Miért Hasznosak A Kihívások?

30 Jul

 challange

Egy-egy jól meghatározott kihívással lehetővé teszed, hogy felébreszd a motivációdat egy adott dologgal kapcsolatban, és fejlődést érj el benne. Személy szerint nagy favorizálója vagyok a kihívások kitűzésének az életemben. Nem régiben tűztem ki egy 100 napos kihívást pókerben, mivel újra motivációt akartam gyűjteni, és jelentős fejlődésen keresztül menni benne, és ezt lehetővé is tette a 100 napos fókuszált erőfeszítés. Most júniusban csináltam egy 28 napos body building kihívást, melynek a célja az volt, hogy felszedjek 5 kg izmot magamra (mely sokak szerint ilyen rövid idő alatt irreális, de a megfelelő módszerrel mégis reális), amelyből meglett ~3kg.

Sokszor túl sok területen akarunk eredményeket elérni egyszerre az életünkben. Nagyszerű dolog, ha többre vágyunk a jelen helyzetünknél, azonban ha túl sok mindenben akarunk fejlődni, akkor a fókuszunk szétoszlik a területek között, és nem lesz olyan hatékony a haladásunk, sőt, akár még hátráltathat is ez minket, ha emiatt feladunk egy területet. Jó példa erre, amikor sokan kitűzik maguknak újévi fogadalom gyanánt, hogy elkezdenek konditerembe járni, lefogynak, odafigyelnek a kajálásukra, olvasnak könyveket, szánnak időt kikapcsolódásra, belekezdenek új hobbiba… Majd a kezdeti lelkesedés hamar alábbhagy, mivel túl sokfelé irányul a fókuszuk, és emiatt nem tudnak igazán dedikáltan fejlődni adott területeken. Ahelyett, hogy egyszerre csak 1, vagy 2 dologra koncentrálnának. 

Az évek alatt magamon tapasztaltam meg, hogy egyszerre csak 1 főbb dologra tudok megfelelően fókuszálni, illetve egy másik dologra még mellette kisebb intenzitással. Két dologban is egyszerre maximumot nyújtani nálam mindig ahhoz vezetett, hogy az egyik terület látta a kárát. 

Bizonyos időtartamú kihívásokat azért jó kitűzni, mert azon időszak alatt maximálisan erre irányítjuk a fókuszunkat, ezáltal a legnagyobb fejlődést tudjuk elérni benne a legrövidebb idő alatt. Itt jön a képbe a Retikuláris Aktiváló Rendszer is (az agyunkban az a rész, amelyik meghatározza a környezeti ingerekből melyikekre fókuszáljunk, és melyikeket hagyjuk figyelmen kívül), amelyből fakadóan, ha egy adott területre koncentrálunk, akkor azzal kapcsolatban lesznek új észrevételeink, és ötleteink, hogyan jussunk még előrébb benne (de akár nevezhetnénk ezt a tudatalattink hatalmának is, vagy vonzás törvényének, ha kicsit az ezotériát is bele akarjuk vonni).

Kitűzhetsz akár hosszabb (pl. 100-180 napos), vagy rövidebb (7-30 napos) kihívásokat is, vagy akár minden hónapra egy adott területet. Egyrészt rengeteg fejlődésen mész keresztül, másrészt pedig, ha minimum kb. 30 napos kihívásokat tűzöl ki, akkor lehetőséged van arra, hogy az adott területtel kapcsolatos tevékenységeket minél inkább szokásoddá alakítsad. Minél inkább szokássá alakítasz egy adott tevékenységet, annál kevésbé terheli az “önfegyelem-raktárodat”, azaz automatikusabbá válik a végzése, és sokkal valószínűbbé, hogy konzisztensen meg is csinálod (pl. eljárni edzeni, egészségesen táplálkozni, napi 20 percet meditálni vagy olvasni).

 

Ötletek a jó kihívások kitűzéséhez

Most, hogy már kiveséztem a hasznosságát, nézzük milyen dolgokra érdemes odafigyelni:

1. Pontos cél meghatározása

Mit szeretnél elérni a kihívás végére? 

2. Miértek meghatározása

Miért akarod elérni? Milyen előnnyel járna számodra, illetve hogyan változna meg tőle az életed? 

3. Hátráltató meggyőződések feltárása és korrigálása

Vannak-e benned a céloddal kapcsolatban ellenállások? Pl. ha le akarsz fogyni és erre kitűznél egy 30 napos kihívást, lehet benned olyan meggyőződés, hogy:

  • – neked ez úgy sem fog sikerülni, mert már korábban is próbáltad, és nem jött össze; vagy
  • – nincs időd arra, hogy eljárjál edzeni
  • – túl sok macerával jár jobban odafigyelni a táplálkozásodra

Ahhoz, hogy ezek ne szabotáljanak, és ne vezessenek ahhoz, hogy el se kezded, vagy ha mégis, akkor feladod a dolgot pár nap/hét múlva, először ki kell korrigálnod ezeket. Mégpedig úgy, hogy végigvezetsz egy ilyen meggyőződést a részletekig, azaz felteszel jól irányzott kérdéseket, hogy jó válaszokat kapjál (pl. miért gondolod úgy, hogy túl sok macerával jár, ha jobban táplálkozol? szerinted milyen étrendet kell csinálnod, ahhoz hogy elérd a célod? hogyan tudnád megoldani, hogy betartsad a diétádat? mi lenne, ha fokozatosan kezdenéd, azaz mondjuk az első héten csak a jó reggeli betartására figyelnél, következő héten már a jó ebédre is és így tovább? …)

Ezáltal feltárod azokat az okokat, amelyek szabotálhatnak. 

4. Támogató meggyőződések kialakítása

Ha az előző pont megvan, szimplán fordítsd át a hátráltató meggyőződésedet pozitívvá, és támaszd alá érvekkel:

Jobban odafigyelek a táplálkozásomra, mert:

  • – most, hogy látom hogyan is néz ki egy pontos étrend, betarthatónak találom;
  • – fokozatosan változtatom meg a korábbi étrendemet;
  • – engedélyezek magamnak heti 1 csaló napot, amikor azt ehetek, amit akarok

Ennek köszönhetően egy támogató mentális környezetet teremtesz magadnak, és sokkal valószínűbbé teszed, hogy eléred a célodat. 

5. Tervezés

Ebben a pontban határozod meg a konkrét lépéseket, amelyeket tenned kell. Minél pontosabb, letisztultabb tervet állítasz össze, annál valószínűbb, hogy végre is hajtod a szükséges lépéseket. Ha csak az van a fejedben, hogy le akarsz fogyni, és hogy ehhez néha eljársz edzeni, meg figyelsz a táplálkozásodra jobban, akkor ebben nem nagyon van konkrétum, és kevésbé valószínű, hogy hosszantartóan képes leszel energiát rakni abba, hogy elérd a célodat. Ezzel szemben, ha az a célod, hogy 30 nap alatt lefogyjál 5 kg-ot, és ehhez eljársz hétfőn, meg csütörtökön edzeni munka után, plusz összeállítasz konkrét étrendet, amit napról napra követsz legalább 80%-ban, akkor ez konkrét és jóval elérhetőbbé teszi a célodat.

 

Ha szeretnél még olvasni hasznos gondolatokat kihívásokkal kapcsolatban, akkor nézd meg a 100 Napos Kihívás bejegyzésemet.

Oszd meg kérlek az észrevételeidet, véleményedet hozzászólás formájában. Sok sikert!

 

No comments yet.

Leave a Reply