák meg abban, hogy magasabb szinten tudjon játszani, több pénzt keressen és boldogabb életet éljen, akkor elkerülhetetlenül negatív érzelmeket fog kiváltani benne egy-egy hibája, mivel rengeteg pozitív dologtól vágja el magát általuk. Ha azonban valaki a tanulási folyamat részeként tekint rá, és elfogadja, hogy mindenki hibázik, még a világsztárok is a saját területeiken, akkor ugyanaz az esemény nem váltja ki belőle a negatív érzelmeket/reakciókat. A kulcs a hatékony mentális játékhoz, hogy a káros, hátráltató meggyőződéseinket vagy más néven hibás logikát semlegesítsük/korrigáljuk, hogy az események ne váltsanak ki negatív reakciókat.

 

 

Emberi agy felépítése

Az emberi agy hierarchikusan épül fel 3 szintből.

 • A legfelsőn találhatóak a magasabb agyi funkciók, mint a gondolkozás, tudatosság, tervezés
 • A középsőn az érzelmek
 • A legalsón pedig az élettani funkciók, mint a szívverés, légzés, alvás, és tudatalatti képességek

Ha az érzelmi szint túlságosan aktívvá válik, akkor leblokkolja a magasabb agyi funkciókat. Magyarán, ha túl sok érzelem van bennünk, nem tudunk olyan megfontolt, logikus döntést hozni, és mindössze azzal operálunk, ami a tudatalatti szinten van elsajátítva. Nem véletlenül mondják, hogyha túl sok érzelem van valakiben, akkor nem megfontoltan, hanem ösztönösen cselekszik, a legmélyebb agyszinten található funkciók szerint. 

Az érzelmeink hatékony kordában tartása lényeges elem a megfelelő teljesítmény elérésében, ha olyan tevékenységről beszélünk, amelynél szükség van a magasabb agyműködésünkre, mint amilyen a logikus gondolkozás képessége, például póker közben egy-egy koncepció gyakorlatban való alkalmazásánál.

 

A nyomás

A legtöbbször negatív értelemben beszélnek az emberek a nyomásról. Azonban nem kellene félnünk tőle, vagy negatívan tekintenünk rá. A nyomás olyan, mint a víz vagy a levegő. Túl sok levegőnél hurrikán van, túl kevés levegőnél nem tudsz lélegezni. A megfelelő mennyiségű levegőnél, pedig rendben vannak a dolgok. Ugyanez a helyzet a vízzel, és a nyomással is. 

Mindenhez, amit teszünk, nyomásra, más néven egy pozitív stresszre van szükség, amolyan “vizsga előtti drukknak” is szokták nevezni, ami segít abban, hogy a legjobbunkat nyújtsuk. Ha túl kevés a stressz, akkor fejben nem vagy ott annyira, ezáltal nem is hozod ki a legtöbbet magadból. Ha túl nagy a stressz, akkor pedig leblokkolsz, és képtelen vagy a legjobbadat nyújtani. 

A probléma akkor van, ha nem a megfelelő stressz szinten operálunk. A legtöbbször az embereknek a túl sok stresszel, túl nagy nyomással van a problémájuk.

 

Mi a nyomás?

2 dolog:

1. Szorongás

Félelmeink, amelyek a mélyebben meghúzódó rossz beidegződésekből, meggyőződésekből erednek (erről volt szó részletesebben az 5. rész második felében, a halogatás leküzdésénél).

 • Félelem a kudarctól
 • Félelem a sikertől
 • Félelem az ismeretlentől
 • Félelem a változástól  

2. Izgatottsági szint (pszichológiában az ’Arousal’ nevű kifejezést használják rá)

Minden tevékenységhez tartozik egy megfelelő mértékű izgatottsági szint, hogy azt a lehető legjobban tudjuk végezni. Például a sakk alacsonyabb izgatottsági szintet igényel, de a box, vagy ketrecharc jóval magasabb szinttel rendelkező sportok. Sakkban nem tudnánk a legjobbat nyújtani, ha túl nagy izgatottsági szinttel rendelkeznénk, de ketrecharcban se lenne túl sok esélyünk, ha egy sakkozó izgatottsági állapotával próbálkoznánk.

 

Az izgatottsági vagy más néven erőfeszítés görbe

Ezt más néven Yerkes-Dodson törvényének is nevezik, amely a teljesítmény és izgatottsági szint kapcsolatára utal.

 

A legtöbbször a nyomás a tudatos elméből ered (bővebben a cikksorozat 4. részében). Szóval, ha ezt megfelelően tudod irányítani, akkor képes vagy befolyásolni a nyomás mértékét is.

