Mivel szabotáljuk magunkat a céljaink elérésében?

10 Jul

 

 

Mi az, ami leginkább meggátol minket a céljaink elérésében?

Az ellentétes szándékaink.

Mondjuk, hogy ezt, vagy azt akarjuk: több pénz, jobb eredmények, boldog kapcsolatok, de ha nem rendelkezünk ezekkel olyan mértékben, ahogyan szeretnénk, akkor valami ellentétes szándék lappang a háttérben.

Gondolj erre úgy, mintha egy lovaskocsi mindkét oldalán lennének lovak, és ellentétes irányba húznák azt. Így nem képes az igazán előrehaladni.

Ugyanígy bennünk is ez játszódik le. Mondjuk, hogy akarunk valamit, de ugyanakkor lehetséges, hogy nem akarunk kudarccal szembesülni. Esetleg tartunk attól, hogyha elérjük, amit akarunk, az negatív következményekkel járhat (pl. több pénz = túl nagy felelősség; emberek irigyek lehetnek rád stb.). Vagy akár az egonkat, és önértékelésünket féltjük, és emiatt nem cselekszünk úgy, ahogyan kellene a kívánt eredmény eléréséhez.

Az első és legfontosabb lépés, hogy tisztánlátást teremtsünk. Letisztázzuk magunkban, hogy mégis mi az, amit szeretnénk. És mi az, ami meggátol minket ebben.

Feltárjuk a pozitív szándékunkat, és az ellentéteset is. Ha ezzel tisztában vagyunk, utána már tudjuk, hogy legalább mivel nézünk szembe.

 

Gyakorlat:

Írd le egy papír bal oldalára, hogy mit akarsz adott területen, mivel akarsz rendelkezni. Miért akarod.

A jobb oldalra mellé pedig írd össze, hogy milyen potenciális negatív következménnyel járhat az oda vezető út, vagy a célod elérése. Mitől tarthatna az elméd. Elején ez nem tűnhet túl logikusnak, hiszen miért ne akarna az elméd is jobbat neked?!

De öntudatlanul, lehet meg akar védeni valamitől, ami igazából csak egy kitalált kép a fejünkben.

Tehát írj össze dolgokat, amik miatt esetleg nem akarhatnád a cél elérését.

Ezután a dolgunk, hogy megszabaduljunk ezektől az ellentétes szándékoktól.

 

painpleasure

Fájdalom-Élvezet. Ez a két fő motivációs erőnk. Fájdalomtól meneküljünk, élvezet felé haladjunk.

A dolog mélyén az húzódik meg, hogy élvezet van társítva az ellentétes szándékhoz. Az elméd azt hiszi, hogy az jó neked, hogy megvan. Jó neked, hogy meg akarod védeni magad a “feltételezett” negatív következményektől.

Élvezet is van társítva a célod eléréséhez, meg potenciális fájdalom is. És emiatt az ellentétes szándékhoz is élvezet van társítva, mivel megment a fájdalomtól.

Amíg ez fennáll a fókuszod folyton oda-vissza fog ingázni aközött, amit akarsz, meg az ellentétes szándékod között. Igazából mondhatni két ellentétes dolgot akarsz egyszerre. Rendelkezzek is jobb körülményekkel, de ne történjenek meg ezek a bizonyos dolgok, amelyekkel ez a jobb körülmény járna.

 

Szerinted mennyire tudsz így hatékonyan előrehaladni?

Mennyire fogod így magadat szabotálni öntudatlanul?

 

Tehát az elmédnek be kell bizonyítanod, hogy tudat alatt is megértse, hogy igazából nem élvezetet ad, azaz nem támogat téged, hogy ellentétes szándékkal rendelkezik (pl. nem kell megvédenie a feltételezett kudarctól, mert nem fog semmi baj történni).

Gondold végig, hogy miben hátráltatott eddigi életedben, mitől estél el emiatt. Most, és a jövőben is hogyan fog ez hátráltatni? És gondold végig, vagy képzeld el azt is, hogy eléred, amit szeretnél, és biztonságban vagy, nem történik meg az a kitalált illúzió, amitől az elméd próbál védeni.