Korábbi cikkekben már volt szó róla, hogy a tudatos elme egyszerre csak egy dologra tud fókuszálni. Több dolgot is észben tudunk tartani, de fókuszálni csak egyszerre egyre. Szóval, ha az eredményre fókuszálsz, akkor nem tudsz a teljesítményedre is koncentrálni egyszerre. Viszont, ha a teljesítményedre figyelsz, akkor az eredmény majd gondoskodik saját magáról. 

Ébredj rá, hogy a nyomás az lényeges elem, és pozitívan hathat a teljesítményedre. A legtöbb világrekord is nyomás hatására születik (nagy versenyeken, például olimpián, és nem tréningek során). Szóval barátként, és ne ellenségként kezeld azt, így mentálisan sokkal hatékonyabb környezetet teremtesz vele kapcsolatban.

 

Stratégiák a nyomás kontrollálására

Ha túl nagy az érzelmi/izgatottsági szintünk, akkor a magasabb agyi funkcióink leblokkolódnak, és pusztán a mélyebben levő ösztönös, vagy tudatalatti reakcióink maradnak a döntés meghozatalára. Magyarán póker közben csak arra a tudásunkra számíthatunk, amelyet már tudatalatti szinten elsajátítottunk. Viszont az a tudás, ami még nincs ezen a szinten elsajátítva, elérhetetlenné válik számunkra, mert azok még tudatos koncentrációt igényelnek a végrehajtáshoz.

Ahhoz, hogy ezt elkerüljük, játék közben törekednünk kell a megfelelő izgatottsági állapot beállítására, amellyel a legjobb teljesítményünket tudjuk nyújtani. A nyomás mértékét sok tényező befolyásolhatja. Többek között pókeren kívüli dolgok is, mint például a fizikai, érzelmi, mentális vagy spirituális állapotunk, amellyel a cikksorozat 2. része foglalkozott, emellett befolyásolhatják a felkészültségünk, a célkitűzéseink, a tudásunk mértéke, és a beidegződéseink is. Ennek ellenére van néhány egyszerű technika, amellyel az éppen adott pillanatban a megfelelő szintre tudjuk hangolni a stressz állapotunkat, amelyek hasznosak lehetnek, hogy megőrizzük az összeszedettségünket, és a logikus döntéshozatali képességünket játék közben.

1. Mély légzés

A technika lényege, hogy az elméd figyelmét elfordítsa az olyan dolgokról, amiket nem tudsz kontrollálni arra, amit igen, mint például a légzésed. Néhány mély lélegzet segíthet a megfelelő izgatottsági szintre hangolni. Ha túl alacsony, akkor megemeli, ha túl magas, akkor pedig csillapítja, ezáltal jobban tudsz majd koncentrálni. Ezután lazítsd el a nyakadat, és vállaidat, 2 területet, amelyek megfeszülnek nyomás hatására.

2. Kamu ásítás

Igen, jól olvastad. Amikor ásítunk, bizonyos kémiai vegyületek árasztják el a testünket, amelyek segítenek relaxálni. Ha kamu ásítást végzünk, akkor ugyanezt a hatást érjük el vele. Élsportolók is előszeretettel élnek ezzel a technikával, ha túlságosan izgulnak.

3. Mosolyogj

Rengeteg kutatás során bebizonyították, hogy a mosoly csökkenti a stressz szintet és blokkolja a “harcolj-vagy-fuss” reakciót. Szinte lehetetlen egyszerre mosolyogni és haragot érezni egyazon időben. Szóval, ha legközelebb lemákolnak nevess rajta, jobb következményekhez vezet, mint ha bosszankodnál. Lehet, hogy erőltetettnek fog tűnni, de nem számít, az elméd nem tud különbséget tenni közte. Ha valamivel kapcsolatban jól érzed magad, az elméd utasítja a testedet, hogy mosolyogjon, de fordítva is igaz a folyamat, ha mosolyogsz, az elméd észleli, hogy ez akkor szokott történni, amikor jól érzed magad, ezért ebbe az irányba módosítja a hangulatodat.

 

Azt akarjuk elérni, hogy csillapítsuk az érzelmi szintünket, és megfelelően tudjunk gondolkodni, anélkül hogy az érzelmeink elhomályosítanák a döntéshozatali képességünket. Mindegyik technika rendkívül egyszerű, de hatásos a pillanat hevében. 

Ezzel meg is vannak oldva a mentális játékunk problémái? Nem egészen. Az érzelmeket kiváltó beidegződések még mindig ott vannak, pusztán játék közben kordában tudjuk tartani a negatív hatásait, ha az érzelmi állapotunkat megfelelő szinten tartjuk. A mélyebben levő probléma negatív hatásait 2 módon tudjuk megszűntetni:

 • Az egyik a rövidtávú megoldás, amikor session közben csillapítjuk az érzelmi/izgatottsági szintünket, majd ezután újrafókuszáljuk a tudatos elménket megfelelő logikus utasításokkal, amelyek a helyes stratégiai döntéseket helyezik a tudatunk előterébe.
 • A másik pedig a hosszú távú megoldás, amikor a mélyebben levő hibás logikákat / beidegződéseket semlegesítjük, hogy azok ne váltsanak ki túlzott negatív érzelmi állapotot, amely a logikus döntéshozásunkat szabotálná.

Lássuk őket külön-külön.

 

Megoldás

Rövid távú megoldás sessionök közben

Amikor tudatára ébredünk, hogy egy adott esemény felfokozott érzelmi állapotot váltott ki bennünk, vagy kezd kiváltani, akkor a dolgunk, hogy ezt enyhítsük, és a megfelelő stratégiai gondolatmenetekre koncentráljuk az elménket. 

1. lépés: A fent említett három technika (mély légzés, kamu ásítás, mosoly) használatával csillapítsuk az érzelmi túlfűtöttségünket. Ezáltal egy teret teremtünk az érzelem, és a gondolkodás között.

2. lépés: Ezt a teret kihasználva, iktassunk be helyes logikát, amely segít visszanyerni a helyes gondolkozásmódot. 

Ilyenre példa: 

 • Lejavulnak: “Benne van a játékban, hogy lejavulnak. A lényeg, hogy játssz jól és fókuszáltan. A folyamatra koncentrálj, és az eredmény majd gondoskodik magáról.”
 • Hibázás: “A hibák a tanulási folyamat részei, mindenki hibázik, még C. Ronaldo, Messi, és Federer is.”

Nyilván olyat használj, ami neked a leginkább segít az adott problémával kapcsolatban.

3. lépés: Stratégiai emlékeztető

Ha túlságosan megemelkedik az érzelmi/izgatottsági szintünk, akkor egyre romlik a megfontolt, logikus döntéshozatali képességünk. Ahhoz, hogy a megfelelő gondolatmenetbe visszarázódjunk, használj stratégiai emlékeztetőket a helyes technikai játékkal kapcsolatban. Írj össze egy listát, amely a megfelelő technikai lépéseket tartalmazza (például “nézd meg a statjait”, “határozd meg a preflop range-ét”), és ezt mondd el, olvasd fel magadnak ilyen helyzetben. Ezáltal újrafókuszálod az elmédet a megfelelő dolgokra.

Ez a rövid távú megoldás azt a célt szolgálja, hogy póker közben kordában tartsuk a hibás logikánkból fakadó negatív megjátszásokat. Azonban a problémánk, még mindig ott van, ezért egy nap vagy session során többször is bekapcsolhatja egy-egy esemény, és heves érzelmi reakcióhoz vezethet, ezért újra meg újra szükségünk van, hogy a megfelelő lépésekkel kordában tartsuk.

Azáltal, hogy a probléma megjelenésekor lenyugtatjuk magunkat, és helyes logikát iktatunk be a gondolatmenetünkbe, mindig egy kis lépést teszünk a probléma (azaz a hibás logika) megoldása érdekében is. Ezek a technikák akkor működnek a legjobban, ha még a negatív reakció korai szakaszában elkezded alkalmazni őket, mivel minél magasabb az érzelmi túlfűtöttséged, annál kevésbé vagy képes logikus gondolkozásra, és annál kevésbé fognak a lépések megoldást nyújtani. Ha képtelen vagy megfelelően kordában tartani a beidegződés okozta negatív állapotot, akkor inkább ülj ki, többet érsz el hosszú távon, ha ilyen helyzetekben megkíméled magad a -EV játékoktól.

 

Hosszú távú megoldás

Ahhoz, hogy elkerüljük, hogy egy esemény (pl. rossz variancia) negatív reakciót váltson ki bennünk játék közben, korrigálnunk kell az azzal kapcsolatos hibás logikánkat. Általában ezek a problémák egy illúzióból erednek, hogy jóval több mindent tudunk kontrollálni pókerben, mint amit valójában.