Amint ez a váltás végbemegy az elmédben, az ellentétes szándék csillapodik, vagy megszűnik, és hatékonyabban tudsz előrehaladni, most már anélkül, hogy ennyire szabotálnád magad öntudatlanul a belső konfliktus miatt.
Tehát légy éber. Figyelj a gondolataidra és érzéseidre. Szánj rá időt, hogy elmélyedj magadban, pláne ebben a rengeteg stimulációval rendelkező modern világban.

Utána pedig gondold végig ezeket a belső szándékokat, és jöjj rá, hogy az egész csak egy nagy illúzió. Mindent csak mi kreálunk az elménkben. Egy szappanoperát forgatunk az elménkben. Pozitív – negatív érzelmi hullámvasútat lovagolva. És megfeledkezünk a valóságról, ami minden ilúziótól mentes.

Ugyanerről az illúzióról írt Mark Twain is:

 

mark-twain_4_wiki

“Először vegyük a tényeket. Aztán úgy torzíthatjuk őket, ahogy csak akarjuk.”

“Nem hagyatkozhatsz a látásodra, ha a képzeleted homályos.”

“Rengeteg problémám volt az életemben. 99%-uk meg sem történt”

Ha felszámolsz az ellentétes szándékoddal, akkor végre tisztán arra tudsz összpontosítani, amit akarsz, nem pedig ide-oda váltakozva aközött is, amit nem akarsz. És ez a tiszta összpontosítás és a cselekvés fogja elhozni az eredményeket, amiket szeretnénk.

Ahogy egy ősi mondás is tartja:

“Ahova fókusz irányul, oda energia áramlik, és eredmények mutatkoznak meg.”

Szóval csak figyelj, és légy éber magaddal kapcsolatban.

West

2 Responses to “Mivel szabotáljuk magunkat a céljaink elérésében?”

 1. Predicator24 July 13, 2015 at 8:07 am #

  Szia West!

  Nagyon betalált ez az anyag nálam. Totálisan ebben a helyzetben vagyok. Annyi mindent változtattam meg magam körül 1,5 év alatt, hogy kicsit valóban megijedtem ettől. Igazából csak változtattam és változtattam és nem sokszor néztem fel, aztán nem is olyan rég azon kaptam magam, hogy folyamatosan felnézek, és mint egy villámcsapás ért a felismerés, hogy mennyivel másabb az életem mint volt. Mennyi új perspektívával járó küldetésem, kihívásom lett, jelent meg az életemben. És ez ijesztő, és most próbálom rendezni a gondolataimat.

  Mert nem jó, hogy pörög a belső mozim. Egyrészt fáraszt, másrészt azért nem jó, mert az előzetes sosem olyan mint a végül valóban levetített film. Szóval igazából egy nemlétező dologtól ijedtem meg úgy, hogy az kihatással van a létező dolgokra.

  Ui.: a múltkori hétvégén ígértél egy pénzzel kapcsolatos listát (hiedelmek). Lehet csak én nem kaptam meg, de annak örülnék ha azt elküldenéd. 🙂 Köszönöm!

 2. Naturalwest July 19, 2015 at 3:32 pm #

  Gratulálok a változáshoz!

  Sokszor meg sem állunk értékelni, hogy milyen utat tettünk már meg. Pedig pont, hogy ez a kis “ünneplés” megerősítené a változásokat tudatos szinten is, és további erőt nyújtana nekünk a jövőben is.

  Nagyszerű felismerés, amit leírtál. Az elménk olyan illúziókat kreál néha, amik teljesen alaptalanok, mégis öntudatlanul elveszünk bennük, és ezáltal szabotálnak minket.

  Minél tudatosabban fókuszálsz arra, hogy a szituációkban a valóságot lássad, és elkülönítsed a gondolataidat és érzéseidet, amelyekkel kiszínezed a valóságot, annál inkább erre kondicionálod az elmédet, hogy külön tudjad ezeket kezelni, és ezáltal már ne azok formálják az életedet (a belső öntudatlan minták, amelyek hátráltatóak lehetnek). Erre egy nagyszerű kérdés, amit feltehetsz gyakran: Mi a valóság?

  Elküldöm a listát. Sok sikert!

Leave a Reply