A póker az egy rendkívül magas varianciával rendelkező mentális tevékenység. Erre a varianciára nincs kihatásunk, és ez ahhoz vezethet, hogy akár a világ legjobb játékosa is sorozatban elbukhat leosztásokat egy nagyon rossz játékos ellen; és tökéletesen megjátszhatunk egy handet, de mégis folyamatosan az ellenfél range-ének a legjobb handjeibe futunk a rossz szériánk miatt. Továbbá, ha megvan az esélye egy adott dolognak, hogy bekövetkezzen, akkor az előbb utóbb be is fog következni, mint például, hogy elvesztünk egy handet 99%-os favoritként flopról, vagy hogy egy sessionben elbukunk 10+ BI-t. 

Ha igazán elfogadnánk és logikusan felfognánk ennek a varianciának a szerepét, akkor a póker alapvető részének tekintenénk, amely lehetővé teszi, hogy a játék életben maradjon, és a fishek is leüljenek játszani. A rossz variancia ugyanolyan, mint egy természeti katasztrófa. Senki se akarja, hogy bekövetkezzen, de ez alapvető velejárója a természet működésének. Pókerben is, ha ráébredünk, hogy milyen tényezők azok, amiket nem tudunk, és amelyeket tudunk kontrollálni, onnantól fogva ezek az események nem fognak egy ilyen heves mértékű érzelmi reakciót kiváltani bennünk, ami a játékunk romlásához vezetne.

Erre egy játékos azt feleli sokszor, hogy “persze tudom, hogy a póker nagy varianciájú játék, és benne van, hogy lejavulnak”, azonban ha tiltre megy játék közben , mikor lejavulja egy fish, vagy elbukik pár nagyobb kasszát rövid időn belül, akkor az azt jelzi, hogy mélyen belül mégis abban a hitben él, hogy kontrollálni tudja a leosztott lapokat, vagy hogy mindig képes nyerni egy rosszabb játékos ellen, pedig ezek közül egyik sem igaz.

A kulcs, hogy ráébredjünk a problémáinkra, hogy milyen szituációkban csúszik el a játékunk, és leássunk a probléma gyökeréig, hogy ráleljünk azokra a meggyőződéseinkre/hibás logikákra, amelyek a heves érzelmi reakciót, és a problémát okozzák.

 

Ismerd fel a problémát

Mindenkinek vannak rossz beidegződései pókerben, vagy más területen. Ahhoz, hogy ezeket képesek legyünk feltárni, először is tudatosságra van szükségünk. Arra a képességre, hogy az adott pillanatban önmagunkra (gondolatainkra, érzelmeinkre) tudjunk reflektálni, és megvizsgáljuk az esetleges összefüggéseket a szituációval kapcsolatban. 

Magyarán, ha lejavulnak minket, és ennek hatására elkezdünk szélesebb nyitó range-el, és túlságosan agresszívan játszani, akkor fontos, hogy felismerjük ezt az adott problémát. Ha tudatára ébredünk, hogy érzelmileg túlhevült állapotba kerültünk, és ez negatív hatással volt a játékunkra, akkor megtettük az első lépcsőt a megoldás felé. Viszont, ha nem tudod, hogy van-e egyáltalán valami probléma a mentális játékodban, akkor az észrevétlenül -EV játékokhoz vezet, ahol folyik el a pénzed.

 

Jared Tendler egy nagyszerű 5 lépésből álló megoldást javasol a mentális problémák hosszú távú korrigálására. Íme, ő mit ajánl:

1. Írd le a problémát

Például “Tiltre megyek, amikor egy fish lejavul egy nagy potban”, vagy “Túl lazán játszok, amikor sokat nyerek.” 

2. Miért van értelme logikusan, hogy így reagálj, gondolkozz vagy érezz?

Teljesen értelmetlen kérdésnek tűnhet, ha úgy gondolod, hogy az 1. lépésben leírt probléma illogikus, vagy alaptalan. A mentál game problémák azonban mindig logikus okokra vezethetők vissza, és gyakran több réteggel rendelkeznek csakúgy, mint egy hagyma. A fenti példáknál a logikus magyarázat, amiért tiltre mész, ha lejavul a fish, azért van, mert elvárod, hogy mindig nyerjél rosszabb játékosok ellen; és az ok, amiért túl lazán játszol, mikor sokat nyersz, mert a póker könnyűnek tűnik, és úgy érződik, hogy nyersz, akármit csinálsz.

3. Miért hibás ez a logika?

Gyakran több oka is lehet, amiért hibás a logika. Igyekezz leásni a probléma mélyére.

Az első példánál a legnyilvánvalóbb hiba a logikádban, hogy figyelmen kívül hagyod a póker valóságát. Senki sem képes mindig nyerni a fish ellen, akárhogyan is játsszon. Valójában, mélyen belül úgy hiszed, hogy jobban tudod irányítani a végeredményt, mint amire igazából képes vagy. Sokan álmodoznak erről a fantáziáról. Ha ez a kívánság valótlannak bizonyul, akkor erőteljes haraggal reagálsz – vagy, ha úgy érzed valósággá vált, akkor pedig túlzott magabiztossághoz vezet. 

4. Mi a helyes módja, hogy kezeld a szituációt?

Ez a lépés határozza meg a mélyebben meghúzódó hibás logikára vagy mentális játék problémára a korrekciót. Használj megerősítő nyelvezetet legalább a válaszod egy részében. Ha átugrottad a 2. vagy a 3. lépést, akkor a következő megoldással jöhettél elő: “A lejavulások megesnek; csak ne hagyd, hogy befolyásoljanak”, vagy “Valószínűleg jól futsz, ne aggódj azon, hogy mennyire vagy pluszban.” Ezek jó válaszok, amelyek a varianciára adott reakciódban levő hibát célozzák meg, de kihagyják az eltúlzott érzetet a kontrollálással kapcsolatban. Szóval adj hozzá egy állítást is, amelyik a kontrollálással kapcsolatos illúziódat korrigálja, mint például “Nem tudom kontrollálni a lapokat, csak azt tudom befolyásolni, hogy hogyan játszom meg azokat és hogyan reagálok” vagy “Ha túl lazán játszok, amikor nyerek, az azt jelenti, hogy elvesztettem a kontrollt a játékommal kapcsolatban.” 

5. Miért helyes ez a korrekció?

Ez a kérdés a 4. lépésben adott válasz mögötti érvelést azonosítja. Néha ez a lépés feleslegesnek tűnhet, de ha másért nem, az ismétlés segít tanulni, és plusz tisztánlátást, illetve részletet nyújtani a megoldáshoz.

A fenti példák alapján a válasz itt az lehetne, hogy “A kontroll a pókerben a döntéseim alapján valósul meg, és hogy hogyan kezelem az asztalnál történteket. A lejavulásoknak meg kell történniük, hogy hosszú távon nyereséges lehessek, mivel nélkülük, a játék alapjaiban megváltozna.” Másik példa: “Ha túl lazán játszok, amikor nyerek, az azt jelenti, hogy úgy hiszem továbbra is nyerni fogok, mindegy mit csinálok. A variancia miatt ez nyilvánvalóan nem igaz, szóval csak rá kell kényszerítenem magam, hogy továbbra is jól játsszak, és ne gondoljam, hogy hirtelen én uralom a pókert.”

 

A problémánk akkor fog megoldódni, amikor a helyes logikát, amit meghatároztunk a 4. és 5. lépésben, tudatalatti szinten elsajátítjuk. Ha ez végbemegy, akkor a lejavulás, rossz variancia, hibák, vagy nagy potok nem okoznak érzelmileg túlhevült állapotot, és a rövid távú megoldásnál említett lépések nem lesznek szükségesek, mivel nincs már érzelem, amit kordában kellene tartanunk. A beidegződés még mindig ott van, de már semlegessé vált.

 

Ez a cikk a pókerrel kapcsolatos mentális játékunkban található problémák természetét, kiváltó okait, és megoldását igyekezett bemutatni. Az itt leírtak jó alapot nyújthatnak, hogy a mentális játékodban levő leak-eket felismerjed, és akár elkezdd korrigálni azokat. Ezen túlmenően mindenképpen javaslom Jared könyvét, mivel abban részletesen kifejti a mentális területeket, és a velük kapcsolatos lehetséges problémákat, illetve fókuszált megoldást kínál rájuk. Ezek a területek a tilt, félelem, motiváció, és magabiztosság. Szerves részt játszanak póker teljesítményünk és eredményességünk maximalizálásában, ezért fejlesztésük alapvető szükséglet, ha a képességeink legjobbját akarjuk nyújtani. 

 

Ezennel a végére értem a hat részesre tervezett cikksorozatnak, ahol a mentális felkészültség, maximális teljesítmény, és hatékony fejlődés általam fontosnak tartott pillérei közül vizsgáltam meg többet is.

Ha végigolvastad az összes részt, akkor le a kalappal, elolvastál egy rövidebb könyvnek megfelelő tartalmat a témáról. Remélem találtál az egyes cikkekben, ha nem is több, de legalább 1 gondolatot, amely pozitív hatással lehet az életedre.

Szokás szerint, ha bármi visszajelzésetek van ezzel a résszel, vagy az egész sorozattal kapcsolatban, akkor szívesen fogadom azokat. 

Sok sikert! 

West 

No comments yet.

Leave a Reply